Προς υπογραφή ο διαγωνισμός για το νέο Αστυνομικό Μέγαρο Πάτρας

Facebook
Twitter
3852251-850x460

Στην τελική ευθεία εισέρχεται μία πρώτη μεγάλη ομάδα διαγωνισμών για μεγάλα έργα-ΣΔΙΤ προσθέτοντας νέο οικονομικό αντικείμενο στον κατασκευαστικό κλάδο. Οι περισσότεροι απο αυτούς του προωθημένους διαγωνισμούς βρίσκονται σε προσυμβατική περίοδο και αναμένεται να έχουμε υπογραφές τους επόμενους μήνες, ενώ υπάρχουν και διαγωνισμοί που έχουν αναδόχους και προχωρά η διαδικασία προς ολοκλήρωση.

Συνολικά πάνω από 50 διαγωνισμοί για έργα-ΣΔΙΤ βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στη χώρα καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από έργα υποδομών, φράγματα, κτίρια, δίκτυα κλπ, δείχνοντας την δυναμική η οποία έχει αναπτυχθεί σε αυτό το εργαλείο υλοποίησης έργων. Στους ώριμους διαγωνισμούς μπορεούμε να παρατηρήσουμε πως κάποιοι από αυτούς χρειάστηκαν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα -ακόμα και πάνω από 4 χρόνια- για να φτάσουν στην ολοκλήρωση τους, ενώ υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα ωρίμασαν και φτάσαμε στην ανάδειξη αναδόχων.

Από πλευράς ομίλων την μεγαλύτερη δραστηριότητα και επιτυχία σε αναδοχές την βλέπουμε στου ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και INTRAKAT όπου έχουν συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό έργων στους διαγωνισμούς οι οποίοι έχουν προχωρήσει. Στους διαγωνισμούς αυτούς επίσης είναι σημαντική και η παρουσία και άλλων σημαντικών τεχνικών εταιρειών όπως η ΑΤΕΣΕ, η ΕΚΤΕΡ και η ΕΡΕΤΒΟ οι οποίες έχουν να παρουσιάσουν επίσης επιτυχίες σε διαγωνισμούς-ΣΔΙΤ.

Ποια είναι τα έργα που οδεύουν για υπογραφές

Στην λίστα των έργων-ΣΔΙΤ τα οποία οδεύουν για υπογραφές έχουμε καταρχάς χρονικά το έργο για τα 17 σχολεία-ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία.  Ανάδοχο είναι το σχήμα ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ. Η σύμβαση βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα έχουμε υπογραφές μέχρι το τέλος του έτους. Φορέας Υλοποίησης είναι η ΚΤΥΠ.

Προς υπογραφές είναι δύο έργα για φοιτητικές εστίες. Το πρώτο ύψους 255 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το δεύτερο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με 116 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Στα δύο έργα ανάδοχος είναι η INTRAKAT και οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν με την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Οι δύο διαγωνισμοί ξεκίνησαν το 2020.

Ακόμα ένα έργο που έχει αναδειχθεί ανάδοχος η INTRAKAT είναι το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς ύψους σχεδόν 140 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν τους πρώτους μήνες του 2025. Φορέας Υλοποίησης είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σε προσυμβατική περίοδο είναι και ο διαγωνισμός για τα 5 αστυνομικά Μέγαρα σε Πάτρα, Λευκάδα, Καρδίτσα, Βέροια, Αλεξανδρούπολη. Ανάδοχο είναι το σχήμα ΕΚΤΕΡ-ΤΕΝΑ-ΕΡΕΤΒΟ. Το κόστος του έργου έχει υπολογιστεί σε 70 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Φορέας Υλοποίησης είναι η ΚΤΥΠ.

Ανάδοχο έχουμε και στο έργο της Μονάδας Απορριμμάτων Κεντρικής Μακεδονίας με το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΤΙΤΑΝ. Το έργο ύψους 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενεργοποιηθεί με τις υπογραφές της σύμβασης τους πρώτους μήνες του 2025. Φορέας Υλοποίησης είναι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Έργα σε αναμονή ανάδειξης αναδόχου

Στο επόμενο επίπεδο έχουμε διαγωνισμούς στους οποίους έχουν υποβληθεί προσφορές και αναμένουμε το επόμενο διάστημα την ανάδειξη αναδόχων. Τα έργα αυτά αφορούν:
– στο Φράγμα Μιναγιώτικο ύψους 145 εκατ. ευρώ που κατέβηκαν οι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΕΤΚΑ – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΑΒΑΞ.
-στη Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων-Φράγμα Αγίου Ιωάννη στο Λασίθι ύψους 69,31 εκατ. ευρώ στο οποίο έδωσε προσφορά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
-τα δίκτυα Ταυρωπού με 159,65 εκατ. ευρώ στο οποίο έδωσε προσφορά το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ
-στη μεταφορά-διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα Ξάνθης, έργο 210 εκατ. ευρώ στο οποίο είχαμε μια προσφορά από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
-στα αρδευτικά Υπέρειας Λάρισας-Ορφανών Καρδίτσας ύψους 132 εκατ. ευρώ. Προσφορές είχαμε από τα σχήματα ΜΥΤΙΛΗΑΝΑΙΟΣ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στα πέντε παραπάνω έργα φορέας υλοποίησης είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι διαγωνισμοί έτρεξαν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και είχαμε μεσοσταθμικά γρηγορότερα αποτελέσματα σε σχέση με τον χρονικό μέσο όρο των διαγωνισμών-ΣΔΙΤ της χώρας.

Για προσφορές οδεύουν επίσης σημαντικά έργα, όπως οι φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Θράκης, έργο 107 εκατ. ευρώ για τις 25 Νοεμβρίου.

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Στους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη και προς το παρόν βρίσκονται στη Β` φάση της διαδικασίας τους και οδεύουν προς την τελική φάση, αυτή της υποβολής προσφορών, είναι μεταξύ άλλων τα οδικά έργα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη, τα Δικαστικά Μέγαρα σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κρήτη και το νέο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Διαγωνισμούς σε εξέλιξη έχουμε επίσης για τα έργα που αφορούν: στο φράγμα Ενιπέα Φαρσάλων και το Διπλό Φράγμα Ταυρωνίτη (υπουργείο ΥΠΟΜΕ) και μονάδες απορριμμάτων σε Ρόδο, Αττική, Σαντορίνη και τις νέες φυλακές Ασπροπύργου.

Τέλος έχουμε και διαγωνισμούς-ΣΔΙΤ που μόλις ξεκίνησαν και αφορούν στο κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ, το επιχειρηματικό πάρκο στη Φυλή, στο εμπορευματικό πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κ.α.

Στο κομμάτι των έργων-παραχωρήσεων προς ολοκλήρωση οδεύει ο διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό με το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS PROJECTS και το αεροδρόμιο Καλαμάτας με το σχήμα FRAPORT-DELTA AIRPORT INVESTMENTS-PHLEAS, σύμφωνα με το “ypodomes.com”.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top