Αν η ευτυχία είχε πατρίδα, τότε αυτή σίγουρα θα ήταν η Φινλανδία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η σκανδιναβική χώρα κατακτά τον τίτλο της πιο ευτυχισμένης στον κόσμο στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, αφήνοντας πίσω της όλα τα κοσμοπολίτικα hotspots που υπόσχονται την απόλυτη ποιότητα ζωής.
Και το καλύτερο; Οι Φινλανδοί δεν κάνουν τίποτα το εξεζητημένο. Δεν βασίζονται σε υλικά αγαθά ή extravagant πολυτέλειες. Ζουν απλά, κοντά στη φύση, στηρίζονται ο ένας στον άλλο και έχουν αναγάγει την ισορροπία σε τρόπο ζωής.
Το περιβάλλον τους παίζει σίγουρα τεράστιο ρόλο. Η Φινλανδία είναι γεμάτη λίμνες, απέραντα δάση και καθαρό αέρα, δημιουργώντας ένα σκηνικό που μοιάζει να βγήκε από παραμύθι. Οι άνθρωποι εκεί δεν χρειάζονται πολλά για να νιώσουν πλήρεις. Αρκεί μια βόλτα στο δάσος, μια βουτιά σε παγωμένα νερά και μια καυτή σάουνα αρκούν για να χαλαρώσουν. Μπορεί το να μπαίνεις σε παγωμένο νερό ακούγεται ακραίο, αλλά οι Φινλανδοί το θεωρούν καθημερινή ρουτίνα που όχι μόνο αναζωογονεί το σώμα, αλλά διώχνει και το άγχος.
Η κοινωνική τους κουλτούρα είναι επίσης «χτισμένη» στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη. Το κράτος φροντίζει να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των πολιτών, από την υγεία και την εκπαίδευση μέχρι την κοινωνική στήριξη, επιτρέποντάς τους να ζουν χωρίς υπερβολικό άγχος για το μέλλον. Οι ανισότητες είναι μικρές, η διαφθορά σχεδόν ανύπαρκτη και οι πολίτες νιώθουν ότι η ζωή τους έχει σταθερότητα.
Η ευτυχία τους, όμως, κρύβεται και στον τρόπο που βλέπουν τη ζωή. Η φινλανδική φιλοσοφία του “sisu” είναι η τέχνη της επιμονής και της ψυχικής ανθεκτικότητας. Δεν είναι άνθρωποι που θα πανικοβληθούν εύκολα ή που θα μπουν σε έναν ατελείωτο αγώνα επίδειξης.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα βρέθηκε αρκετά χαμηλά στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας. Η χώρα μας βρίσκεται για φέτος στην θέση 81, χάνοντας αρκετές θέσεις τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη λίστα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως το 2021 και το 2022 είχαμε βρεθεί στο νούμερο 58, ενώ πέρυσι ήμασταν 64οι και φέτος 81οι.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκονται το Αφγανιστάν, η Σιέρρα Λεόνε και ο Λίβανος.