Το «Ελ. Βενιζέλος» επεκτείνεται – Εκκίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2025, τι θα αλλάξει

Facebook
Twitter
5250016-1950x1300

Τo πρώτο τρίμηνο του 2025 εκκινούν τα έργα αναβάθμισης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, όπου τα πρώτα δείγματα από τις προκρατήσεις για τη χειμερινή περίοδο 2024/ 2025 φαίνεται ότι κινούνται θετικά.

Ειδικότερα όσον αφορά το πλάνο επέκτασης του «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια, με πρώτη την επέκταση έως 33 εκατ. επιβάτες, στην παρούσα φάση, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες με τα αρχιτεκτονικά γραφεία ώστε τα έργα αναβάθμισης να εκκινήσουν από τις αρχές του επόμενου έτους.

Το επενδυτικό πλάνο των 650 εκατ. ευρώ με την πρώτη φάση ανάπτυξης του αεροδρομίου για την αύξηση της δυναμικότητας στα 33 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση του κτιρίου του κεντρικού τερματικού σταθμού κατά περίπου 81.000 τετραγωνικά μέτρα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το 2028, ενώ μέχρι την υλοποίησή του θα εφαρμόζονται επιχειρησιακά μέτρα και έργα μεγιστοποίησης της δυναμικότητας, δεδομένου ότι ήδη ακόμη κι εφέτος το αεροδρόμιο κινείται με υψηλούς, ανοδικούς ρυθμούς: Ηδη στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου η συνολική επιβατική κίνηση έφτασε φέτος τους 21,26 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 13,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023.

Για τη χειμερινή περίοδο 2024/ 2025, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Marketing της Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών στο στο πλαίσιο του ITC 2024 – 7ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών, οι προκρατήσεις κινούνται θετικά ενώ υπάρχουν και νέα κίνητρα «για τα οποία θα ισχύσουν για τις αεροπορικές μας και θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες. Ως προς την ανάπτυξη συγκεκριμένων αγορών, πέραν των παραδοσιακών ευρωπαϊκών αγορών, στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των υπερπόντιων προορισμών σε Ασία και Απω Ανατολή και φυσικά η περαιτέρω διασύνδεση με την αγορά των ΗΠΑ. Ηδη για τη θερινή περίοδο του 2025 έχει γίνει και η πρώτη επίσημη ανακοίνωση από την American Airlines στη σύνδεση με τη Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα».
Η χειμερινή περίοδος 2024/ 2025

Οσον αφορά τη χειμερινή περίοδο 2024/ 2025 έχουν προγραμματιστεί εκτός των αυξήσεων συχνοτήτων, προσθήκες νέων δρομολογίων αλλά και αναβάθμιση εποχικών δρομολογίων σε συνδέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ενδεικτικά, η AEGEAN είναι αυτή που προσθέτει από το Φεβρουάριο του 2025 έναν νέο προορισμό για το αεροδρόμιο με 2 πτήσεις την εβδομάδα για Γκραν Κανάρια. Επιπλέον η μεγαλύτερη εγχώρια αεροπορική όπως και η έτερη εγχώρια SKY Express, αλλά και η easyJet είναι οι αερομεταφορείς που προσθέτουν στο δίκτυό τους επιπλέον συνδέσεις με προορισμούς εξωτερικού, συνολικά εννέα στον αριθμό. Ειδικότερα, η AEGEAN εντάσσει από τον Οκτώβριο τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις από την Αθήνα προς το διεθνές αεροδρόμιο Zayed του Άμπου Ντάμπι.

Πρόκειται για το δεύτερο δρομολόγιο της εταιρίας προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έπειτα από τη σύνδεση με το Ντουμπάι που εισήχθη στο δίκτυό της πέρυσι. Επτά νέους προορισμούς εντάσσει από την πλευρά της η SKY express την περίοδο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της συνεχούς «επένδυσης» της εταιρείας στο δίκτυο εξωτερικού. Ετσι από το Νοέμβριο προστίθενται οι συνδέσεις με Γερεβάν (3 φορές την εβδομάδα), με Κωνσταντινούπολη από τα μέσα Νοεμβρίου με καθημερινές πτήσεις, με Τιφλίδα, Τίρανα, Αμστερνταμ και από Δεκέμβριο με Βιέννη και Πράγα. Από το Νοέμβριο ξεκινά και η νέα σύνδεση της easyJet με Λονδίνο.

Την ίδια στιγμή, θερινά δρομολόγια στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που έφεραν καλά αποτελέσματα και αποδόσεις για τις αεροπορικές αναβαθμίζονται από φέτος το χειμώνα σε ετήσια- έξι στον αριθμό- ενώ ακόμη έξι συνδέσεις που προστέθηκαν φέτος το καλοκαίρι από διάφορες εταιρείες συνεχίζουν και κατά τη χειμερινή περίοδο. Στην πρώτη κατηγορία είναι η σύνδεση της Brussels Αirlines προς Βρυξέλλες με 4 εβδομαδιαίες πτήσεις στη χειμερινή περίοδο, της Aer Lingus για Δουβλίνο με δύο πτήσεις την εβδομάδα, της easyJet για Γενεύη, της AEGEAN για Κρακοβία και της Volotea για Λυόν και Μασσαλία. Στα υπόλοιπα έξι δρομολόγια που ξεκίνησαν φέτος το καλοκαίρι και συνεχίζουν και το χειμώνα είναι αυτά της easyJet για Μπορντώ, της Ryanair για Μιλάνο, της Air Arabia για Σάρτζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, της Juneyao για τη Σαγκάη, της easyJet για Βενετία και τέλος της LOT για Βαρσοβία.
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top