Το κρασί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά παγκοσμίως και οι άνθρωποι το πίνουν εδώ και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια. Ειδικά υπό το φως της θέσης του κόκκινου κρασιού στη μεσογειακή διατροφή , έχει αποκτήσει τη φήμη του πιο υγιεινού αλκοολούχου ποτού. Έχει, τελικά, αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία.
«Η έρευνα δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη στη συνολική υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα οφέλη μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του κρασιού που καταναλώνεται, ειδικά το κόκκινο και το λευκό κρασί», λέει η Lauren Manaker, MS, RDN, LD, CLEC , εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα το Τσάρλεστον. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει βρει ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη από το λευκό κρασί.
Αυτό το άρθρο εξετάζει την έρευνα σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.
Πιθανά οφέλη για την υγεία
Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς σας
Μια σειρά από μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινου κρασιού με οφέλη για την υγεία της καρδιάς, όπως μειωμένα επίπεδα LDL (γνωστά ως «κακή») χοληστερόλης, καλύτερη αρτηριακή πίεση και λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και πολλά άλλα.
«Η παρουσία αντιοξειδωτικών όπως η ρεσβερατρόλη και τα φλαβονοειδή στο κόκκινο κρασί μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς προάγοντας υγιή αιμοφόρα αγγεία και μειώνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος», λέει ο Manaker. Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, λέει ο Randy Gould, DO, FACC , καρδιολόγος στο Manhattan Cardiology στη Νέα Υόρκη.
Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα σας
«Το κόκκινο κρασί έχει επίσης επιδείξει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα», λέει ο Gould. Μια μελέτη του 2024 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει σημαντικά ορισμένους δείκτες φλεγμονής που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση – τη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό ίσχυε για υγιείς ενήλικες αλλά όχι για άτομα με υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο.
Ενώ το κόκκινο κρασί και το λευκό κρασί έχουν παρόμοια διατροφικά προφίλ και περιεκτικότητα σε αλκοόλ, το κόκκινο κρασί έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά – τις ενώσεις που ευθύνονται για τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία.
«Το κόκκινο κρασί έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η ρεσβερατρόλη, που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας το οξειδωτικό στρες στο σώμα», λέει ο Gould. Έχει επίσης τανίνες, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη, ιδιαίτερα για την υγεία της καρδιάς. «Οι τανίνες, που βρίσκονται στη φλούδα και τους σπόρους των σταφυλιών, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων», λέει η Michelle Routhenstein, MS, RD, CDCES, CDN , διαιτολόγος προληπτικής καρδιολογίας.
Κίνδυνοι και μειονεκτήματα
Μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας
Αν και πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε ένα βραδινό ποτό για να χαλαρώσουν πριν τον ύπνο, αυτή η συνήθεια μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει την ποιότητα του ύπνου σας. Έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και το να πίνετε μόνο δύο ποτά πριν τον ύπνο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας . Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ καθυστέρησε και μείωσε τον ύπνο REM, μια από τις φάσεις του ύπνου. Όσο περισσότερο αλκοόλ κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο χειρότερος ήταν ο ύπνος REM. 8 Ο ύπνος REM είναι απαραίτητος για την εδραίωση των αναμνήσεων, την προώθηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και τη ρύθμιση των συναισθημάτων, μεταξύ άλλων λειτουργιών.
Μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακά σας
«Το κρασί μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, οδηγώντας σε ανεπιθύμητες ενέργειες ή μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους», λέει ο Manaker. Μερικά από τα φάρμακα που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το αλκοόλ περιλαμβάνουν αυτά που χρησιμοποιούνται για αλλεργίες, άγχος, επιληψία, αρθρίτιδα, ADHD, κατάθλιψη, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, προβλήματα ύπνου και πολλά άλλα. 9
«Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για τυχόν πιθανές αλληλεπιδράσεις», συμβουλεύει ο Manaker.
Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου
Το αλκοόλ έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο. «Η υπερβολική ή μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου», λέει ο Manaker. Αυτό περιλαμβάνει καρκίνους του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού. 10
Μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση από το αλκοόλ
«Η τακτική ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ, όπως εθισμό, ηπατική βλάβη και αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου», λέει ο Manaker.