ΕΣΠΑ – ΤΑΑ: Αγκάθια το κόστος ενέργειας, οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές

Facebook
Twitter
banks-768x512-1

Καλύτερους όρους ως προς τη χρηματοδότησή τους αλλά και τη δανειοδότησή τους από τις τράπεζες βλέπουν οι επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους. Η ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων από ευρωπαϊκούς πόρους όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το «άνοιγμα» των τραπεζών με τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, με το 16% των επιχειρήσεων να εκτιμά ότι η ρευστότητά τους κατά το επόμενο εξάμηνο θα αυξηθεί και το 46% ότι θα παραμείνει αμετάβλητη. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος βελτιωμένη εικόνα καταγράφεται κυρίως στον τομέα των Κατασκευών, με το 25% των επιχειρήσεων να εκτιμούν ότι η ρευστότητά τους θα ενισχυθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ στο σύνολο των κλάδων θετικές είναι οι προβλέψεις για το 35% των επιχειρήσεων που απασχολούν άνω των 50 εργαζομένων και έχουν κύκλο εργασιών άνω των 5.000.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, θετικό στοιχείο είναι ότι μειώνεται εκ νέου (η πτωτική πορεία καταγράφεται από τον Νοέμβριο του 2022 συνεχώς) το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν ότι η ικανοποίηση των δανειακών τους αναγκών θα γίνεται με δυσμενέστερους όρους κατά το επόμενο εξάμηνο (28% έναντι 31% τον Νοέμβριο του 2023 και 37% τον Νοέμβριο του 2022), χωρίς ωστόσο να αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι η ικανοποίηση των δανειακών αναγκών τους θα πραγματοποιείται με ευνοϊκότερους όρους το επόμενο εξάμηνο. Πιο θετικά για το μέλλον εκφράζονται οι επιχειρήσεις του τομέα των Κατασκευών (56% αναμένουν στασιμότητα ή βελτίωση), καθώς και οι επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

Οι επενδύσεις

Οσο για την υλοποίηση επενδύσεων, τους επόμενους μήνες μία στις τέσσερις επιχειρήσεις σχεδιάζει να προχωρήσει σε κάποιου είδους επένδυση, όπως αγορά ακινήτου ή πάγιο εξοπλισμό ή επέκταση δραστηριοτήτων κ.τ.λ., κατά το επόμενο εξάμηνο, με τις επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των πέντε εργαζομένων και με τζίρο άνω των 100 χιλ. ευρώ να καταστρώνουν τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια.

Πάντως για το σύνολο των επιχειρήσεων το υψηλό κόστος ενέργειας και των καυσίμων (56% από 58% τον Νοέμβριο 2023), οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις (41% από 35% τον Νοέμβριο 2023) και το υψηλό κόστος πρώτων υλών και των προϊόντων (39% από 46% τον Νοέμβριο 2023) ιεραρχούνται υψηλότερα ως βασικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν και τους επόμενους μήνες. Σε μικρότερα ποσοστά καταγράφονται η περιορισμένη ζήτηση (23%), η γραφειοκρατία και οι διαδικασίες Δημοσίου εν γένει (24%), το υψηλό μισθολογικό κόστος (17%) και η ρευστότητα (16%).

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top