ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Κ. ΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ «ΦΕΥΓΟΥΝ»: Πώς ο Δήμος μπορεί να προλάβει τα χειρότερα…

Facebook
Twitter
svolis (2)

του Αχιλλέα Ροδίτη – 

Την ανάγκη η Πάτρα να αλλάξει συνολικά προσανατολισμό ως προς το πώς διαχειρίζεται το θέμα των φοιτητών της, που αποτελούν την βασική κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας κ. Κώστας Σβόλης.

 

Η αφορμή δόθηκε με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις που έγιναν από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Πάτρας κ. Χρήστο Μπούρα, για φοιτητές οι οποίοι αποχωρούν και μετεγγράφονται σε άλλες πόλεις, (ή πρωτοετείς δεν έρχονται καθόλου), μην αντέχοντας το υπερβολικό κόστος διαβίωσης αλλά και μη μπορώντας να διαχειριστούν την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται καθημερινά, στις μετακινήσεις τους, κι όχι μόνο.

Όπως δηλώνει στην «Πολιτεία» ο κ. Σβόλης, «οι φοιτητές της πόλης μας είναι αυτό που σώζει την τοπική μας οικονομία. Άρα, λοιπόν, πρέπει να το σεβόμαστε ως στοιχείο πάνω στο οποίο βασίζει η λειτουργία της τοπικής αγοράς και της πόλης γενικότερα. Άραγε, όμως, το κάνουμε στην πράξη;». Επιρρίπτει ευθύνες για αυτό στον Δήμο Πατρέων, επικαλούμενος μάλιστα και την γνωστή και παρατεταμένη «όχι και τόσο καλή σχέση, μεταξύ δημοτικής αρχής και πανεπιστημίου». Αναφέρει σειρά πραγμάτων με τα οποία δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ενασχόληση και αφορούν όλα, καθημερινές ανάγκες και προβλήματα που σχετίζονται με την ζωή των φοιτητών στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Ο κ. Σβόλης επισημαίνει την ανάγκη ύπαρξης κλίματος απολύτου συνεννόησης και στενής συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου και την εδραίωση μιας αντίληψης που θα φέρνει τον Δήμο πιο κοντά στους φοιτητές και τους φοιτητές πιο κοντά στην πόλη. Πέραν αυτών τάσσεται υπέρ της διαμόρφωσης μιας ατζέντας που θα περιλαμβάνει σχέδια πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων που θα «απαντούν» σε επιτακτικές ανάγκες των φοιτητών, με σκοπό την βελτίωση της διαβίωσής τους, απ’ την μελέτη μέχρι και την μετακίνηση, αλλά ακόμα και τον συντονισμό με επαγγελματικούς φορείς, με το «βλέμμα» στραμμένο σε πιο «φιλικά» οικονομικά δεδομένα σίτισης και αγορών.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, ξεκαθαρίζει ότι η πόλη απαιτείται να καταλήξει στην «ταυτότητά» της και πάνω σε αυτή να δουλέψει μεθοδικά. Και ένα από τα πολλά στοιχεία αυτής της ταυτότητας, είναι ότι πρόκειται για φοιτητούπολη, άρα, ως τέτοια, καλείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να επιδείξει την μέριμνα που απαιτείται.

ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ…

Θυμίζουμε ότι στην Πάτρα φοιτούν περίπου 30.000 φοιτητές από άλλες πόλεις της χώρας. Γεγονός που σημαίνει ότι αν ένας φοιτητής ξοδεύει, κατά μέσο όρο, περίπου 1.000 ευρώ στην πόλη, για ενοίκιο, πάγια, μετακίνηση, σίτιση, εστίαση κ.λπ., τότε «πέφτουν» στην τοπική αγορά περί τα 30 εκατ. ευρώ μηνιαίως! Βέβαια είναι ένας αριθμός ο οποίος βαίνει μειούμενος αν υπολογίσει κανείς ότι… έρχονται και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κατά συνέπεια, αν δεν προσέξουμε, σε λίγα χρόνια ένα κομμάτι του φοιτητόκοσμου θα είναι ένας πληθυσμός που θα κάνει αισθητή την απουσία του…

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ)

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top