ΑΡΑΞΟΣ ΩΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Η πρόταση Ι. Φωτήλα που είχε αναδείξει η “Πολιτεία”

Facebook
Twitter
DSCN4613

 – Από το 2022 το σχέδιο του νυν Υφ. Πολιτισμού, Ιάσονα Φωτήλα, εστίαζε στη δημιουργία εξαγωγικής και εισαγωγικής πύλης για την Αχαΐα και όλης της Δυτικής Ελλάδας μέσω του αεροδρομίου του Αράξου.

 του Αχιλλέα Ροδίτη

Η συζήτηση για τη μετατροπή του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου σε έναν σύγχρονο εμπορευματικό κόμβο (cargo hub) για την προώθηση τοπικών προϊόντων έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα, με πολιτικά πρόσωπα και φορείς να αναγνωρίζουν τη στρατηγική του σημασία. Ωστόσο, για την «Πολιτεία», η ιδέα αυτή δεν είναι καινούργια. Αντιθέτως, αποτελεί μια συνέχεια στα ρεπορτάζ της εφημερίδας με τα οποία είχαμε αναδείξει την εν λόγω προοπτική, ήδη από τον Απρίλιο του 2022, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση που είχε καταθέσει ο τότε βουλευτής Αχαΐας και νυν Υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσονας Φωτήλας.

araxos fotilas ilianthos (2)

Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΤΟΥ ΙΑΣΟΝΑ ΦΩΤΗΛΑ

Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η «Πολιτεία» είχε παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο του κ. Φωτήλα, το οποίο εστίαζε στη δημιουργία μιας εξαγωγικής και εισαγωγικής πύλης για την Αχαΐα και ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Ο κεντρικός άξονας της πρότασης ήταν η αξιοποίηση των υποδομών του Αράξου για τη γρήγορη και αποτελεσματική μεταφορά αγροτικών και άλλων τοπικών προϊόντων προς τις διεθνείς αγορές. Στόχος, όπως επισημαινόταν, ήταν η τόνωση της τοπικής οικονομίας, η δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, μετατρέποντας την περιοχή σε ένα δυναμικό κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου.

 

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ «ΗΛΙΑΝΘΟΥ»

Η πρόταση δεν ήταν απλώς μια θεωρητική τοποθέτηση. Το ρεπορτάζ της «Πολιτείας» ανέδειξε και ένα συγκεκριμένο, χειροπιαστό παράδειγμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πιλότος: την καλλιέργεια και εξαγωγή ηλίανθου. Ο κ. Φωτήλας είχε προτείνει την ανάπτυξη της γεωργικής καλλιέργειας ηλίανθου, ένα προϊόν με τεράστια διεθνή ζήτηση, το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρεται αεροπορικώς από τον Άραξο, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλα αγροτικά προϊόντα της περιοχής.

araxos fotilas ilianthos (1)

Η ιδέα του «Ηλίανθου» συμβόλιζε το πώς η στοχευμένη παραγωγή μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τις παγκόσμιες αγορές μέσω μιας τοπικής υποδομής «κλειδί». Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η συζήτηση επιστρέφει στο προσκήνιο, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα και τη διορατικότητα της πρότασης που η «Πολιτεία» είχε πρώτη φιλοξενήσει.

Ο δρόμος για την ανάπτυξη της Αχαΐας μέσω του Αράξου είναι χαρτογραφημένος εδώ και καιρό, αποδεικνύοντας πως οι καινοτόμες ιδέες, όταν βασίζονται σε ρεαλιστικά δεδομένα, βρίσκουν πάντα τον δρόμο τους προς την υλοποίηση. Μένει να δούμε εάν όλα αυτά, από σενάρια θεωρίας που είναι σήμερα, θα αρχίσουν σύντομα να παίρνουν τον δρόμο της πρακτικής εφαρμογής.

  ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ / ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή