Αντιδράσεις των δικηγόρων και στην Πάτρα µετά την εντολή για πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών

Facebook
Twitter
dikigoroi-696x486-1

Έντονες είναι οι αντιδράσεις µετά την εντολή που έδωσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, σχετικά µε τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών που άφησαν ελεύθερους τους εµπλεκόµενους στο κύκλωµα της Πολεοδοµίας Ρόδου. Την δική του άποψη για το θέµα που απασχολεί έντονα τον νοµικό κόσµο όλης της χώρας αλλά και συζητείται και στην Πάτρα, καταθέτει ο δικηγόρος, Αθανάσιος ∆ιαµαντόπουλος.

Σε δήλωσή του χαρακτηριστικά αναφέρει: «Σε µια εποχή που τηλεδικαστές στο βωµό της αύξησης της τηλεθέασης µε ό,τι αυτό συνεπάγεται αυτό και κατευθυνόµενοι κονδυλοφόροι προσπαθούν να δηµιουργήσουν στην κοινή γνώµη κλίµα αµφισβήτησης της ∆ικαιοσύνης έρχεται η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου να παρέµβει κατά τρόπο ωµό και απροκάλυπτο στο έργο των ∆ικαστών και να ελέγξει θεωρώντας πειθαρχικό παράπτωµα την κρίση των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Είναι µια παρέµβαση, η οποία δηµιουργεί τραύµα και απόπειρα πλήγµατος σοβαρού της ∆ικαιοσύνης από την ίδια τη ∆ικαιοσύνη, δηλαδή πλήγµα εκ των έσω.

Η κα Κλάπα, σηµειωτέον δεν είναι η πρώτη φορά που κατά αυτόν τον τρόπο, τον εντελώς απαράδεκτο και αντισυνταγµατικό, παρεµβαίνει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η προσωρινή κράτηση είναι το τελευταίο, το έσχατο µέσο δικονοµικού καταναγκασµού όταν τα υπόλοιπα µέτρα που προβλέπονται δεν είναι ικανά να αποτρέψουν τον κατηγορούµενο να τελέσει νέα αδικήµατα ή να φύγει από τη χώρα. Σηµειωτέον, σύµφωνα µε τον Νόµο σε αυτό το στάδιο δεν ενδιαφέρει η βαρύτητα της πράξης.

Αυτό είναι µια κατάκτηση του νοµικού µας πολιτισµού που δεν µπορεί σε καµία περίπτωση κανένας µα κανένας να τον καταρρίψει. Θεωρώ ότι µε την ενέργειά της αυτή η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει δηµιουργήσει ένα καθεστώς φόβου στους δικαστές, οι οποίοι παρόλα ταύτα εξακολουθούν να είναι ανεξάρτητοι και να έχουν το θάρρος της γνώµης τους. Το σκάνδαλο δεν είναι ότι δεν προφυλακίστηκαν αλλά η ενέργεια της Προέδρου του ΑΠ, η οποία έχει την υποχρέωση να είναι ηγέτιδα στην προσπάθεια για την ανεξαρτησία των δικαστών είναι αυτή η οποία προσπαθεί να βάλει ταφόπλακα σε αυτήν την ανεξαρτησία.

∆εν µπορεί να λαµβάνονται αποφάσεις επειδή έχει δηµιουργηθεί στην κοινωνία ένα αίσθηµα ατιµωρησίας. Η ∆ικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και πρέπει να συνεχίσει να είναι και τέτοιες ενέργειες είναι καταδικαστέες από όλους». Το θέµα συζητήθηκε χθες στην συνεδρίαση της Ολοµέλειας των Προέδρων των ∆ικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή