Κρήτη: Ο ποταμός που ρέει ανάποδα – Ένα καλά κρυμμένο μυστικό του νησιού

Facebook
Twitter
crete

Ένας από τους άγνωστους και εντυπωσιακούς φυσικούς θησαυρούς της Κρήτης, ο ποταμός Αναποδάρης και το φαράγγι του Αναποδάρη.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό το ποτάμι, το μεγαλύτερο σε μήκος και ποσότητα νερού στο νησί, εκτείνεται από τα νότια του νομού Ηρακλείου και καταλήγει στη θάλασσα, μεταξύ Τσούτσουρα και Κερατόκαμπου. Εκεί το ποτάμι σχηματίζει ένα φαράγγι μοναδικής άγριας ομορφιάς. Οι βράχοι που υψώνονται γύρω του είναι γιγάντιοι, σαν φυσικά γλυπτά που απεικονίζουν μορφές ανθρώπων και ζώων.

Η υδάτινη διάβρωση στο πέρασμα των αιώνων έχει δημιουργήσει περάσματα που μοιάζουν με κάτι από αρχαίο μύθο. Το θέαμα προκαλεί δέος και κάνει κάθε επισκέπτη να νιώθει μικρός μπροστά στη δύναμη της φύσης.

Η πρόσβαση στο φαράγγι είναι δύσκολη και επικίνδυνη. Η διαδρομή περνά από απότομες πλαγιές και στενούς χωματόδρομους, αλλά η ανταμοιβή είναι μια μοναδική εμπειρία που λίγοι έχουν συναντήσει.

The River That Flows Backwards. Crete’s Hidden Gem You’ve Never Heard Of!

Ο Αναποδάρης έχει γίνει γνωστός για τους μύθους που την περιβάλλουν. Λέγεται ότι κατά την επανάσταση κατά των Οθωμανών, ο αντάρτης Δασκαλογιάννης δραπέτευσε από τους διώκτες του μέσα από το φαράγγι, όταν ξαφνικά τα νερά του ποταμού άρχισαν να κυλούν προς τα πίσω. Οι ντόπιοι πίστευαν ότι το ποτάμι είχε μια μυστική, θεϊκή δύναμη σύμφωνα με το flashnews.gr.

Ένας άλλος μύθος λέει για τους γιγάντιους βράχους που σχηματίζουν φιγούρες ανθρώπων και ζώων στις όχθες του ποταμού. Αυτοί οι βράχοι λέγεται ότι είναι απολιθωμένοι Τιτάνες και αρχαία πλάσματα που είχαν καταφύγει εκεί κατά τη διάρκεια της Τιτανομαχίας, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την οργή των θεών. Οι φιγούρες τους στέκονται εκεί αιώνια, δίνοντας στο φαράγγι μια αίσθηση αρχαίας δύναμης και μυστηρίου.

Όμως η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Κάποτε τα γουρούνια ενός τοπικού αγρότη διέφυγαν στο φαράγγι, αναπαράγοντας με την πάροδο του χρόνου. Τώρα, αυτά τα γουρούνια περιφέρονται στην άγρια φύση, προσθέτοντας άλλο ένα στρώμα μυστηρίου στον θρύλο του Αναποδάρη.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top