ΠΑΤΡΑ: Αυξήθηκαν κατά 65% οι καρκίνοι του δέρµατος

Facebook
Twitter
karkinos-dermatos-647x431

Ηχηρό καµπανάκι κινδύνου για την επικινδυνότητα των νεοπλασιών του δέρµατος, οι οποίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ αφορούν στο 1/3 του συνόλου των καρκίνων.

Η Ελληνική ∆ερµατολογική Εταιρεία έχει καθιερώσει για τον µήνα Μάιο από το 2022 εκστρατεία ενηµέρωσης του κοινού και εξέτασης των πολιτών στο πλαίσιο του ετήσιου προληπτικού ελέγχου καρκίνου του δέρµατος. Υπό την αιγίδα του ∆ήµου Πατρέων, χθες παραχωρήθηκε το ισόγειο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης για δωρεάν κλινική δερµατολογική εξέταση των πολιτών.

Η Πανεπιστηµιακή ∆ερµατολογική Κλινική του ΠΓΝΠ έδωσε εµφατικό «παρών» µε οµάδα δερµατολόγων, προσφέροντας κλινική εξέταση στους πολίτες υπό την εποπτεία της ∆/ντριας της Κλινικής, Καθηγήτριας ∆ερµατολογίας Έφης Πασµατζή, ενώ στην έναρξη της διαδικασίας παραβρέθηκε και η Αντιπρύτανης του Πανεπιστηµίου Πατρών, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Λένα Αλµπάνη.

 

«Η Ελληνική ∆ερµατολογική Εταιρεία, µε δεδοµένη την ραγδαία αύξηση των κρουσµάτων τα τελευταία 10 χρόνια κατά 65%, προβαίνει σε µια εκστρατεία ενηµέρωσης του κοινού και συνειδητοποίησης της έγκαιρης πρόληψης κάθε Μάιο. Η σηµασία της ενηµέρωσης των πολιτών παίζει καθοριστικό ρόλο, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι καρκίνοι του δέρµατος αποτελούν τη συχνότερη κακοήθη νεοπλασία, µε το µελάνωµα να αποτελεί έναν ιδιαιτέρως επιθετικό καρκίνο», επισηµαίνει στην η ∆ιευθύντρια της ∆ερµατολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, Καθηγήτρια Ευσταθία Πασµατζή.

 

Ερωτηθείσα η ίδια πόσοι πολίτες εξετάστηκαν και αν από την κλινική εξέταση ανευρέθη κάποια νεοπλασία, απαντά: «Συνολικά εξετάστηκαν 70 άτοµα έως τις 3 µ.µ. Σε ένα µικρό ποσοστό από τους εξεταζόµενους ανευρέθησαν δερµατικές βλάβες που χρήζουν παρακολούθησης, χωρίς ευτυχώς να διαγνωσθεί καµιά νεοπλασία».

 

∆ιευκρινίζοντας η Καθηγήτρια ∆ερµατολογίας, ποιοι υπόκεινται περισσότερο στον κίνδυνο του επικινδυνέστερου δερµατικού καρκίνου του µελανώµατος, επεσήµανε: «Επιβάλλεται η συστηµατική κλινική εξέταση ατόµων υψηλού κινδύνου, µε παράγοντες γενετικούς µε οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή µελανώµατος ή άτυπων σπίλων (ελιές). Συστήνεται η προσεκτική παρακολούθηση των βλαβών του δέρµατος και οποιασδήποτε µεταβολής στο µέγεθος ή στο χρώµα των σπίλων, µε κατευθείαν επίσκεψη στον δερµατολόγο». Επίσης, διευκρίνισε ότι οι καρκίνοι του δέρµατος είναι συνηθέστεροι σε άτοµα µε ανοιχτόχρωµο δέρµα.
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή