Βρίσκουν «πάτημα» και «άλλοθι» στους μη εμβολιασμένους

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Σε λεπτή κλωστή φαίνεται πως κρέμεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Πάτρας. Η προώθηση αναστολών εργασίας προς μη εμβολιασμένους υγειονομικούς από την μια, φέρνει πέρα από τα όρια των αντοχών το δημόσιο σύστημα υγείας που ούτως ή άλλως έχει τρομερές ελλείψεις και από την άλλη, ανοίγει την «πίσω» πόρτα για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας.

Το τελευταίο, είναι κάτι που καταγγέλλεται «επωνύμως» από όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών των δύο νοσοκομείων της Πάτρας. Δηλαδή ότι επιδιώκεται η αξιοποίηση της συγκυρίας ύπαρξης μη εμβολιασμένων υγειονομικών ώστε να βγουν απ’ τη μέση και να αντικατασταθούν από εργαζόμενους με χαρακτηριστικά εργασιακής σχέσης ιδιωτικού τομέα και όχι δημοσίου.

«Το γνωρίζαμε εξ αρχής πως η Κυβέρνηση έχει αυτή την πολιτική και την επιδίωξη, να ιδιωτικοποιήσει την δημόσια Υγεία. Και θα το πράξει, αλλά εμείς θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο που διαθέτουμε», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Πολιτεία» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α.) Δημήτρης Ζιαζιάς κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι βρήκε το «πάτημα» και «άλλοθι» που δίνουν οι μη εμβολιασμένοι προκειμένου να προωθήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης τομέων στα δημόσια νοσοκομεία. Τονίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση ξεκινά ήδη από τον τομέα της σίτισης, φύλαξης και άλλων διοικητικών καθηκόντων των νοσοκομείων.

Η ΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ακόμα πιο δυσοίωνος εμφανίζεται ο συνδικαλιστής και εκπρόσωπος στην ΠΟΕΔΗΝ Κώστας Πετρόπουλος αναφέροντας πως η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας θα ξεκινήσει από το νοσηλευτικό προσωπικό και σταδιακά θα εξαπλωθεί σε κάθε νοσοκομειακό τομέα αγγίζοντας και τον χώρο των ιατρών.

Καταγγέλλει, μάλιστα, ότι ενώ ο ίδιος κατέθεσε στον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη συγκεκριμένη πρόταση με την οποία μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα των μη εμβολιασμένων υγειονομικών δίχως να δημιουργηθούν κενά σε νευραλγικά πόστα εργασίας αλλά και χωρίς να χρειάζεται η καταφυγή στο μέτρο της αναστολής εργασίας, εν τούτοις δεν ελήφθη υπόψη. Γεγονός που ο ίδιος χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ότι «ο εξ αρχής σκοπός τους ήταν αυτός. Να ιδιωτικοποιήσουν νοσοκομειακές δομές. Για αυτό και δεν τους ενδιαφέρει οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση όταν μάλιστα είναι τεκμηριωμένη, ρεαλιστική και εύκολα εφαρμόσιμη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μοιράστηκε μαζί μας ο κ. Πετρόπουλος, στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα υπολογίζονται στους 200 με 250 οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί (συμπεριλαμβάνονται και ιατροί) ενώ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών φθάνουν τους 350 με 380.

 

Ziazias e1630880936564

«Εμβολιασμός, χωρίς ναι μεν αλλά…»

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε το κοινό άρθρο που δημοσίευσαν την Παρασκευή ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α.) Δημήτρης Ζιαζιάς και Στέλιος Τσόχατζης, αντίστοιχα, με το οποίο έστειλαν το μήνυμα ότι «Ο εμβολιασμός των υγειονομικών είναι κοινωνική και ηθική μας υποχρέωση. Τελεία και παύλα».

Ο κ. Ζιαζιάς χαρακτηρίζει «αυξημένο» το ποσοστό ανεμβολίαστων υγειονομικών στην Πάτρα. «Στην περιοχή μας το ποσοστό μη εμβολιασμένων είναι στο 17% ενώ σε ολόκληρη τη χώρα είναι κάτω από 10%», τονίζει.

Στην αρχή του κοινού άρθρου τους οι δύο εκπρόσωποι των νοσοκομειακών ιατρών υποστηρίζουν μεταξύ άλλων:

«Σήμερα βγήκαν σε αναστολή εκατοντάδες υγειονομικοί ως ανεμβολίαστοι. Με τις ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία να είναι ήδη τεράστιες, το γεγονός αυτό δίνει τη χαριστική βολή στην προσδοκία να αντέξουμε το νέο κύμα της πανδημίας το οποίο εξελίσσεται μπροστά μας. Οι υγειονομικοί, χωρίς ναι μεν αλλά, οφείλαμε να έχουμε κάνει το εμβόλιο. Το οφείλαμε, όχι επειδή απείλησε η Κυβέρνηση με αναστολή.

Το ξέρουμε ότι είναι στόχος αυτής της Κυβέρνησης η μείωση του προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, το μπάσιμο των ιδιωτών, το κλείσιμο μονάδων, η συγχώνευση τμημάτων, η δραματική υποβάθμιση του ΕΣΥ, η σκανδαλώδης στήριξη στα ιδιωτικά νοσοκομεία και η παραίτηση από τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει ισότιμη και καθολική πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.

Αυτά θέλει η Κυβέρνηση, αυτά απαιτεί ο νεοφιλελευθερισμός. Και η αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών δίνει ένα ακόμα πρόσχημα στην Κυβέρνηση να γκρεμίσει ό,τι με κόπο έμεινε όρθιο».

Οι δύο ιατροί τονίζουν ότι οι υγειονομικοί όφειλαν να εμβολιαστούν άπαντες γιατί δεν περισσεύει κανείς από ένα Σύστημα Υγείας που αγκομαχεί από εγκληματικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Επισημαίνοντας ότι στη φάση που βρίσκεται η πανδημία η άρνηση εμβολιασμού πέρα από όλα τα άλλα οδηγεί στη διάλυση του ΕΣΥ, πράγμα εντελώς επιθυμητό από την κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν.

 

Και τα «εύσημα» από τον Περικλή Νταβλούρο

Τη δημοσίευση του άρθρου των προέδρου και αντιπροέδρου της Ε.Ι.Ν.Α. σχολίασε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του ΠΓΝΠ Περικλής Νταβλούρος, σημειώνοντας:

Davlouros

 

«Με το Δ. Ζιαζιά μας χωρίζουν λίγα χρόνια και πολύ περισσότερες πολιτικές διαφορές. Καταθέτω, όμως, την εκτίμηση και το σεβασμό μου, σε ένα νεαρό με ήθος που σπανίζει, με δομημένη πολιτική σκέψη, με συμπαγές επιστημονικό υπόβαθρο και με αδιαμφισβήτητη εργατικότητα. Το μήνυμα που εκπέμπει το παραπάνω κείμενο -παρότι με κάποια σημεία προφανώς διαφωνώ- απλά επιβεβαιώνει την κρίση μου».

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top