Χάος με το ταξίδι του βασιλιά Καρόλου στην Αυστραλία – «Είσαι ανεπιθύμητος» λένε οι αντιμοναρχικοί

Facebook
Twitter
karolos

Κλυδωνισμούς στη βρετανική μοναρχία προκαλεί η ιστορική επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στην Αυστραλία. Το «Κίνημα Αυστραλιανής Δημοκρατίας» (ARM) ξεκίνησε εκστρατεία χαρακτηρίζοντας την επερχόμενη επίσκεψη του μονάρχη στην Αυστραλία ως «αποχαιρετιστήρια περιοδεία» της βρετανικής μοναρχίας.

Ενόψει της επίσκεψης του βασιλιά στην Αυστραλία την επόμενη εβδομάδα, το Κίνημα αντάλλαξε επιστολές με αξιωματούχους των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ για λογαριασμό του Βασιλιά. Η αλληλογραφία από το παλάτι, που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από την Daily Mail, λέει ότι «το αν η Αυστραλία θα γίνει δημοκρατία» είναι «θέμα που πρέπει να αποφασίσει ο αυστραλιανός λαός»

Το μέλλον της μοναρχίας στην Αυστραλία μετατρέπεται στο βασικό θέμα της επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα, η οποία περιλαμβάνει εκδηλώσεις στο Σίδνεϊ και την Καμπέρα. Η επιστολή που εστάλη από αξιωματούχους του παλατιού επαναλαμβάνει την υπάρχουσα θέση, αντί να σηματοδοτεί οποιαδήποτε νέα αλλαγή στην πολιτική – και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν αναφέρουν τίποτα περαιτέρω για το περιεχόμενο της επιστολής.

Αλλά είναι μια «φιλική ανταλλαγή», μετά από αίτημα της ομάδας που αγωνίζεται για τη δημοκρατία και θα ήθελε να έχει συνάντηση με τον Βασιλιά κατά την επίσκεψή του. «Ο Βασιλιάς εκτίμησε που αφιερώσατε χρόνο για να γράψετε και μου ζήτησε να απαντήσω εκ μέρους του», λέει η επιστολή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προς το Κίνημα της Αυστραλιανής Δημοκρατίας, που γράφτηκε τον Μάρτιο.

«Παρακαλώ να είστε βέβαιοι ότι οι απόψεις σας σχετικά με αυτό το θέμα έχουν σημειωθεί πολύ προσεκτικά. «Η Αυτού Μεγαλειότητα, ως συνταγματικός μονάρχης, ενεργεί σύμφωνα με τη συμβουλή των Υπουργών του και, κατά συνέπεια, το αν η Αυστραλία θα γίνει δημοκρατία είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσει το αυστραλιανό κοινό».

Η επιστολή προσθέτει ότι ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα τρέφουν «βαθιά αγάπη και στοργή» για την Αυστραλία και «η στοχαστικότητα σας στη γραφή, εκτιμάται θερμά».

Ένα δημοψήφισμα για το θέμα διεξήχθη στην Αυστραλία το 1999, όπου οι άνθρωποι ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της συνταγματικής μοναρχίας. Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση της Αυστραλίας είπε ότι τα σχέδια για νέο δημοψήφισμα «δεν αποτελούν προτεραιότητα». Αλλά οι ακτιβιστές για τη δημοκρατία υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας δεν πρέπει να είναι ο μονάρχης αλλά κάποιος που θα επιλέξουν οι Αυστραλοί.

Όταν ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Βασιλιά, ο Iσαάκ Τζέφρι του Κινήματος της Αυστραλιανής Δημοκρατίας είπε: «Αν και σεβόμαστε τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι βασιλείς στο έθνος μέχρι σήμερα, ήρθε η ώρα για την Αυστραλία να εκλέξει έναν ντόπιο για να υπηρετήσει ως αρχηγός του κράτους μας. Κάποιος που μπορεί να εργαστεί για την Αυστραλία με πλήρη απασχόληση».

Η εκστρατεία επαίνεσε τον βασιλιά Κάρολο ως άτομο, αλλά αντιτίθεται στον ρόλο της μοναρχίας στην Αυστραλία. «Είμαστε πρόθυμοι να του πούμε ότι θα μείνουμε στην Κοινοπολιτεία και ότι μια δημοκρατία αφορά εμάς, όχι τον ίδιο ή την οικογένειά του», είπε ο Τζέφρι.

Η επίσκεψη στην Αυστραλία θα είναι το μεγαλύτερο ταξίδι του Βασιλιά από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο στις αρχές του έτους. Το μόνο διεθνές του ταξίδι έκτοτε ήταν στη Γαλλία για τον εορτασμό της D-Day. Η θεραπεία του αναμένεται να διακοπεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το οποίο μετά την Αυστραλία θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε συνάντηση αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας στη Σαμόα.

Το ταξίδι από τις 18 έως τις 26 Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει επίβλεψη του ναυτικού στόλου της Αυστραλίας στο λιμάνι του Σίδνεϊ, συμμετοχή σε κοινοτικό μπάρμπεκιου, υποστήριξη περιβαλλοντικών έργων και συνάντηση δύο βραβευμένων ειδικών στον καρκίνο. Αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε επίσης ότι τον Δεκέμβριο ο Βασιλιάς Κάρολος θα φιλοξενήσει μια διήμερη κρατική επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον Εμίρη του Κατάρ.

Μια σειρά από κορυφαίους πολιτικούς της Αυστραλίας έγραψε η Daily Mail όλοι τους αριστεροί και εχθροί της μοναρχίας, αρνούνται να συναντήσουν τον Κάρολο στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας την επόμενη εβδομάδα. Διαμαρτυρίες προγραμματίζονται επίσης στο Σίδνεϊ όταν ο Κάρολος και η Καμίλα βρίσκονται στην πόλη.

Η πρωθυπουργός των Εργατικών της Βικτώριας, Τζασίντα Άλαν και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Μπεν Κάρολ δεν θα παραστούν στην εκδήλωση καλωσορίσματος του Βασιλιά στην Καμπέρα τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου. Το ίδιο και αρκετοί ακόμη πολιτικοί.

Ο πρωθυπουργός των Εργατικών του Κουίνσλαντ, Στίβεν Μάιλς, δήλωσε ότι θα είναι απασχολημένος με την εκστρατεία για την επανεκλογή του και ο πρωθυπουργός της Τασμανίας Τζέρεμι Ρόκλιφ, ένας αριστερός φιλελεύθερος, βρίσκεται σε εμπορική αποστολή στις ΗΠΑ. Ο βασιλικός σχολιαστής της MailOnline, Φιλ Ντέμπιερ δήλωσε ότι είναι «αγενές και ασεβές» εκ μέρους τους να αρνούνται τον Βασιλιά.

«Κατά ειρωνικό τρόπο, όλες οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αυστραλών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής του Καρόλου ως αρχηγού κράτους, εάν γινόταν αύριο δημοψήφισμα», είπε. Ο Κάρολος και η Καμίλα πρόκειται να φτάσουν στην Αυστραλία την Παρασκευή. Θα κατευθυνθούν προς το Σίδνεϊ και την Καμπέρα, όπου προγραμματίζονται διαδηλώσεις

Ο Phil Dampier έχει επικρίνει όσους προσπαθούν να κλέψουν το ταξίδι για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς. «Ο βασιλιάς και η αείμνηστη μητέρα του ξεκαθάριζαν πάντα ότι εναπόκειται στους Αυστραλούς να αποφασίσουν τη μορφή διακυβέρνησής τους και αν θα εγκαταλείψουν τη μοναρχία, κάτι που θα αποδέχονταν με χάρη αν συνέβαινε. Έτσι, το να τον σνομπάρουν αυτοί οι κυβερνήτες είναι αγενές και ασεβές.

Τους έχει δείξει σεβασμό, αλλά δεν του δείχνουν, πιθανώς για δικό τους πολιτικό όφελος» Και κατέληξε: «Είμαι σίγουρος ότι ο Κάρολος και η Καμίλα θα τύχουν θερμής υποδοχής, αν και θα υπάρχει ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών κατά της μοναρχίας που θα φωνάζουν στο βάθος»

Η υποδοχή δεν θα είναι τόσο μεγάλη, όπως όταν ο πρίγκιπας Κάρολος και η τότε νέα σύζυγός του Νταϊάνα έκαναν περιοδεία για πρώτη φορά εκεί τη δεκαετία του 1980. Η δημοτικότητα του βασιλιά Καρόλου ωστόσο αυξάνεται στην Αυστραλία καθώς ένας στους τέσσερις ανθρώπους λέει ότι έχει πιο ευνοϊκή άποψη για τον μονάρχη από τότε που στέφθηκε βασιλιάς.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top