– Για εξέταση που επιβάλλεται να γίνει εντός 3 μηνών, το πιο σύντομο ραντεβού για ην 52χρονη καρκινοπαθή, είναι σε… 6 μήνες!
του Αχιλλέα Ροδίτη
Το ρεπορτάζ της «Πολιτείας» πριν από τρεις εβδομάδες, για τις τραγικές ελλείψεις στο Ογκολογικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, στο Ρίο, και τον «Γολγοθά» καρκινοπαθών που εκλιπαρούν για ένα… έγκαιρο ραντεβού διάγνωσης, άγγιξε και τις πιο ευαίσθητες χορδές. Αλλά όμως τα προβλήματα συνεχίζονται…
ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΝΤΟΣ 3 ΜΗΝΩΝ,
ΑΛΛΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ!
Ήταν αφοπλιστική η περιγραφή – καταγγελία που έκανε στην εφημερίδα 52χρονη καρκινοπαθής η οποία είχε κάνει εξέταση στον ιδιωτικό τομέα και περίμενε αγωνιωδώς για ένα ραντεβού ώστε να γίνει διάγνωση. Και της απαντούσαν πως δεν υπήρχε κενό ως τα τέλη Φεβρουαρίου, παρά μόνον εάν προέκυπτε κάποια ακύρωση. Και πράγματι έτσι συνέβη και εν τέλει η ασθενής προγραμμάτισε ραντεβού νωρίτερα. Αλλά για την επόμενη εξέταση την οποία πρέπει απαραιτήτως να έχει κάνει εντός τριμήνου, δεν υπάρχει ραντεβού για το… επόμενο εξάμηνο, όπως χαρακτηριστικά της είπαν. Με άλλα λόγια… «αν ζήσεις, εξετάζεσαι» κι αν όχι «απλώς ήσουν άτυχος/η». Κι όλα αυτά στην Ελλάδα του… 2025!
ΤΡΕΙΣ ΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Η περίπτωση της 52χρονης είναι μόνο ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα που αφορούν σε ασθενείς προερχόμενους απ’ όλη τη δυτική Ελλάδα. Όλη, δηλαδή, την γεωγραφική περιφέρεια που καλείται να εξυπηρετήσει το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και εν προκειμένω, (στο Ογκολογικό Τμήμα του ΠΓΝΠ), οι μόλις τρεις ιατροί που απέμειναν για να παρέχουν υπηρεσίες σ’ όσους μάχονται μια θανατηφόρα νόσο!
ΠΩΣ ΞΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ
Όπως ξανάγραψε η «Πολιτεία», το νευραλγικό τμήμα του νοσοκομείου λειτουργούσε με πέντε ιατρούς, που και πάλι ήταν τουλάχιστον μισοί από τον αριθμό που απαιτούνται με βάση τις ανάγκες. Κι αυτό, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Π.Δ.Ε., Άννα Μαστοράκου. Αλλά απ’ τους πέντε ιατρούς, ένας προσβλήθηκε από καρκίνο και μία γυναίκα ιατρός αποσπάστηκε στην Κέρκυρα. Έτσι, και σε συνδυασμό με την μη προκήρυξη νέων προσλήψεων, το τμήμα ξέμεινε με τους εναπομείναντες τρεις επιστήμονες που προφανώς δεν προλαβαίνουν να φέρουν εις πέρας όλο τον όγκο των εξετάσεων.
ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΓΚΟΛΟΓΟΥΣ
Το ακόμα πιο ανατριχιαστικό στην υπόθεση είναι ότι ελλείψει προκήρυξης για μόνιμες προσλήψεις, οι τοπικές υγειονομικές αρχές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βρουν και να πείσουν Ογκολόγους, να δεχθούν να προσφέρουν υπηρεσίες στο τμήμα στο πλαίσιο συνεργασίας. Αλλά όμως διαπιστώνεται απροθυμία εφόσον οι συνθήκες εργασίας είναι προφανώς εξαντλητικές και καθόλου δελεαστικές. Πάντως είναι στενή η συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Ηλία Θεοδωρόπουλο, ο οποίος επίσης υπερβάλλει εαυτόν για να βρει επιστήμονες και να τους πείσει να στελεχώσουν το τμήμα. Με την αναζήτηση να είναι σε εξέλιξη σ ‘ όλη την Ελλάδα. Ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει επικοινωνία και με πατρινό Ογκολόγο που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να δεχθεί πλαίσιο συνεργασίας.
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ / ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ: