Σε τι φάση βρίσκονται οι πεντάστερες επενδύσεις σε Αιτωλοακαρνανία και Λευκάδα

Facebook
Twitter
leukada_eurokinissi-2048x1367

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει μπει δυναμικά τα τελευταία χρόνια η Αιτωλοακαρνανία, η οποία έχει μεταμορφωθεί σε έναν τουριστικό προορισμό υψηλού επιπέδου. Μεγάλη ζήτηση έχει και η Λευκάδα, η οποία παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου, έγινε το προηγούμενο διάστημα το απόλυτο «hot spot» για τους Ισραηλινούς επενδυτές.

Η τουριστική αναβάθμιση των περιοχών αυτών ωστόσο θα ήταν εντονότερη εφόσον υλοποιούνταν οι πεντάστερες επενδύσεις που είχαν δρομολογηθεί, οι οποίες σήμερα είτε προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς είτε έχουν μείνει στον αέρα. Σήμερα μια εξαιρετικά ανερχόμενη περιοχή είναι η Πάλαιρος στην Αιτωλοακαρνανία η οποία έχει καταφέρει να προσεγγίσει το ενδιαφέρον επενδυτών από τη Βόρεια Ευρώπη, όπως Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, οι οποίοι επιθυμούν ως επί το πλείστον να αγοράσουν πολυτελείς κατοικίες και ξενοδοχεία στην περιοχή, είτε για ιδιωτική χρήση, είτε για επενδυτικούς λόγους.

Τι συμβαίνει με το υπερπολυτελές θέρετρο Varko Bay

Στο πλαίσιο αυτό, η περιοχή θα αποκτούσε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική με το νέο υπερπολυτελές θέρετρο Varko Bay, που σχεδιαζόταν να αναπτυχθεί στη Χερσόνησο Βαρκό της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου. Αν και η επένδυση ήταν ενταγμένη στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων από τα μέσα του 2020, με σκοπό να ολοκληρωθεί το 2026, σήμερα σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, η τουριστική επένδυση, ύψους άνω των 180 εκατ. ευρώ, δεν έχει μπει ακόμη σε φάση της υλοποποίησης.

Η ολλανδική επενδυτική εταιρεία RND Investments, με επικεφαλής τον Leon van der Heiden, που έχει αναλάβει το σύνθετο πολυτελές project, φαίνεται ότι τα έχει βρει σκούρα, τόσο λόγω της δύσκολης τοποθεσίας όπου πρόκειται να υλοποιηθεί το έργο όσο και των υψηλών κεφαλαίων που απαιτούνται για να πάρουν μπρος οι κατασκευαστικές εργασίες.

Με τους τοπικούς παράγοντες της αγοράς να υποστηρίζουν ότι ο ολλανδός αναζητεί αγοραστή για να μπορέσει να συνεχιστεί η επένδυση. Από το 2016 είχαν εντοπίσει το Βαρκό Αιτωλοακαρνανίας οι Ολλανδοί επενδυτές της RND Investments,  που θα λειτουργούσε υπό τη διαχείριση της Banyan Tre. Το έργο μάλιστα εφόσον κατασκευαστεί θα αποτελέσει το πρώτο LEED campus resort στην Ευρώπη. Εκτός από το ξενοδοχείο 116 κλειδιών και τις 45 επώνυμες κατοικίες, το Banyan Tree θα διαθέτει χώρο ευεξίας, κέντρο θαλάσσιων σπορ, beach club, μπαρ, τρεις χώρους εστίασης συμπεριλαμβανομένου signature εστιατορίου και τουριστική μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού γιοτ έως 40 μέτρων.

Διαμάχη δίχως τέλος για την επένδυση στο κάστρο της Λευκάδας

Ιδιαίτερη δυναμική είχε τα τελευταία χρόνια και η Λευκάδα, καθώς αποτέλεσε πόλο έλξης για τους Ισραηλινούς που αγόραζαν σωρηδόν τα ελεύθερα οικόπεδα του νησιού. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο η κατάσταση αυτή έχει ανατραπεί λόγω του πολέμου, που έχει παγώσει τις επενδυτικές τους δραστηριότητες.

Στη Λευκάδα επίσης που λείπουν σε μεγάλο βαθμό οι πεντάστερες τουριστικές επενδύσεις, για χρόνια σέρνεται η διαμάχη του Δήμου του νησιού με την εταιρεία Notion – Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε., του γνωστού επιχειρηματία του τουριστικού κλάδου Γιώργου Νικητίδη. Η υπόθεση αφορά  τη διαμόρφωση της παραλίας στην είσοδο της Λευκάδας και την πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του Τουριστικού Περιπτέρου -όπως ονομάζεται-, η οποία έχει «παγώσει», καθώς η υπόθεση έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Στον χώρο αυτόν, που αποτελεί τη βιτρίνα του νησιού, υπάρχουν σήμερα εγκαταλειμμένες οι πρώην λουτρικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν στη δεκαετία του ‘60 και που λόγω της μηδενικής συντήρησης στα 55 χρόνια της ύπαρξης τους, σε συνδυασμό με τις διαβρώσεις που έχουν υποστεί, βρίσκονται πλέον σε κακή στατική κατάσταση. Ακόμη, η μη λειτουργία τους επί 15 χρόνια και η ανύπαρκτη οριοθέτηση και φύλαξη είχαν οδηγήσει τον ευρύτερο χώρο σε μια εικόνα σκουπιδότοπου.

Η Notion η οποία ανέλαβε το έργο ξεκίνησε την εκπόνηση των σχετικών μελετών για μια επένδυση που θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 3 εκατ. ευρώ, καθώς δεν προέβλεπε μόνο την πλήρη ανακατασκευή των δύο κτιρίων με τη δημιουργία ενός εστιατορίου και αποδυτηρίων, αλλά στόχευε και στην αναβάθμιση του ευρύτερου χώρου. Η εν λόγω προσπάθεια ωστόσο έπεσε σε τοίχο λόγω των μπαράζ αντιδράσεων τόσο από τους τοπικούς φορείς όσο και από τον Δήμο με αποτέλεσμα η υπόθεση να έχει καταλήξει στα δικαστήρια.

Ωστόσο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν σύντομα καθώς η νέα δημοτική αρχή δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, παρά το μπαράζ αντιδράσεων που υπάρχει του λευκαδίτικο λαό υπερασπίζονται την ελευθερία του Κάστρου.

Πώς προχωρά το Nautilus Project

Mε εξαιρετικά αργούς ρυθμούς προχωρεί το Nautilus Project στον Αστακό , με την τοπική κοινωνία να εκφράζει την απογοήτευσή της, καθώς μετά τις εντυπωσιακές μακέτες που δημοσιεύτηκαν δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία νέα εξέλιξη. Φορείς ωστόσο κοντά στην εταιρεία με το όνομα MYMAR Nautilus Investments, που έχει αναλάβει το έργο, είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι για την πορεία του, ενώ φαίνεται ότι έχει βρεθεί και επενδυτής.

Το πεντάστερο project στον Αστακό μένει να περάσει η Διυπουργική Επιτροπή για να πάρει το πράσινο φως, ώστε να βγει Προεδρικό Διάταγμα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις μακέτες που δημοσιεύτηκαν προ ολίγων μηνών, το Nautilus project θα αποτελείται από μια σύγχρονη μαρίνα, που θα διαθέτει 350 θέσεις ελλιμενισμού για superyacht, η οποία θα πάρει τη θέση του σημερινού λιμανιού του Αστακού. Γύρω από τη μαρίνα θα κατασκευαστούν πεντάστερες υποδομές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν έναν σημαντικό αριθμό βιλών και πολυτελών κατοικιών, ενώ θα δημιουργηθεί και ξενοδοχείο. Ακόμη, το project θα αποτελείται και από μια σειρά εμπορικών αναπτύξεων.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top