«Φέσι» 1.000.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΠ έφερε η καραντίνα

Facebook
Twitter
Η πανδημία και τα απαγορευτικά μέτρα… μειώνουν δραστικά και τα έσοδα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης της Πάτρας. Η «Πολιτεία» αποκαλύπτει σήμερα ότι το ετήσιο έσοδο στα ταμεία της ΔΕΥΑΠ για το έτος 2020, από την εξόφληση λογαριασμών, μειώθηκε λόγω της καραντίνας κατά ένα εκατομμύριο ευρώ!

Το στοιχείο του ρεπορτάζ επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας εξηγώντας πως αιτία αυτής της μείωσης εσόδων είναι ο συνδυασμός της απαγόρευσης απευθείας προσέλευσης των πολιτών στα γραφεία της δημοτικής επιχείρησης, προς αποφυγή του συνωστισμού, αλλά και το γεγονός ότι παράλληλα παραμένουν κλειστές πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν ως εναλλακτικά σημεία πληρωμής – εξόφλησης λογαριασμών νερού από τους πολίτες καταναλωτές. Όπως, για παράδειγμα, τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ που αποτελούσαν τον βασικότερο ενδιάμεσο σταθμό για να καταλήξουν τα χρήματα των καταναλωτών στο ταμείο της δημοτικής επιχείρησης.

«Με βάση την πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή, δεν γίνονται διακοπές νερού για οφειλές. Άρα οι συνδημότες μας δεν έχουν λόγο να αγχώνονται», λέει ο κ. Παπανικήτας.

Μάλιστα ο κ. Παπανικήτας αναφέρει ότι κατά την διάρκεια άρσης των σκληρών περιοριστικών μέτρων μετακίνησης, όταν δηλαδή μπορούσαν οι δημότες να μεταβαίνουν πιο άνετα και ελεύθερα στις υπηρεσίες και τα ταμεία της ΔΕΥΑΠ, η προσέλευση κόσμου κυμαινόταν μεταξύ των 600 – 700 ατόμων ανά ημέρα (κι αυτό αποτελεί επίσημο στοιχείο που συμπληρωνόταν στην καθημερινή λίστα καταγραφής βάσει υποχρέωσης που είχε επιβληθεί από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ).

1

Από την στιγμή όμως που ο νομός, και η Πάτρα ειδικότερα, μπήκαν σε καθεστώς «κόκκινου» και επανήλθαμε στα πιο αυξημένα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε συντριπτικά ποσοστά. Πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που η προσέλευση δημοτών στην ΔΕΥΑΠ επιτρέπεται μόνο μετά από τηλεφωνικό ραντεβού (στο 2610366100) ο αριθμός προσερχομένων μειώθηκε… από τα 700 άτομα στα μόλις 200 άτομα ανά ημέρα!

Η αισιόδοξη πτυχή, πάντως, είναι ότι η μείωση των εσόδων της ΔΕΥΑΠ δεν είναι σε τέτοιο βαθμό που να «γονατίζει» την δημοτική επιχείρηση. Και αυτό διότι οι απώλειες είναι μικρές συγκριτικά με τις φυσιολογικές περιόδους, αφού τα συνολικά ετήσια έσοδα ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 15 εκατ. ευρώ. Άρα η μείωση μόλις κατά 1 εκατ. ευρώ, δείχνει να είναι ελεγχόμενη.

Έχουν σταματήσει οι διακοπές νερού

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί και το οποίο εντόπισε η «Πολιτεία» ήταν αυτό του 75χρονου Ηλία Γιαννόπουλου ο οποίος… αγχωμένος προχθές, στην πλατεία Ομονοίας αναζητούσε τρόπο να πληρώσει τον λογαριασμό νερού του, μόλις 17 ευρώ! Αγχωμένος, διότι όπως μας είπε, έχει συνηθίσει να πηγαίνει στο προπατζίδικο της γειτονιάς του και να πληρώνει τους λογαριασμούς του με συνέπεια.

«Στην ΔΕΥΑΠ απαγορεύεται αλλά και δεν μπορώ να πάω μόνος, το προπατζίδικο είναι κλειστό, άρα πώς και πού μπορώ θα πληρώσω τον λογαριασμό;», αναρωτήθηκε μέσω της «Πολιτείας». Και το ερώτημά του, προφανώς αντιπροσωπεύει εκατοντάδες άλλους παρόμοιας ηλικίας δημότες. Αλλά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ καθησυχάζει: «Με βάση την πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή, δεν γίνονται διακοπές νερού για οφειλές. Άρα οι συνδημότες μας δεν έχουν λόγο να αγχώνονται. Ας κάνουν υπομονή μέχρι να περάσει αυτή η μπόρα του κορωνοϊού και μόλις με το καλό τελειώσουμε από αυτή την περιπέτεια, θα ξαναμπούν όλα σε σειρά», ήταν το μήνυμά του προς κάθε ηλικιωμένο καταναλωτή ή όποιον άλλον αδυνατεί να πληρώσει λογαριασμό της ΔΕΥΑΠ.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top