Δυναμικό «παρών» από την Αχαΐα στην έκθεση «Food Expo» 2025, η οποία εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της «Food Expo» 2025, της έκθεσης τροφίμων και ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων από την Αχαΐα.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη δυναμική της έκθεσης, τονίζοντας τη σημασία της για την ελληνική παραγωγή και επισημαίνοντας ότι μέσα από τη «Food Expo» προβάλλονται στη διεθνή αγορά τα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η έκθεση μας δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί κανείς να συναντήσει ειδικά εδώ στην Ελλάδα».
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, δηλώνοντας: «Νομίζω ότι εύκολα θα διαπιστώσει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να δημιουργήσουμε συνθήκες ανθεκτικότητας για τον πρωτογενή τομέα, σε μια πραγματικά κρίσιμη εποχή, όπου η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και πολλές ανησυχίες».
Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της στήριξης των παραγωγών μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, τονίζοντας: «Η ελληνική πολιτεία έρχεται να στηρίξει τον ελληνικό παραγωγικό κόσμο με μέτρα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά κυρίως με χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στηρίζουν τη μεταποίηση, στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα μεταποίησης και ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Μιλώντας για τις εξαγωγές, παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία που αποτυπώνουν τη δυναμική που έχει διαμορφωθεί: «Το 2019, οι εξαγωγές των λαχανικών και των οπωροκηπευτικών από την Ελλάδα ανερχόταν περίπου στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, και τέσσερα χρόνια μετά, το 2023, οι εξαγωγές ανήλθαν στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου, σημείωσε ότι μπροστά μας υπάρχει μια πολύ μεγάλη πρόκληση: «Είναι η πρόκληση να δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερες συνθήκες και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο όλον αυτόν τον κόσμο που σήμερα βρίσκεται εδώ και εκθέτει τα προϊόντα του».
Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε τη σημασία της μεσογειακής διατροφής ως ελληνικού συγκριτικού πλεονεκτήματος.
Επίσκεψη στα περίπτερα της έκθεσης
Πριν από τα εγκαίνια, ο κ. Τσιάρας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Έκθεσης, Αθανάσιο Παναγούλια, και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, επισκέφθηκε τα περίπτερα της έκθεσης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με παραγωγούς, μεταποιητές και επιχειρηματίες του κλάδου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ενημερώθηκε για τις νέες καινοτομίες και τις σύγχρονες τάσεις στην αγροδιατροφή, συζήτησε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, και τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει την εξωστρέφεια του κλάδου.
Δυναμική συμμετοχή του Επιμελητηρίου
Στην έκθεση «Food Expo», συμμετείχε και το Επιμελητήριο Αχαΐας, με επτά αχαϊκές επιχειρήσεις, τόσο στο βασικό τμήμα της έκθεσης, σε περίπτερο από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, όσο και στο τμήμα «ΟΕΝΟΤΕΛΙΑ», με περίπτερο που φιλοξενεί 10 αχαϊκά οινοποιεία και ποτοποιίες.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης, στην οποία συμμετείχαν ο υπεύθυνος στήριξης επιχειρήσεων, Γιάννης Χριστόπουλος, ο υπεύθυνος του Τμήματος Μεταποίησης, Βασίλης Δημόπουλος, κ.ά.
Οι επτά επιχειρήσεις που συμμετείχαν είναι οι εξής:
• Αχαϊκή Γη
• Truffle Theory
• Lianos Olive Oil
• Αλαμπασύνης
• Nostalgaia
• Γεώργιος Αριστοτέλης Ακρίδας (Ρόδι)
• Caravel Energy Bars (Αφοί Παπαδόπουλοι)
Στο τμήμα «ΟΕΝΟΤΕΛΙΑ» συμμετείχαν οι εξής επιχειρήσεις:
• Ελαιοκομικός-Αμπελουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Πατρών
• Kotsotsos Fine Wines
• Vantana Ποτοποιία-Αποσταγματοποιία
• Αντώνης Κούκος
• Λουκάτος Distillery
• Καχτίτσης Όθων-Ποτοποιία Π.Ν. Αγουρίδης
• Οίνοι Λαρισσός-Κτήμα Μαυρόγιαννη
• Αμμούσα Μπύρα
• Νότος Distillery (Αγουρίδης)
• Πιλαβάς