Ρόδος: Κύκλωμα απατεώνων επιχειρεί να εξαπατήσει πολίτες – Παριστάνουν αστυνομικούς και γιατρούς

Facebook
Twitter
HLIKIWMENH

Αναστάτωση έχει προκαλέσει ένα κύκλωμα απατεώνων στη Ρόδο που επιχειρεί αυτές τις μέρες να εξαπατήσει δεκάδες πολίτες με πρόσχημα τροχαίο ατύχημα με θύμα συγγενικό τους πρόσωπο.

Όπως αναφέρει το rodiaki.gr, μέχρι στιγμής οι πολίτες δεν έχουν πέσει στην παγίδα των απατεώνων, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν «λαχτάρησαν» κιόλας, καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ηλικιωμένα άτομα, κάποια εκ των οποίων έχουν προβεί και σε καταγγελία στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.

Το βέβαιο είναι ότι οι απατεώνες βρίσκονται στο νησί της Ρόδου– αφού σε μια τουλάχιστον περίπτωση, έδωσαν ραντεβού σε ηλικιωμένη στην Πλατεία Αφάντου, η οποία μάλιστα, ήταν έτοιμη να δώσει τα χρήματα αυτά- αλλά ευτυχώς, την τελευταία στιγμή, τη γλίτωσε.

Ο τρόπος λειτουργίας τους, παρόμοιος με τις προηγούμενες φορές, όπου κάποιος τηλεφωνεί και παριστάνει στο υποψήφιο θύμα ότι είναι ο γιος ή η κόρη του που έχει χτυπήσει σε τροχαίο ατύχημα και βρίσκεται στο νοσοκομείο ή που έχει χτυπήσει κάποιον σε τροχαίο και πλέον έχει «μπερδέματα» με την Αστυνομία.

Παρόμοια περιστατικά κατεγράφησαν και στο χωριό της Ψίνθου, χωρίς ευτυχώς να γίνουν πιστευτοί, αλλά και σε άλλες περιοχές, προκαλώντας έτσι έντονη ανησυχία σε ηλικιωμένους και οικογένειες.

Ο στόχος των επιτήδειων σε όλες τις περιπτώσεις ο ίδιος, η απόσπαση χρημάτων, κοσμημάτων κ.ά..

Είναι ωστόσο σημαντικό, πως σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν γίνει γνωστές στην Αστυνομία, οι άγνωστοι δράστες δεν κατάφεραν να πείσουν τα υποψήφια θύματά τους, δηλαδή δεν κατάφεραν καν να κλείσουν ραντεβού για να τους αποσπάσουν χρήματα.

Ο συνολικός δε, αριθμός των προσπαθειών που κατεβλήθησαν τις τελευταίες ημέρες από τους επιτήδειους στο νησί μας, είναι τουλάχιστον διπλάσιος από αυτόν που έχει καταγραφεί από τις αστυνομικές Αρχές, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν έχουν αναφερθεί.

Μεθοδολογία απάτης με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες (κυρίως πρωινές και απογευματινές ώρες), προσποιούμενοι άλλοτε αστυνομικούς ή άλλους κρατικούς λειτουργούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό, συνήθως, ανήλικου παιδιού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, έτεροι συνεργάτες παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.

Επισημαίνεται ότι, στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Στο πλαίσιο πρόληψης αυτής της μορφής εγκληματικότητας, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου συνιστά στους πολίτες:

  • «Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ., σύλληψη για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα ή νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους, να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων,
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Επισημαίνεται ότι, από Αρχές επιβολής του νόμου, νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.»
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή