Την ίδια στιγμή όμως, είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν – μεταξύ των οποίων και «γαλάζια» στελέχη – ότι η θετική απήχηση σε αυτό το κοινό, που έχει απομακρυνθεί από τη ΝΔ, όπως και σε ξεχασμένους φιλοβασιλικούς ψηφοφόρους, θα προσθέσει πόντους στις δημοσκοπικές επιδόσεις της ΝΔ. Παράλληλα όμως, διάχυτος είναι ο προβληματισμός στην Πειραιώς, μήπως η «γαλάζια» παράταξη χάσει ερείσματα στο κέντρο και την κεντροαριστερά, από όπου δέχεται επίθεση για τους «Ντε Γκρες» (αυτό είναι το όνομα που διάλεξαν οι απόγονοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου).
Είναι χαρακτηριστική η θέση του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκε από τον ότι βουλευτή Επικρατείας και συνταγματολόγο, Παναγιώτη Δουδωνή, ο οποίος αναφερόμενος στο όνομα «Ντε Γκρες» δήλωσε ότι συνιστά «έμμεση μη αναγνώριση του υπάρχοντος πολιτειακού καθεστώτος».
«Η Δημοκρατία είναι θωρακισμένη και δεν κινδυνεύει» απαντά η κυβέρνηση.
Οι Ντε Γκρες και η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
Μπορεί η λήξη της εκκρεμότητας σε σχέση με την τέως βασιλική οικογένεια να αποτελέσει ίσως ένα «χαρτί» στα χέρια του πρωθυπουργού σε σχέση με την προεδρική εκλογή;
«Η Δημοκρατία είναι ισχυρή»
Η απάντηση της κυβέρνησης σε όσους εκφράζουν ανησυχία για τα προνόμια που αποκτούν τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας με την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από 10 μέλη της και το επίθετο «Ντε Γκρες», που στα γαλλικά σημαίνει… «της Ελλάδος», είναι κάθετη: «η Δημοκρατία είναι ισχυρή και δεν κινδυνεύει».
Επιπλέον τονίζει ότι η αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας δεν συνιστά χορήγηση ή απόδοση – ό,τι δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια ειδική μεταχείριση προς την τέως βασιλική οικογένεια – αλλά γίνεται μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας και ολοκληρώνεται επειδή οι ενδιαφερόμενοι ακολούθησαν τα συγκεκριμένα βήματα που ορίζει ο νόμος του Ελληνικού κράτους.
Πρόκειται για τον νόμο 2215 του 1994 (νόμος Βενιζέλου) ο οποίος έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας σχετικά με το καθεστώς της αστικής κατάστασης του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Β’ και των μελών της οικογένειας του.
Θα εμπλακούν οι Ντε Γκρες με την πολιτική;
Πλέον τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου (ο Παύλος, ο Νικόλαος, ο Φίλιππος, η Θεοδώρα και η Αλεξία) αλλά και τα πέντε παιδιά του Παύλου αποκτούν ελληνικό διαβατήριο και όπως και ο κάθε Έλληνας πολίτης έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι…
Μα άλλα λόγια, αν το επιθυμούν μπορούν να ιδρύσουν ακόμη και κόμμα.
Συνομιλητές όμως της τέως βασιλικής οικογένειας, διαβεβαιώνουν ότι ούτε ο Παύλος, ούτε κάποιο από τα αδέρφια του ή τα παιδιά του, επιθυμούν να δημιουργήσουν κάποιο πολιτικό κόμμα ή να μετάσχουν σε κάποιο άλλο από τα σημερινά κόμματα.
Παράλληλα, σημειώνουν ότι μετά τον θάνατο του πατέρα τους, τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, ήταν πιο εύκολο να τακτοποιηθεί αυτή η εκκρεμότητα, και ότι είναι ικανοποιημένοι για δύο λόγους:
Ο ένας είναι ότι πλέον λογίζονται Έλληνες με τη βούλα της πολιτείας.
Και ο δεύτερος ό,τι αποκτούν πόντους στο διεθνές πρεστίζ τους με την… «θετική έκβαση της υπόθεσης» που είχαν με το Ελληνικό κράτος και μάλιστα με τον τρόπο που ήθελαν… Με το επίθετο «Ντε Γκρες», το οποίο αντίστοιχα είχε επιλέξει ο θείος τους Μιχαήλ!
Ο θείος Μιχαήλ ήταν το μοναδικό μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας που ήταν Έλληνας πολίτης και ζούσε στην Ελλάδα μέχρι τον θάνατο του πριν από λίγους μήνες. Από το 2004 είχε επιλέξει αυτό το επίθετο και ήταν γνωστός ως ο Μιχαήλ Ντε Γκρες, δηλαδή ο Μιχαήλ της Ελλάδας.