Αυτή είναι η Πατρινή που χάρισε ζωή στον 18χρονο γιο της – Μιλά στην κάμερα μέσα από το Νοσοκομείο

Facebook
Twitter
photo_2025-05-21_07-10-02 (2)

Γράφτηκε ιστορία την περασμένη Παρασκευή στα ιατρικά χρονικά της Ελλάδας! Πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας είναι μια 55χρονη μάνα από την Πάτρα και ο 18χρονος γιος της.

Και φυσικά, κορυφαίος συμπρωταγωνιστής, γιατί χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό το ιατρικό επίτευγμα, ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθυντής της Χειρουργικής Ομάδας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ηπατος τού Λαϊκού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών, Γιώργος Σωτηρόπουλος, ένας από τους κορυφαίους χειρουργούς στον κόσμο στο κομμάτι των μεταμοσχεύσεων.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, έγινε η πρώτη αφαίρεση ήπατος από ζώντα δότη, για μεταμόσχευση, με τη χρήση ρομποτικού συστήματος.

Συνολικά, η συγκεκριμένη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη είναι η 3η που γίνεται στην Ελλάδα (και τις άλλες δύο τις είχε κάνει ο ίδιος γιατρός, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2024), αλλά τώρα ήταν η πρώτη φορά που για να αφαιρεθεί το ήπαρ από τον ζώντα δότη χρησιμοποιήθηκε ρομποτικό σύστημα.

Ιστορική μεταμόσχευση: Πατρινή έδωσε ζωή στον γιο της

Ο Dr Γιώργος Σωτηρόπουλος λίγη ώρα πριν μπει στο χειρουργείο

Η 55χρονη μητέρα από την Πάτρα, η Αλεξάνδρα Χαραλαμποπούλου, έδωσε τον δεξιό λοβό του ήπατός της στον 18χρονο γιο της Χρήστο Μπιλάλη, ο οποίος έπασχε από κίρρωση ήπατος σε έδαφος οικογενούς χολοστατικής ηπατοπάθειας.

Με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος DaVinci αφαιρέθηκε από τη μητέρα το ηπατικό μόσχευμα και, εν συνεχεία, με την κλασική μέθοδο, μεταμοσχεύτηκε στον Χρήστο.

Σε τι κατάσταση είναι ο λήπτης και η δότρια μητέρα του

Ο Χρήστος παραμένει, για προφανείς λόγους, στη ΜΕΘ και η πρώτη εκτίμηση των γιατρών είναι ότι αύριο θα μεταφερθεί στη ΜΑΦ τουλάχιστον για 5-6 μέρες, για στενή παρακολούθηση.

Από το Σάββατο έχει συνέλθει, έχει πλήρως τις αισθήσεις του και επικοινωνεί κανονικά με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τον επισκέπτονται καθημερινά στη Μονάδα η μητέρα του και η γιαγιά του.

Χθες, μάλιστα, που τον επισκέφτηκαν, ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και το μόνο του παράπονο, όπως έλεγε στις δύο γυναίκες, είναι ότι δεν μπορεί ακόμα να φάει και να πιει κανονικά, αλλά και να επικοινωνήσει με τους φίλους του!

Μάνα και γιαγιά, όπως εκμυστηρεύτηκαν  έχουν μείνει συγκλονισμένες από το ποιόν, ιατρικά και ανθρώπινα, του Γιώργου Σωτηρόπουλου.

«Δεν μπορώ να βρω λόγια για να περιγράψω αυτόν τον άνθρωπο. Ο Θεός μάς τον έστειλε…» έλεγε συγκινημένη η μητέρα της δότριας, η Ηρώ Χαραλαμποπούλου.

«Από τα δύο μισά συκώτια θα γίνουν δύο ολόκληρα»!

Ο κ. Σωτηρόπουλος εξήγησε με απλά και κατανοητά λόγια στις δύο γυναίκες τη διαδικασία που ακολουθήθηκε:

-«Το συκώτι έχει δύο αυτόνομους λοβούς, ένα δεξιό και έναν αριστερό. Και κάθε λοβός έχει τέσσερα αυτόνομα τμήματα, δηλαδή έχουν ουσιαστικά οκτώ τμήματα.Το συκώτι είναι το μεγαλύτερο όργανο της κοιλιακής χώρας. Μπορούμε να το χωρίσουμε στη μέση και ουσιαστικά από ένα συκώτι να δημιουργήσουμε δύο. Ενα δεξιό και ένα αριστερό. Αυτό είναι που κάναμε: χωρίσαμε το συκώτι σε δύο κομμάτια. Τον δεξιό λοβό, το δεξιό συκώτι, δηλαδή, της μητέρας, το πήραμε και το εμφυτεύσαμε στο παιδί και η μητέρα έμεινε με τον αριστερό».

-«Ουσιαστικά, από τα δύο μισά συκώτια θα γίνουν δύο ολόκληρα, ένα της μητέρας κι ένα του παιδιού. Το συκώτι αναπλάθεται, αυτό είναι το μεγάλο του ατού. Δηλαδή εκεί που έχεις αφήσει 50% από εδώ και 50% από εκεί, το βάζεις σε δύο ανθρώπους, μένει το ένα στη μητέρα, βάζεις το άλλο στον γιο και στις 10 μέρες έχει αποκατασταθεί το κάθε κομμάτι στο 70% του αρχικού όγκου. Δηλαδή στον ένα μήνα είναι σχεδόν σαν ακέραιο. Σαν να μην έχει φύγει».

Εδωσε «πράσινο φως» για χάρη του γιου της

Ο  κ. Σωτηρόπουλος, είναι προφανές ότι  οι συνεργάτες του είχαν ενημερώσει ανοιχτά, πριν την επέμβαση, για τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να προέκυπταν, αλλά η μητέρα, η Αλ.Χ., έδωσε το πράσινο φως χωρίς δεύτερη κουβέντα, γιατί ήθελε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να γιατρευτεί ο γιος της.  Η συγκεκριμένη εξειδικευμένη μεταμόσχευση, με τη χρησιμοποίηση του ρομποτικού συστήματος για την αφαίρεση του ήπατος από τη μητέρα δότρια, εφαρμόζεται συστηματικά σε 2 μόνο μεταμοσχευτικά κέντρα της Ευρώπης: στην Ιταλία και την Πορτογαλία και σε ελάχιστα επιπλέον μεταμοσχευτικά κέντρα διεθνώς.Και πλέον, μπήκε στον χάρτη και η Ελλάδα, με το Λαϊκό Νοσοκομείο.  Η όλη διαδικασία έγινε με συντονισμένη προσπάθεια και ομαδική εργασία χειρουργών, αναισθησιολόγων, ηπατολόγων, εντατικολόγων, ακτινολόγων, αιματολόγων.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή