«Ωστόσο, ο αντίκτυπος των αμοιβαίων δασμών στη Γερμανία θα ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τους κατ’ αποκοπή δασμούς των ΗΠΑ 20%,» λέει η Flach. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το χάσμα των δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι σχετικά μικρό σε 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Με κατ’ αποκοπή δασμούς των ΗΠΑ 60% στην Κίνα και 20% στον υπόλοιπο κόσμο (συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ), οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ θα μειωθούν κατά περίπου 15%, σύμφωνα με προηγούμενες προσομοιώσεις του Ινστιτούτου ifo.
Ανεξάρτητα από τις οικονομικές επιπτώσεις, ο Flach θεωρεί τη νέα δασμολογική πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ εξαιρετικά προβληματική: “Η σχεδιαζόμενη αύξηση των δασμών σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής και είναι μια κατά μέτωπο επίθεση στην παγκόσμια οικονομική τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Ο Τραμπ υπονομεύει έτσι σχεδόν 80 χρόνια πολυμερούς προσέγγισης”, λέει ο ειδικός του ifo.
Εάν η ΕΕ καταφέρει να μειώσει εξίσου τους αμοιβαίους δασμούς και στις δύο πλευρές μέσω διαπραγματεύσεων, αυτό θα είχε θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις. «Εάν η ΕΕ διαπραγματευτεί πλήρως αμοιβαίους δασμούς με τις ΗΠΑ και ο Τραμπ είναι πρόθυμος να μειώσει τους δασμούς ανάλογα, η γερμανική προστιθέμενη αξία θα αυξηθεί», λέει η Φλαχ. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο των διαπραγματεύσεων στην αποτροπή των αρνητικών επιπτώσεων ενός εμπορικού πολέμου».