Η μάσκα «κατάπιε» την εποχική γρίπη!

Facebook
Twitter
Μπορεί από πέρυσι ο κορωνοϊός να ανέτρεψε την κανονικότητά μας όμως στην άλλη όψη του νομίσματος στη διάρκεια της πανδημίας σημειώθηκαν σημαντικές επιδράσεις στις περιστατικές λοιμώξεις που κάθε χρόνο «χτυπούσαν» κόκκινο σε σχέση με τον αριθμό πολιτών οι οποίοι νοσούσαν.

Βέβαια αυτό συνέβη λόγω των μέτρων προστασίας που εισήλθαν στις ζωές μας και αποτέλεσαν μέρος της καθημερινότητάς μας. Το σίγουρο είναι ότι εν πολλοίς δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως έμειναν στο… ράφι μια σειρά από αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και άλλα φάρμακα σχετιζόμενα με την εποχιακή γρίπη, πνευμονίες και άλλα νοσήματα που προκαλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Ο Ειδικός Ιατρός Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής Ανδρέας Αρβανίτης παραδέχεται στην «Πολιτεία» ότι οι παραπάνω διαπιστώσεις επιβεβαιώνονται πλήρως από τα στατιστικά στοιχεία του δικού του ιατρείου. «Πραγματικά βλέπω μεγάλη μείωση περιστατικών λοιμώξεων του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού», αναφέρει.

Από την άλλη πλευρά και η πνευμονολόγος Ασημίνα Ζανιά προσθέτει στην «Πολιτεία» ότι: «Πράγματι, φέτος δεν υπήρξε ποτέ το κύμα της γρίπης που είχαμε τα άλλα χρόνια».

Ο φαρμακοποιός Γιώργος Κολλυρόπουλος τονίζει στην «Πολιτεία» ότι «τα φαρμακεία δεν έχουμε καθόλου δουλειά σε σχέση με αυτά τα φάρμακα γιατί απλά, φέτος, δεν υπάρχουν ιώσεις, αρρώστιες γενικά, κρυολογήματα, γρίπη, βήχας, πυρετός κ.λπ.»

Αλλά και οι δηλώσεις φαρμακοποιών της πόλης κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, όπως της κ. Σταματίας Τζιαφέτα που κάνει λόγο για 80% μείωση της κίνησης σχετικών φαρμάκων, ειδικότερα σε ό,τι αφορά σιρόπια και εισπνοές, ενώ ο συνάδελφός της, Γιώργος Κολλυρόπουλος τονίζει ευθέως ότι: «Τα φαρμακεία δεν έχουμε καθόλου δουλειά σε σχέση με αυτά τα φάρμακα γιατί απλά, φέτος, δεν υπάρχουν ιώσεις, αρρώστιες γενικά, κρυολογήματα, γρίπη, βήχας, πυρετός κ.λπ.».

Ρόλο και τα κλειστά σχολεία

Φυσικά πίσω από όλα αυτά υπάρχει και η προφανής εξήγηση, που συνδέεται με την χρήση της προστατευτικής μάσκας, κατά κύριο λόγο, αλλά και με τα υπόλοιπα μέτρα που εφαρμόστηκαν.

Το lockdown και ο περιορισμός της κίνησης, τα κλειστά σχολεία, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η παραμονή στο σπίτι και ο μη συνωστισμός σε κλειστούς χώρους.

sxoleio mathites

Κυρίως όμως η μάσκα που ναι μεν χρησίμευσε για την ασφάλειά μας από τον κορωνοϊό και την προσπάθεια περιορισμού του κινδύνου διασποράς του ιού, όμως παράλληλα απέτρεψε και τη μετάδοση μικροβίων άρα και την διάδοση μιας σειράς άλλων ασθενειών, μεταξύ αυτών και των εποχικών λοιμώξεων.

«Πιθανολογούμε όλοι ότι όντως αυτό συνέβη λόγω χρήσης μάσκας, του lockdown, που δεν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, αλλά και του καλού καιρού που γενικά υπάρχει», επισημαίνει ο κ. Αρβανίτης, ενώ η κ. Ζανιά από την πλευρά της προσθέτει και την παράμετρο της αξιοσημείωτης αύξησης του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό τον χειμώνα του 2020, σε σχέση πάντα με την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο πιο πριν, δηλαδή το 2019.

Παράλληλα, ο κ. Κολλυρόπουλος προσθέτει και μία ακόμη σημαντική παράμετρο που αφορά στην αύξηση αναζήτησης βιταμινών που θωρακίζουν τον οργανισμό, αύξηση η οποία οφείλεται κατά σημαντικό μέρος στον υπέρμετρο φόβο που προκάλεσε η απειλή του Covid-19. Κάτι που έστρεψε τους περισσότερους προς την αναζήτηση σκευασμάτων που θα στηρίξουν την άμυνα τους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται με τον πλέον επίσημο τρόπο στα επιστημονικά τεκμηριωμένα συμπεράσματα του ΕΟΔΥ και στα διαγράμματα που δημοσιεύτηκαν και παρουσιάζει σήμερα η «Πολιτεία».

diagramma 1

Αναφέρεται επί λέξει, ότι η επιτήρηση της γρίπης για την περίοδο 2020 – 2021 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε την 40η εβδομάδα του 2020 (28 Σεπτεμβρίου – 04 Οκτωβρίου 2020) και θα ολοκληρωθεί την 20η εβδομάδα του 2021 (17–23 Μαΐου 2021). Και μέχρι στιγμής φαίνεται η εντυπωσιακή διαφορά των περιστατικών και των επιδημιολογικών δεδομένων όσον αφορά την γρίπη ανά ηλικιακή ομάδα (0-4 ετών, 5-14 ετών, 15-64 ετών και άνω των 65 ετών).

Στην σχετική έκθεση, γίνεται εβδομαδιαία ανακεφαλαίωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας, για το διάστημα από 4 έως 10 Ιανουαρίου 2021. Στο διάστημα αυτό οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε χαμηλά επίπεδά όπως φαίνεται και στα σχετικά διαγράμματα.

diagramma 2

Στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκε για ιούς γρίπης ένα κλινικό δείγμα από νοσοκομείο το οποίο βρέθηκε αρνητικό. Με βάση τα ανωτέρω, «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα» όπως ακριβώς αναφέρεται, με επισήμανση στον καθοριστικό ρόλο του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Στα διαγράμματα η εκτίμηση αριθμού κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις, κατά εβδομάδα, γίνεται με στάθμιση ως προς τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας κατά γεωγραφικό διαμέρισμα και αστικότητα (ΕΣΥΕ, απογραφή 2011). Η σκιασμένη περιοχή αντιπροσωπεύει τα 95% όρια εμπιστοσύνης των εκτιμήσεων. Οι οριζόντιες γραμμές αποτελούν κατώφλια που διακρίνουν την δραστηριότητα της γρίπης σε τέσσερις κατηγορίες: χαμηλή, αυξημένη, υψηλή και πολύ υψηλή. Απαραίτητη είναι η σημείωση ότι μπορεί να υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις της επιδημικής καμπύλης, δεδομένου ότι συνεχίζεται η αποστολή δεδομένων από τα δίκτυα Sentinel.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top