ΣΥΡΙΖΑ: «Εκρηκτικό» το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή – Κατατέθηκε η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Αποχώρησαν μέλη της ΚΕ καταγγέλλοντας τη διαδικασία

Facebook
Twitter
4404318-scaled

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω εντάσεων και διαφωνιών με αφορμή την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για μετακίνηση της ημερομηνίας διεξαγωγής του Συνεδρίου στις 8 – 10 Νοεμβρίου.

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε και επίσημα στην Κεντρική Επιτροπή την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, συνοδευόμενη από 87 υπογραφές μελών του οργάνου, καθώς και το «Πόθεν Έσχες» του.

Του Γρηγόρη Αναγνώστου

Μερίδα μελών της ΚΕ, προσκείμενα στον Στέφανο Κασσελάκη εξέφρασαν τη διαφωνία τους και αποχώρησαν οριστικά από τη συνεδρίαση του οργάνου καταγγέλλοντας τη διαδικασία, όταν τον λόγο ζήτησαν να λάβουν οι παριστάμενοι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης, Απόστολος Γκλέτσος και Νικόλας Φαραντούρης.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του Θανάση Οικονόμου:

Οι αποχωρήσαντες αρχικά κατήγγειλαν ότι οι παριστάμενοι υποψήφιοι δεν έχουν επισήμως ανακηρυχθεί από το όργανο, δηλώνοντας ότι θα επιστρέψουν μετά το τέλος της ακρόασης των υποψήφιων προέδρων.

Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Γκλέτσος και Φαραντούρης παρίστανται στη συνεδρίαση της ΚΕ, χωρίς ωστόσο να είναι μέλη του οργάνου.

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ

Θεοδώρα Τζάκρη: «Παιχνίδια και ίντριγκες τέλος – Θέλετε να βάλετε σιγαστήρα στην φωνή του λαού»

«Πυρά» κατά της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής εξαπέλυσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής η Θεοδώρα Τζάκρη, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και κάνοντας λόγο για «τεχνική πλειοψηφία που επιδιώκει τη διάλυση του κόμματος».

«Εσείς διαλύετε τα πάντα. Εσείς καταπατάτε το καταστατικό. Εσείς είστε η χειρότερη εκδοχή μιας μικρής και ανήμπορης αριστεράς που την σήκωσε στην πλάτη ο λαός και την πήγε στην εξουσία το 2015. Εσείς καταστρέφετε την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Κι όχι ο Στέφανος Κασσελάκης», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Τζάκρη.

Αναλυτικά στην ομιλία της ανέφερε:

«Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Αυτό εδώ δεν είναι Κεντρική Επιτροπή όπως το κάνατε και όλα αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με ένα δημοκρατικό κόμμα. Πραγματικά μετά από χρόνια προσφοράς και συμμετοχής στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αισθάνομαι για πρώτη φορά ότι δεν σας αναγνωρίζω πια. Ακούστε λοιπόν για να ξανασυστηθούμε.

Εδώ μέσα υπάρχει μια τεχνική πλειοψηφία που επιδιώκει την διάλυση του κόμματος. Και εκεί έξω υπάρχει μια ολόκληρη κοινωνία που θέλει να δει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κυβέρνηση και τον Στέφανο Κασσελάκη πρωθυπουργό. Όλα αυτά που μεθοδεύσατε, μεθοδεύετε και είστε ικανοί να μεθοδεύσετε δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν στην συνείδηση κανενός. Έχετε ξεφύγει. Και επειδή τα μέλη δεν θα σας χαρίσουν το κόμμα οι δρόμοι μας χωρίζουν εδώ οργανωτικά και την απάντηση θα σας την δώσει ο λαός στην κάλπη του πρόεδρου.

Παιχνίδια τέλος. Ίντριγκες τέλος. Φράξιες τέλος. Υποτίμηση της νοημοσύνης των μελών τέλος. Και σήμερα σας καταγγέλλω για την εξής μεθόδευση: Για να σας εκθέσω στο σύνολο των μελών που θα μάθουν και την τελευταία λέξη της αλήθειας. Από την μέρα που κάνατε ό,τι κάνατε κατά του Στέφανου Κασσελάκη εσείς αποφασίσατε ότι έχουμε συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου. Και επειδή εσείς διοικείτε το κόμμα μετά την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη είχατε υποχρέωση και αίθουσα να βρείτε και τον οδικό χάρτη που εσείς ψηφίσατε να τον υλοποιήσετε. Και έρχεστε σήμερα, ΣΗΜΕΡΑ, χωρίς καμία προειδοποίηση να μας ανακοινώσετε ότι και αίθουσα δεν βρήκατε, και τον οδικό χάρτη αλλάζετε και αδιαφορείτε παγερά για τον προγραμματισμό της ζωής χιλιάδων συνέδρων και το πιο ανήκουστο σήμερα το πρωί σας άκουσα με τα αυτιά μου να λέτε στην Πολιτική Γραμματεία ότι δεν έχετε αίθουσα που να χωράει τους συνέδρους και ούτε θέλετε να βρείτε γιατί θέλετε να βάλετε σιγαστήρα στην φωνή του λαού.

Εσείς διαλύετε τα πάντα. Εσείς καταπατάτε το καταστατικό. Εσείς είστε η χειρότερη εκδοχή μιας μικρής και ανήμπορης αριστεράς που την σήκωσε στην πλάτη ο λαός και την πήγε στην εξουσία το 2015. Εσείς καταστρέφετε την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Κι όχι ο Στέφανος Κασσελάκης. Καταθέτω λοιπόν σήμερα εδώ ενώπιον σας τις υπογραφές που είναι συμβολικά 87, όσοι κι αυτοί που τον ρίξατε και το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη. Κι από σήμερα ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Κάντε τα δικά σας και ο λαός θα κάνει τα δικά του. Καλή σας τύχη».

Όλγα Γεροβασίλη: «Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων – Να ανακαλέσει η Τζάκρη τα όσα προσβλητικά εκστόμισε»

Αμέσως μετά την παρέμβαση της Θεοδώρας Τζάκρη, ανέβηκε στο βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η Όλγα Γεροβασίλη και ανέφερε τα εξής:

«Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων. Οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και Πόθεν Έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα. Ζητώ από τη Θεοδώρα Τζάκρη να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από αυτό εδώ το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών».

 

Θεοδώρα Τζάκρη: «Σήμερα ολοκληρώθηκε μία εκτροπή – Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κάλπη»

Σε δήλωσή της αμέσως μετά την κατάθεση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, η Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε:

«Σήμερα ολοκληρώθηκε μία εκτροπή. Μία συγκυριακή πλειοψηφία του χθες όχι μόνο ανέτρεψε τον οδικό χάρτη του συνεδρίου που η ίδια είχε ψηφίσει, αλλά σήμερα προανήγγειλε ότι στο συνέδριο δεν θα χωράνε όλοι. Μετά τις κρυφοφανερές ψηφοφορίες και τηλεφωνικές ψήφους φτάσαμε στο συνέδριο με zoom που θα το χειρίζονται ίδιοι, ακριβώς για να βάλουν σιγαστήρα στην φωνή του ελληνικού λαού. Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν το καινούργιο να γεννηθεί. Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν την κοινωνία να εκλέξει παμψηφεί τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την πρώτη Κυριακή. Κατέθεσα λοιπόν σήμερα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπή τις 87 συμβολικές υπογραφές που στηρίζουν την υποψηφιότητά του Στέφανου Κασσελάκη, 87, όσοι και αυτοί που τον ανέτρεψαν και το Πόθεν Έσχες του και δηλώνω ότι όλα τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κάλπη με την πανηγυρική και παμψηφεί εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ<».

Σύμφωνα με την εισήγηση που κατατέθηκε στην Κ.Ε. προτείνεται να παραμείνουν ως έχουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των τυπικών εγγράφων των υποψηφιοτήτων (24/10) και η ημερομηνία εκλογής προέδρου (24/11) και να μετακινηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου στις 8-10/11. Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι σε αυτό το πλαίσιο 25/10 (σ.σ. αντί για 11 Οκτωβρίου) και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2-3/11.

Η συγκεκριμένη, ωστόσο, πρόταση φέρεται να προκαλεί αντιδράσεις σε στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας το πρωί του Σαββάτου η Θεοδώρα Τζάκρη εξέφρασε τη διαφωνία της επ’ αυτής.

4404311 scaled

Ενδεικτική είναι και η αντίδραση στα κοινωνικά δίκτυα του βουλευτή Κιλκίς Πέτρου Παππά, ο οποίος σχολίασε: «Φοβερή οργάνωση έχουν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πάντως.

Μόλις σήμερα το πρωί(!) διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για το προγραμματισμένο Συνέδριο στις 1-3 Νοεμβρίου και το μεταθέτουν για της 8-10 Νοεμβρίου! Στο μεταξύ στις 10 Νοεμβρίου διεξάγεται ο Μαραθώνιος της Αθήνας! Όλη η πόλη θα είναι κλειστή και οι μετακινήσεις θα είναι αδύνατες!
Η οργανωτική δεινότητά τους έχει περάσει σε άλλο επίπεδο!»

 

Νίκος Παππάς: Κανένας που πληροί τις προϋποθέσεις δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η χώρα αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες προκλήσεις: Δημογραφική κρίση, κλιματική κρίση, οικονομική κρίση. Η δεξιά πολιτεύεται με αυτές και φτιάχνει συμμαχίες με τα μεγάλα συμφέροντα. Μόνο η προοδευτική παράταξη μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Και προϋποθέσεις είναι: 1. Το ανάχωμα στον ιστορικό αναθεωρητισμό Μητσοτάκη. 2. Η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι προοδευτικές αριστερές συνεργασίες. Στις γραμμές μας δεν έχουν θέση απόψεις που σχετικοποιούν την έννοια της χούντας.

Απέναντι στο σχέδιο της διαπλοκής υπάρχει το σχέδιο απόφασης που θα προτείνει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο.

Κανένας που πληροί τις προϋποθέσεις δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία.

Είμαι βέβαιος ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι θα αναπτύξουν τις θέσεις τους γύρω από τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Αν και πως θα υπηρετήσουν τη συλλογικά διατυπωμένη θέση για προοδευτική εκλογική συνεργασία. Αν και πως θα ενώσουν το κόμμα. Αν και πως θα προχωρήσουν τον μετασχηματισμό.

Αυτά πρέπει να συζητηθούν με δημόσιο και οργανωμένο τρόπο (ντιμπέιτ). Ανοιχτά, ενώπιον του λαού. Και μία και δύο και τρεις φορές. Με την εγγύηση του κόμματος».

4404298 scaled4404300 scaled4404303 scaled4404308 scaled 4404314 scaled4404316 scaled4404318 1 scaled4404320 scaled

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top