Σε εγρήγορση παραμένουν οι υγειονομικές αρχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ο ΕΟΔΥ για τη μηνιγγίτιδα, στην Πάτρα.
«Έχει χορηγηθεί χημειοπροφύλαξη σε περισσότερα από 600 άτομα, τόσο φοιτητές όσο και εργαζόμενους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Πάτρας. Το θετικό είναι πως δεν έχει αναφερθεί άλλο κρούσμα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στις δομές της πόλης ούτε έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά κρούσμα. Αν μέχρι μεθαύριο, Τετάρτη, παραμείνει η κατάσταση ως έχει, τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε πως κλείνει το «παράθυρο κινδύνου» που άνοιξε μετά το περιστατικό με τον άτυχο φοιτητή» εξηγεί στο ygeiamou.gr η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, γιατρός κυρία Άννα Μαστοράκου.
Κατά πληροφορίες, συναγερμός έχει σημάνει σε γονείς ανήλικων και νεαρών ενηλίκων για τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας της οροομάδας Β, με τις παραγγελίες εμβολίων να αυξάνονται συνεχώς. Παρότι ο εμβολιασμός των ευάλωτων και ακάλυπτων εφήβων και νεαρών ενηλίκων φοιτητών σε αυτή την οξεία φάση δεν θεωρείται απάντηση υγειονομική, η ανησυχία των γονέων έχει χτυπήσει κόκκινο.
Οι γιατροί συνταγογραφούν τα εμβόλια – τα οποία σημειωτέον αποζημιώνονται μόνο για τα βρέφη και μωρά ηλικίας κάτω των 18 μηνών- υπενθυμίζοντας πως το εμβόλιο δεν παρέχει προστασία εφ’ όρου ζωής, αλλά κάποια έτη. Ο μέγιστος κίνδυνος επιπλοκών και θανάτου, πάντως, κατά τους ειδικούς της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είναι στην ηλικιακή ομάδα για την οποία και αποζημιώνονται οι δόσεις του εμβολίου.
Στην Ελλάδα, το έτος 2024 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 37 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους καταγράφηκε ένας θάνατος σε άτομο ηλικίας 16 ετών. Από τις αρχές του έτους 2025 έχουν δηλωθεί 9 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.