Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει «ουδέτερη» προκειμένου να υπάρξουν προϋποθέσεις για ειρήνη.
Αναφερόμενος στα ουκρανικά σύνορα, υποστήριξε πως πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία του πληθυσμού στις περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα (σ.σ. Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) αφού διεξήγαγε «δημοψηφίσματα» σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.
«Εάν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ύπαρξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν σε πολύωρη τοποθέτησή του στο Φόρουμ Βαλντάι, στο θέρετρο Σότσι.
Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία αναγνώρισε τα μετασοβιετικά σύνορα της Ουκρανίας βάσει της αντίληψης ότι θα τηρούσε στάση ουδετερότητας. Το ΝΑΤΟ έχει προαναγγείλει την μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της στρατιωτικής συμμαχίας στην οποία οι ΗΠΑ έχουν ηγετικό ρόλο.
Εάν η Ουκρανία δεν είναι ουδέτερη, «θα χρησιμοποιείται διαρκώς ως εργαλείο σε λάθος χέρια και εις βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο Πούτιν.
Ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν σχεδόν το 1/5 της ουκρανικής επικράτειας, δυόμιση χρόνια μετά την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν είχε διατυπώσει τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα εδάφη που διεκδικεί η Μόσχα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μακροπρόθεσμη διευθέτηση ώστε η Ουκρανία να είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος και όχι υποχείριο τρίτων χωρών που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Το Κίεβο απορρίπτει τις αξιώσεις της Μόσχας, τονίζοντας πως ισοδυναμούν με «όρους παράδοσης». Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε πρόσφατα «σχέδιο νίκης» στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ζητώντας μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Δύση.