Σπατάλη τροφίμων: Η θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη – ΠΙΝΑΚΕΣ

Facebook
Twitter
1000_1b785aa9-a96e-46c6-807e-3f315ef8ae23

Το 2022, περίπου 132 κιλά (kg) τροφίμων ανά κάτοικο σπαταλήθηκαν στην ΕΕ. Συνολικά, η ΕΕ παρήγαγε 59,2 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων, τα οποία περιλαμβάνουν βρώσιμα και μη βρώσιμα μέρη σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσίευσε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων, που εορτάζεται 29 Σεπτεμβρίου

Τα οικιακά απορρίμματα αντιπροσώπευαν το 54% του συνόλου των απορριμμάτων τροφίμων, που ισοδυναμεί με 72 κιλά ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 46% ήταν απόβλητα που παράγονται προς τα πάνω στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων: 19% από την παραγωγή τροφίμων και ποτών (25 κιλά ανά κάτοικο), 11% από εστιατόρια και υπηρεσίες τροφίμων (15 κιλά ανά κάτοικο), 8% στη λιανική και άλλη διανομή τροφίμων (11 κιλά ανά κάτοικο), και 8% στην πρωτογενή παραγωγή (10 κιλά ανά κάτοικο).

Πρώτη σε σπατάλη τροφίμων είναι η Κύπρος, δεύτερη η Δανία και τρίτη η Ελλάδα. Στην Ελλάδα το 2022 η συνολική σπατάλη τροφίμων ανήλθε σε 2.044.324 τόνους, εκ των οποίων οι 914.022 τόνοι προέρχονται από τα νοικοκυριά και 214.559 από εστιατόρια.

ΚΑΡΤΕΣ - ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΚΑΡΤΕΣ - ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΚΑΡΤΕΣ - ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΚΑΡΤΕΣ - ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΚΑΡΤΕΣ - ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top