Θέλουμε Δημοτική Αστυνομία στην Πάτρα;

Facebook
Twitter
dimotiki-astinomia

άρθρο του Αχιλλέα Ροδίτη

ΣΤΗΛΗ ΑΧΙ.ΡΟ. 1

 

 

 Διαβάσαμε προ ημερών για τους πολλούς ελέγχους που διενήργησε η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης σε χρήστες πατινιών (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 19). Άλλες φορές έχουμε δει τι κάνει η Δημοτική Αστυνομία στην Αθήνα. Ή και για τους ελέγχους που διενεργούν Δημοτικές Αστυνομίες σε λαϊκές αγορές. Με άλλα λόγια, η Δημοτική Αστυνομία είναι ένα «εργαλείο» πόλης για τα ζητήματα της καθημερινότητας. Κατά συνέπεια, προκύπτει το ερώτημα: Στην Πάτρα, την θέλουμε ή όχι; Ή μάλλον, για να είναι πιο ακριβές και σωστό το ερώτημα, στην Πάτρα την χρειαζόμαστε την Δημοτική Αστυνομία ή όχι;

Δίχως άλλο, είναι ένα θέμα που κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να μπει στην ατζέντα των συζητήσεων και του δημόσιου διαλόγου. Είναι πολλές οι φορές που έχει συζητηθεί η χρησιμότητά της και η αναγκαιότητά της, με δεδομένα τα πολύπλοκα προβλήματα της πόλης, τις ποικιλόμορφες ανάγκες της τοπικής αγοράς. Και με αφορμή βέβαια το γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ότι η τοπική ΕΛ.ΑΣ. δεν επαρκεί σε ανθρώπινο δυναμικό για να καλύψει τα κενά που αφήνει πίσω της η μη λειτουργία Δημοτικής Αστυνομίας στην Πάτρα.

Αλλά και να επαρκούσε, είναι επίσης απορίας άξιον, γιατί να χρησιμοποιούνται αστυνομικοί για καθήκοντα που κατά νόμο έχουν αρμοδιότητα να επιτελούν οι δημοτικοί αστυνομικοί; Και όταν οι ένστολοι της ΕΛ.ΑΣ. προορίζονται – κι έτσι πρέπει – για άλλου είδους καθήκοντα, όπως της αστυνόμευσης της εγκληματικότητας; Συνεπώς, πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να το κουβεντιάσουμε σοβαρά και ανεπηρέαστα από ιδεολογικές προσεγγίσεις. Εντελώς πρακτικά. Ελπίζουμε να «ανοίξει» σύντομα αυτή η συζήτηση. Διότι η πόλη των έργων, η σημερινή Πάτρα, έχει ανάγκη από Δημοτική Αστυνομία.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top