Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε μια ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διαπιστώνοντας μια ισχυρή παρουσία μανιακών συμπτωμάτων σε ασθενείς με διαταραχές του φάσματος της σχιζοφρένειας (ΣΦΣ). Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύονται στο Brain Medicine.
«Η έρευνα καταδεικνύει μια σαφή συσχέτιση μεταξύ των θετικών συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας και μανιακών εκδηλώσεων», εξηγεί η καθηγήτρια Ευαγγελία Μ. Τσαπάκη, επικεφαλής ερευνήτρια. «Το πιο σημαντικό είναι ότι διαπιστώσαμε πως η σοβαρότητα των θετικών συμπτωμάτων μπορεί να προβλέψει την παρουσία μανιακών εκδηλώσεων, γεγονός που υποδηλώνει μια βαθύτερη σχέση μεταξύ αυτών των δύο πτυχών της ψυχοπαθολογίας».
Η νέα προοπτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο εξατομικευμένες στρατηγικές θεραπείας και σε βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι:
- Η παρουσία μανιακών συμπτωμάτων συσχετίστηκε σημαντικά με τη συνολική κλινική ψυχοπαθολογία
- Οι διαταραχές της γλώσσας και της σκέψης παρουσίασαν ισχυρούς συσχετισμούς με τις εκδηλώσεις μανίας
- Οι τρέχουσες διαγνωστικές προσεγγίσεις ενδέχεται να παραβλέπουν σημαντικά συμπτώματα μανίας σε ασθενείς με σχιζοφρένεια
Έκκληση για αλλαγή στην ψυχιατρική περίθαλψη
Αυτές οι ανακαλύψεις εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το τρέχον διαγνωστικό πλαίσιο και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις. Θα μπορούσε η παρουσία μανιακών συμπτωμάτων να υποδηλώνει έναν ξεχωριστό υποτύπο σχιζοφρένειας; Μήπως ορισμένοι ασθενείς θα μπορούσαν να ωφεληθούν από φάρμακα σταθεροποίησης της διάθεσης, πέρα από τις παραδοσιακές αντιψυχωσικές θεραπείες; Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι ο τακτικός έλεγχος για μανιακά συμπτώματα σε ασθενείς με σχιζοφρένεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές, εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Με τον εντοπισμό και την έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων, οι κλινικοί γιατροί θα μπορούσαν να αναπτύξουν πιο εξατομικευμένες και αποτελεσματικές στρατηγικές θεραπείας, βελτιώνοντας τελικά τα αποτελέσματα των ασθενών.