Το υπερόπλο που αποκτά η Ελλάδα – Πώς οι ψηφιακές φρεγάτες Belh@rra θα «κλειδώνουν» Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Facebook
Twitter
4-4-1

Με την πρώτη γαλλική φρεγάτα FDI, να βρίσκεται ήδη σε δοκιμές και την πρώτη ελληνική Belh@rra να ετοιμάζεται ώστε να παραδοθεί την άνοιξη του 2025, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει σε λίγο διάστημα τέσσερα υπερσύγχρονα πλοία με τα τρία από αυτά να διαθέτουν και πυραύλους Scalp Naval μετά και τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και με το βλέμμα πλέον στραμμένο σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με ενισχυμένη αποτρεπτική δύναμη.

Ο όρος ψηφιακή Belh@rra δεν δόθηκε όμως τυχαία από τους Γάλλους του ναυπηγικού κολοσσού της Naval Group καθώς θα αποτελεί σε λίγο καιρό το πιο υπερσύγχρονο πολεμικό πλοίο που θα πλέει στη Μεσόγειο αλλά και πέρα από αυτή.

Οι Γάλλοι σχεδίασαν και υλοποιούν μια ναυτική οπλική πλατφόρμα με κορυφαία υψηλή ψηφιακή ευρωπαϊκή τεχνολογία από την αρχή έως το τέλος της. Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά άλλωστε που ξεχώρισαν οι Έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού στα μέσα της δεκαετίας του 2010 όταν τους έγινε η παρουσίαση από την εταιρεία και από την τεράστια εμπειρία τους αντιλήφθηκαν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα υπερόπλο για την ευρύτερη περιοχή.

Πρώτα και κύρια και στο κατασκευαστικό κομμάτι είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε κομμάτι του πλοίου, ακόμα και η τελευταία βίδα είναι σχεδιασμένη ψηφιακά με λεπτομερή ανάλυση όπως και εν συνεχεία η κατασκευή των μεταλλικών και άλλων τμημάτων χωρίς να υπάρχει παρέκκλιση ούτε για ελάχιστο χιλιοστό του χιλιοστού. Όποιος ρωτήσει άλλωστε ανθρώπους της Mevaco ή των Ναυπηγείων Σαλαμίνας που έχουν αναλάβει την κατασκευή τμημάτων του πλοίου θα γίνει αντιληπτό για το πόσο ακριβής είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή. Αυτός είναι άλλωστε και ο αρχικός λόγος που στην ονομασία το a αντικαταστάθηκε με το @ θέλοντας να δείξουν το ψηφιακό αποτύπωμα της φρεγάτας.

fregata formion

Sea Fire 500: Η καρδιά των φρεγατών

Από εκεί και πέρα όμως ακόμα και στο επιχειρησιακό κομμάτι το πλοίο κάνει τη διαφορά και πρώτα και κύρια με τον ολοκληρωμένο ιστό αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την καρδιά του, το προηγμένο σόναρ ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire 500.

Κάτι που σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο οπλισμό της δίνει χαρακτηριστικά στρατηγικού όπλου με πραγματικά εντυπωσιακές δυνατότητες, που ελάχιστες Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν, για αυτό το λόγο οι συγκεκριμένες φρεγάτες χαρακτηρίζονται πολλαπλών ρόλων.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το εκτόπισμα περίπου 4.500 τόνων και μέγιστη ταχύτητα τους 27 κόμβους, πλήρωμα που υπολογίζεται στα 120 άτομα και εμβέλεια 5.000 ναυτικών μιλίων.

Φρεγάτες πολλαπλών ρόλων

Οι φρεγάτες θα έχουν τη δυνατότητα υλοποίησης σύνθετων αποστολών και στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη «καυτή» περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ουσιαστικά θα αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος για το Πολεμικό Ναυτικό και γενικότερα τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επειδή όμως ο πρωταρχικός τους ρόλους είναι να προσφέρει αεράμυνα στη περιοχή οι φρεγάτες θα φέρουν πυραύλους Aster 30 με βεληνεκές 120 χιλιόμετρα ενισχύοντας και τις αντιβαλλιστικές ικανότητες. Η πρώτη φρεγάτα «Κίμων» θα διαθέτει 32 κελιά και οι υπόλοιπες 24 με 28 κελιά εκτόξευσης των πυραύλων.

Ο οπλισμός θα συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική και αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Να σημειωθεί ότι οι φρεγάτες θα συμπληρώνονται με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά τον οπλισμό εναντίον πλοίων θα περιλαμβάνει 8 από τους πλέον εξελιγμένους πυραύλους Exocet MM40 Block 3C, με ικανότητα κρούσης σε αποστάσεις 200 χιλιομέτρων, ενώ ταυτόχρονα έχουν δυνατότητα να πλήξουν και παράκτιους στόχους. Όλα τα παραπάνω θα συντονίζονται από το σύγχρονο σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS. Το σύστημα θα παρέχει στον χειριστή μεγάλες δυνατότητες λήψης αποφάσεων και διαχείρισης μάχης.

fregata nearxos

Υπερόπλο με τους SCALP

Όλα τα παραπάνω όπλα θα έχουν σαν αποτέλεσμα το Πολεμικό Ναυτικό για πρώτη φορά στην ιστορία του, να έχει πλοία που θα έχουν δυνατότητα να ελέγχουν και να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Όπως γνωστοποίησε όμως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τη Lorient οι τρεις από τις τέσσερις φρεγάτες )Νέαρχος, Φορμίων, Θεμιστοκλής) θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν και πυραύλους Scalp Naval επιφανείας – εδάφους μεγάλης εμβέλειας, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής.

H προσθήκη των πυραύλων όπως είπε εντάχθηκε στο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών.
Οι πανίσχυροι πύραυλοι τύπου Cruise οι οποίοι αποτελούν τον ναυτικό τύπο των πυραύλων Scalp που μπορεί να πλήξει στόχους, όπως θωρακισμένες εγκαταστάσεις και στρατηγικές υποδομές υψηλής αξίας, σε μεγάλο βάθος, έως 1.000 χιλιομέτρα και με μεγάλη ακρίβεια και θα μετατρέψει τις φρεγάτες στην κυριολεξία σε υπερόπλα.

Με τον συνδυασμό των Scalp Naval, τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30 αλλά και τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα οι φρεγάτες Belharra θα αποτελούν ουσιαστικά μια πανίσχυρη πλατφόρμα αεράμυνας περιοχής με δυνατότητα να εξαπολύουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο σε τεράστιες αποστάσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top