Το ΕΠΑΛ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΕΙ… ΕΥΡΩΠΗ! – Με την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Facebook
Twitter
epal paralias

            “Ανοιχτή” Πρόσκληση προς όλους στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18/10/2024 (11:00 πμ) στο χώρο της σχολικής μονάδας του ΕΠΑΛ Παραλίας

Για πρώτη φορά το ΕΠΑΛ Παραλίας Πάτρας υλοποιεί Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, έχοντας  λάβει  χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την υποστήριξη του Εθνικού Φορέα ΙΚΥ, (κωδικός 2023-1-EL01-KA122-VET-000146334) για το χρονικό διάστημα 2023-2024.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη των γνωσιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων στους τομείς  της Υγείας και της Πληροφορικής, δίνοντάς τους  την ευκαιρία για εργασία κάτω από πραγματικές συνθήκες εργασίας και τη δυνατότητα εξοικείωσής τους  με το διευρυμένο ευρωπαϊκό εργασιακό περιβάλλον. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, δραστηριότητες για την ανάπτυξη των διδακτικών και οριζόντιων δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών. Η επίτευξη των παραπάνω στόχων αναμένεται να έχει εποικοδομητική επίδραση στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των συμμετεχόντων.

epal 3

Η πρώτη ροή του προγράμματος υλοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024, κατά την οποία δύο εκπαιδευτικοί της σχολικής μας μονάδας μετέβησαν στο Porto της Πορτογαλίας. Κατά την οκταήμερη διαμονή τους εκεί  συμμετείχαν σε επιμορφωτικό πρόγραμμα σχετικό με την ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων και των εφαρμογών τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.  Είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες  που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην διαχείριση της τάξης, την ανίχνευση των αναγκών του κάθε μαθητή και την χρήση εξατομικευμένων μεθόδων για την βέλτιστη εμπλοκή των μαθητών στις μαθησιακές διαδικασίες, καθώς και στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας της επικοινωνίας με τους μαθητές και την αύξηση της μεταδοτικότητας της διδασκαλίας τους.

Επίσης, είχαν την ευκαιρία να βελτιώσουν την χρήση της Αγγλικής Γλώσσας σε δημόσιες ομιλίες και την συμμετοχή σε ποικίλες πολιτισμικές δραστηριότητες, μέσω των οποίων ήρθαν σε επαφή με την τοπική κουλτούρα. Ο Φορέας Υποδοχής  ήταν ο LearningTogether, φορέας  με πολυετή εμπειρία (20+ έτη) στην εκπαίδευση ενηλίκων, ο οποίος  προσφέρει υποστήριξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1 και KA2.  Μετά το πέρας της κινητικότητας και την επιτυχή συμμετοχή των εκπαιδευτικών  του σχολείου μας, τους  απονεμήθηκε πιστοποιητικό παρακολούθησης και Europass Κινητικότητας, με το οποίο επικυρώνονται όλες οι αποκτηθείσες δεξιότητες και γνώσεις των εκπαιδευτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος υλοποιήθηκε την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου 2024 με την συνοδεία τεσσάρων εκπαιδευτικών του σχολείου μας. Στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου, συμμετείχαν πέντε μαθητές από κάθε ειδικότητα του ΕΠΑΛ Παραλίας (5 μαθητές ειδικότητας Βοηθός Νοσηλευτή και 5 μαθητές ειδικότητας Τεχνικός Δικτύων και Η/Υ) . Οι μαθητές διέμειναν στη Λεμεσό για 17 ημέρες, κατά τις οποίες είχαν την ευκαιρία να εργαστούν και να εκπαιδευτούν σε τομείς σχετικούς με την ειδικότητα που απέκτησαν στο σχολείο. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές ειδικότητας Βοηθού Νοσηλευτή εργάστηκαν στον οίκο ευγηρίας «Σωκράτειο Μέλαθρον». Εκεί εργάστηκαν σε πραγματικές συνθήκες ως μέλη μιας διεθνούς ομάδας, καλλιέργησαν βασικές δεξιότητες της νοσηλευτικής φροντίδας, βελτίωσαν τις γνώσεις που είχαν αποκτήσει από τη φοίτησή τους στο σχολείο και  αποκόμισαν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία.

epal 1

Οι μαθητές της ειδικότητας Τεχνικού Δικτύων και Η/Υ είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία στο τομέα της Ρομποτικής. Ασχολήθηκαν επισταμένως με την συναρμολόγηση ενός ρομπότ, την επίλυση προβλημάτων στη λειτουργία του και την χρήση κώδικα προγραμματισμού για τον χειρισμό του. Η συνεργασία με τον εκπαιδευτή τους και η επαφή τους με μια διεθνή ομάδα αναμένονταινα ωφελήσουν ποικιλοτρόπως τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική τους πορεία, αφού τους επιτρέπουν να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες.

Παράλληλα με την εργασιακή τους εμπειρία, οι μαθητές συμμετείχαν σε πολιτισμικές δραστηριότητες και εκδρομές, που τους έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το πολιτισμό της Κύπρου, να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους και να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής και σκέψης τους , ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω την προσωπικότητά τους, τις κοινωνικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Ο Φορέας Υποδοχής στην Κύπρο ήταν ο ShipconLimassolLimited, μια δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία στον χώρο της υποστήριξης ευρωπαϊκών  προγραμμάτων, της τοποθέτησης μαθητών και εκπαίδευσης ενηλίκων με ευρύ δίκτυο εταίρων εντός και εκτός Ευρώπης.

Στο τέλος αυτού του γεμάτου γνώσεις και εμπειρίες ταξιδιού και μετά από αξιολόγηση της επίτευξης των προσδοκώμενων  μαθησιακών αποτελεσμάτων, οι συμμετέχοντες έλαβαν πιστοποίηση συμμετοχής από τον Φορέα. Μετά το πέρας της κινητικότητας, το ΕΠΑΛ Παραλίας σε συνεργασία με τον Φορέα Υποδοχής και τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), χορήγησαν στους εκπαιδευόμενους το πιστοποιητικό EuropassMobility ως επικύρωση των επαγγελματικών τους επιτευγμάτων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στον ευρωπαϊκό χώρο.

epal 2

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος γέμισε όλους τους συμμετέχοντες με χαμόγελα, μοναδικές εμπειρίες, γνώσεις και ακόμη περισσότερα εφόδια για το μέλλον. Η διάχυση των αποτελεσμάτων στο σχολείο και την τοπική κοινωνία πολλαπλασιάζει τα οφέλη ενός τέτοιου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.  Θα μας τιμούσε ιδιαίτερα η παρουσία σας στην ημερίδα όπου θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες που αποκομίσαμε από το πρόγραμμα αυτό, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, ώρα 11:00π.μ στο  ΕΠΑΛ Παραλίας (Αναγνωστόπουλου Αθ. 21, Εργατικά Εύας, Παραλία Πάτρας).

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΊΧΑΝ ΣΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ

α/α ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΤΜΗΜΑ
1 ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ Γ΄ Βοηθών Νοσηλευτών
2 ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Γ΄ Βοηθών Νοσηλευτών
3 ΔΗΜΗΤΡΑ-ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ Γ΄ Βοηθών Νοσηλευτών
4 ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΜΠΑΡΔΑΚΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Γ΄ Βοηθών Νοσηλευτών
5 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Γ΄ Βοηθών Νοσηλευτών
6 ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ΄ Πληροφορικής
7 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΒΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ΄ Πληροφορικής
8 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΝΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Γ΄ Πληροφορικής
9 ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Γ΄ Πληροφορικής
10 ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΑΚΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ΄ Πληροφορικής

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ 

ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Διευθυντής Ηλίας Ντεμίρης ΠΕ86
Εκπαιδευτικός Διονύσιος Βούρτσης ΠΕ87.01
Εκπαιδευτικός Κλεονίκη Κολύρου ΠΕ87.02
Εκπαιδευτικός Θεόδωρος Κούβελας ΠΕ86
Εκπαιδευτικός Όλγα Ματσάγγα ΠΕ02
Εκπαιδευτικός Δημήτριος Φραγκούδης ΠΕ86

 – Με την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top