Οι θρύλοι δεν τελειώνουν ποτέ

Facebook
Twitter
Η ΚΑΕ Ολυμπιακός παρέθεσε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 27-9-21 με τον Βασίλη Σπανούλη να μιλάει από τη ψυχή του και από τη καρδιά του χωρίς «σκονάκια» και όλα τα συναφή.

Για όσους δεν την έχουν δει μπορούν να την παρακολουθήσουν εδώ:

 

Ένα παιδί που ονειρεύτηκε να παίξει μπάσκετ, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα το 1999. Τότε που έριχνε τα πρώτα του σουτ σε μία στενή αυλή στη Λάρισα.

Screenshot 6 19

Αυτή είναι η μπασκέτα που ξεκίνησε τα πρώτα σουτ ένας θρύλος του Μπάσκετ.

ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η πρώτη του ομάδα ήταν ο Κεραυνός Λάρισας και πρώτος του προπονητής ήταν ο Βλαντιμίρ Μαιστρένκο. Ο Κεραυνός Λάρισας με ηγέτη τον Βασίλη Σπανούλη κατακτά το πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων γεγονός σπάνιο για επαρχιακή ομάδα. Μία ομάδα που δεν ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ αλλά που τελικά κατάφερε να κάνει την έκπληξη το 1999.

Screenshot 8 10

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η δεύτερή του ομάδα ήταν ο Γυμναστικός Λάρισας το 1999 – 2001. Εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα ο Βασίλης Σπανούλης στα παρκέ ως παίκτης πρώτης ομάδας και όχι ως έφηβος. Εκεί φάνηκε αμέσως το πάθος που είχε με αυτό που έκανε, το μάτι του γυάλιζε και έδειχνε ότι αυτό που κάνει το κάνει με μεράκι και το κάνει γιατί το γουστάρει άσχημα.

Screenshot 9 8

ΜΑΡΟΥΣΙ

Μετά από 2 σεζόν στην ομάδα της Λάρισας, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με το Μαρούσι, το οποίο αγωνιζόταν στην Α1, στο EuroChallenge και αργότερα στο Eurocup.

Τη πρώτη του σεζόν (2001-02) βοήθησε το Μαρούσι να πάει στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, χωρίς να το κατακτήσει. Όμως, έτσι κι αλλιώς, ήταν μία μεγάλη επιτυχία για την ομάδα, καθώς πρώτη της φορά συμμετείχε σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας.

Η επόμενη σεζόν ήταν καλύτερη για τον Κill – Bill, καθώς βοήθησε την ομάδα του να πάει στα ημιτελικά του EuroChallenge. Είχε 10.8 πόντους ανά παιχνίδι και 6.4 ασίστ. Επίσης 40% ευστοχία στα τρίποντα ενώ κατέκτησε το βραβείο του Καλύτερου Νέου παίκτη της χρονιάς στην Α1.

Η σεζόν 2003-04, ήταν ακόμη καλύτερη, καθώς οδήγησε την ομάδα του μέχρι τον τελικό των πλέι οφ, τον τίτλο κέρδισε ο Παναθηναϊκός. Τον τελικό του EuroChallenge, τον κέρδισε η Ούνικς Καζάν. Ενώ, είχε άλλη μία προσωπική επιτυχία, καθώς κέρδισε το βραβείο του Πιο Βελτιωμένου Παίκτη της χρονιάς στην Α1. Εκείνη τη χρονιά έγινε και Draft, στον δεύτερο γύρο από τους Ντάλας Μάβερικς. Το 2004, έκανε και το ντεμπούτο του στην Εθνική Ελλάδας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το 2004-05 ήταν η τελευταία χρονιά του στην ομάδα του Αμαρουσίου, έχοντας μέσο όρο ανά παιχνίδι 15.9 πόντους και 37.8% ευστοχία στα τρίποντα, στους 25 αγώνες που έδωσε εκείνη τη χρονιά στην Α1. Στο Eurocup, είχε 15.2 πόντους ανά παιχνίδι και 40.0% ευστοχία στα τρίποντα, σε 12 αγώνες. Συνολικά, σε όλες τις διοργανώσεις είχε 15.7 στους πόντους και 38.3 στα τρίποντα, στους 47 αγώνες που έδωσε, εκείνη τη χρονιά με το Μαρούσι.

Κάθε χρόνο ο V-Span ανέβαινε ένα σκαλοπάτι. Αυτή τη χρονιά είπε να ανέβει ένα πλατύσκαλο καθώς αγωνίστηκε στο All – Star Game και βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα της Α1. Η σεζόν αυτή, ήταν καλύτερη από τις προηγούμενες, καθώς ο μέσος όρος του σε πόντους ήταν 11.1 και θεωρήθηκε ως ένας από τους πιο βελτιωμένους παίκτες της χρονιάς, ευρωπαϊκά. Κατά τ’ άλλα, βοήθησε το Μαρούσι να καταταγεί δεύτερο στην κανονική περίοδο στην Α1 και βγήκε και ο 6ος καλύτερος Ευρωπαίος Rookie, για το Eurocup. Κάποιοι Ευρωπαίοι φίλαθλοι άρχισαν να τον αποκαλούν «Ο Έλληνας Στιβ Νας» μετά από αυτή τη χρονιά.

Τέλος η σεζόν 2004-05, ήταν εξαιρετική για αυτόν καθώς βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα του, στα τελικά του Πρωταθλήματος και το ULEB.

Η σημαντική του πρόοδος στο Μαρούσι πρέπει να πούμε πως ωφελείται και στον Παναγιώτη Γιαννάκη καθώς ήταν αυτός που του έδωσε χώρο και χρόνο για να ξεδιπλώσει το τεράστιο ταλέντο του.

Screenshot 18 6

Screenshot 15 8

Screenshot 17 7

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες (2004)

Το καλοκαίρι του 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδος Ανδρών, όταν ο προπονητής τότε της Εθνικής Παναγιώτης Γιαννάκης, τον κάλεσε στην αποστολή. Ο Βασίλης Σπανούλης αγωνίστηκε σε 6 αγώνες, πετυχαίνοντας 3.8 πόντους, 0.7 ριμπάουντ και 1 ασίστ ανά αγώνα. Με συμπαίκτες, σπουδαίους τότε καλαθοσφαιριστές, όπως ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο Μιχάλης Κακιούζης, ο Δήμος Ντικούδης, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, αλλά και ο Νίκος Ζήσης, μεταξύ άλλων, κατάφεραν να φτάσουν έως τη 5η θέση της διοργάνωσης. Στα προημιτελικά είχαν αποκλειστεί από την Αργεντινή, του Μανού Τζινόμπιλι, η οποία αργότερα κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο. Η 5η θέση ήταν η καλύτερη θέση της Εθνικής έως τότε. Αυτή η επιτυχία ήταν μόνο η αρχή της συγκεκριμένης φουρνιάς.

Ευρωμπάσκετ 2005 (Χρυσό Μετάλλιο)

Στο Ευρωμπάσκετ του 2005, στο Βελιγράδι, ο Κill – Bill συμμετέχει για πρώτη φορά στην εν λόγω διοργάνωση. Προπονητής συνέχιζε να είναι ο  Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος τον συμπεριέλαβε στην αποστολή, παρ’ όλο που πολλοί είχαν αμφισβητήσει την επιλογή του να τον εντάξει στο δυναμικό της εθνικής ομάδας. Η εθνική μας τότε κατάφερε να κατακτήσει το Χρυσό μετάλλιο, κόντρα στη Γερμανία, του σπουδαίου Ντιρκ Νοβίτσκι, με τελικό σκορ 78-62.

Screenshot 1 38

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Μετά την πάρα πολύ καλή σεζόν που προηγήθηκε, με το Μαρούσι, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό, αξίας 1.6 εκατομμυρίων ευρώ. Με τον ατζέντη του, Μίσκα Ραζνάτοβιτς, έβαλαν όρο στο συμβόλαιο, μετά το πρώτο χρόνο του συμβολαίου να υπάρχει buy out για το ΝΒΑ, αυτό το buy out ορίστηκε στα 400.000 δολάρια.

Με τον Παναθηναϊκό, την πρώτη του σεζόν, (2005-06), κέρδισε και το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο με 24-2 και στην τελική φάση, πήρε το πρωτάθλημα αήττητος με 8-0. Το τριφύλλι δεν αρκέστηκε στο πρωτάθλημα και πήρε και το κύπελλο αήττητος με 5-0, συνολικά δηλαδή στις διοργανώσεις του στην Ελλάδα έκανε 37 νίκες και μόλις 2 ήττες.

Αυτή ήταν η δεύτερη σερί χρονιά που ο θρύλος του μπάσκετ συμμετείχε στο All-Star Game, καθώς βρέθηκε και στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος.

Επίσης, βρέθηκε στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα της Ευρωλίγκας για εκείνη τη σεζόν, με μέσο όρο συμμετοχής 28.8 λεπτά, είχε μέσο όρο σε πόντους 14.6, σε ασίστ 3.1, σε ριμπάουντ 2,0, και σε κλεψίματα 1.4, σε συνολικά 23 παιχνίδια, τη σεζόν 2005-06. Επίσης, εκτελούσε με ποσοστό ευστοχίας 61.8% τα δίποντα και 36.8 τα τρίποντα, σύνολο δηλαδή 53.4%. Κάτι που σημαίνει σε απλά μαθηματικά πως κάτι παραπάνω από τα μισά σουτ έμπαιναν στο καλάθι.

Ο Kill – Bill είχε αποφασίσει πως ήταν η ευκαιρία του να κάνει όλο το κόσμο να μιλάει για αυτόν. Ήταν ο πρώτος σκόρερ για τον Παναθηναϊκό στη διοργάνωση, αν και τις περισσότερες φορές ερχόταν από τον πάγκο. Ενώ κέρδισε εις διπλούν τον τίτλο του Καλύτερου Παίκτη της αγωνιστικής. Τη σεζόν αυτή ο Παναθηναϊκός τερμάτισε με 16-7. Στο τέλος της σεζόν, ψηφίστηκε, από τη FIBA Europe, ως ο 7ος καλύτερος Ευρωπαίος στον κόσμο (συμπεριλαμβανομένου και το NBA), στην ψηφοφορία του Βραβείου FIBA Europe Πολυτιμότερος Παίκτης.

Πλέον, πολλοί φίλαθλοι, στην Ευρώπη, άρχισαν να τον αποκαλούν «Ευρωπαίο Κόμπι», μετά από τις πάρα πολύ καλές τους εμφανίσεις, ως rookie, στην Ευρωλίγκα.

Χρόνια αργότερα τους είδαμε μαζί σε εκδήλωση της nike

Screenshot 2 29

Screenshot 2 27

Μουντομπάσκετ 2006 – Ασημένιο Μετάλλιο

 

Στο Μουντομπάσκετ του 2006, ο V-Span έκανε το ντεμπούτο του στην εν λόγω διοργάνωση της FIBA. Ο πρώτος του αγώνας έγινε στις 19 Αυγούστου, κόντρα στο Κατάρ, σε ένα παιχνίδι που σημείωσε 17 πόντους σε 26 λεπτά συμμετοχής Η Ελλάδα βρισκόταν στον τρίτο όμιλο, από τον οποίον κατάφερε να τερματίσει πρώτη και να περάσει στην επόμενη φάση. Η Κίνα ήταν η επόμενη αντίπαλος, την οποία η Εθνική Ελλάδος κέρδισε 95-64, περνώντας στη φάση των 8. Ο Σπανούλης πέτυχε 15 πόντους σε 22 λεπτά συμμετοχής. Στη φάση των 8, η Ελλάδα αντιμετώπισε τη Γαλλία, την οποία και κέρδισε 73-56, με τον Κill – Bill να πετυχαίνει 11 πόντους σε 27 λεπτά συμμετοχής.

Toν μεγάλο άθλο όμως η Εθνική μας τον έκανε στον ημιτελικό κόντρα στην Εθνική των Ηνωμένων Πολιτειών. Την 1η Σεπτεμβρίου του 2006, η Εθνική Ελλάδος κερδίζει τις ΗΠΑ, με τελικό σκορ 101-95, με τον Σπανούλη να βγαίνει πρώτος σκόρερ του αγώνα με 22 πόντους. Όμως η Εθνική μας ομάδα μετά τον «άθλο» έμεινε από δυνάμεις και στον τελικό με την Ισπανία παραδόθηκε στις ορέξεις της Φούρια Ρόχα, καθώς ηττήθηκε με 70-47. Ωστόσο, η νίκη επί των Ηνωμένων Πολιτειών, μνημονεύεται έως και σήμερα ως μία από τις σπουδαιότερες νίκες στην ιστορία της ελληνικής καλαθοσφαίρισης. Αξιοσημείωτο, επίσης είναι ότι για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια (2016) οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έκαναν άλλη ήττα σε επίσημο παιχνίδι τους. Έτσι ο Λαρισαίος γκαρντ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ κατέληξε κι ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής, με μέσο όρο 11.7 πόντους και τέταρτος στις ασίστ με 1.3 ανά αγώνα.

 

ΧΙΟΥΣΤΟΝ ΡΟΚΕΤΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη τη χρονική περίοδο οι Ρουκέτες του Χιούστον τον είχαν κάνει δικό τους με τριετές συμβόλαιο που άγγιζε τα 6 εκ ευρώ!

Τον Ιούλιο του 2006, και συγκεκριμένα στις 19 του μήνα, έγινε ο τέταρτος Έλληνας στο ΝΒΑ, υπογράφοντας ένα προσύμφωνο με τους Χιούστον Ρόκετς με συνολικές απολαβές από το συμβόλαιο στα 5,832,000 δολάρια για τρία χρόνια (τα πρώτα δύο, εξασφαλισμένα),ενώ οι Χιούστον πλήρωσαν και τη ρήτρα, από το συμβόλαιο του, που ήταν 400.000 δολάρια. Το πόσο του συμβολαίου του τον κατέστησε τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη του δεύτερου γύρου των ντραφτ.

Ο ετήσιος μισθός του ήταν στα 1,944,000 δολάρια. Οι Χιούστον τον απέκτησαν επισήμως στις 24 Ιουνίου του 2006, τη βραδιά των Ντραφτ, όταν επέλεξαν να δώσουν για ανταλλαγή την 55η επιλογή, τον Λουίς Φλόρες και ένα χρηματικό πόσο που ανερχόταν στα 300.000 δολάρια, στους Ντάλας Μάβερικς, που τον είχαν επιλέξει στη θέση 50, στον δεύτερο γύρο.

Ο τότε μάνατζερ των Ρόκετς, Κάρολ Ντουόνσον, είχε πει, μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ καλός χειριστής της μπάλας, είναι καλός στα τελειώματα και έχει προοπτικές. Θέλει να γίνει καλός παίκτης. Όλοι πρόκειται να συμπαθήσουν αυτόν τον νεαρό, γιατί είναι πολύ σκληρός παίκτης. Έχουμε παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξή του. Θέλει μεγάλη προσαρμογή για να έρθεις στο NBA, από την Ευρώπη, αλλά  δουλεύει σκληρά.»

Ο τότε Διευθυντής παιχτών, των Ρόκετς, Ντένις Λίντσεϊ είχε πει επίσης: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι με την πρόοδο του. Άλλαξε σύλλογο και πήγε σε ένα μεγαλύτερο αυτή τη χρονιά, τον Παναθηναϊκό. Για αυτούς που δεν είναι γνώστες του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, αυτή η ομάδα είναι σαν τους Νιου Γιορκ Γιάνκις της Ελλάδας, και ένας από τους δύο – τρεις καλύτερους συλλόγους στην Ευρώπη. Βρίσκονται σε επίπεδο NBA, μπορεί να πει κάποιος. Από τη δική μας πλευρά, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με ό,τι έχει κάνει έως τώρα ο Βασίλης. Επίσης είναι και πολύ καλός σκόρερ.»

«Ο ιδιοκτήτης των Ρόκετς, Λέσλι Αλεξάντερ, ο τότε προπονητής τους, Τζεφ βαν Γκάντι και ο Κάρολ Ντόουνσον, αρέσκονταν με ό,τι είχα δει έως τώρα, σχετικά με τον Σπανούλη, ενώ είχαμε κάνει και μερικά ταξίδια να τον δούμε. Ευτυχώς, τώρα θα έρθει σε εμάς, και πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει».

Screenshot 3 24 Screenshot 4 19 Screenshot 5 22

Kατά τη διάρκεια της πρώτης του σεζόν στο NBA, παρουσιάστηκαν προβλήματα μεταξύ των Σπανούλη και Τζεφ Βαν Γκάντι, προπονητή των Ρόκετς, σχετικά με τον χρόνο συμμετοχής. Γενικά, υπήρχε ένα θέμα, μεταξύ Σπανούλη, προπονητή και της ομάδας, γενικότερα, σχετικά με το συμβόλαιο που είχε υπογράφει.

Ο Σπανούλης, τελικά, έγινε ανταλλαγή από τους Ρόκετς, στους Σαν Αντόνιο Σπερς, στις 12 Ιουλίου του 2007, ως αντάλλαγμα δόθηκαν οι Τζάκι Μπάτλερ (σέντερ) και ο Λουίς Σκόλα. Ακολούθως, στις 19 Αυγούστου του 2007, οι Σπερς άφησαν ελεύθερο τον Σπανούλη, δίνοντάς του την ευκαιρία να επιστρέψει πίσω στη χώρα του, και να παίξει στον Παναθηναϊκό, όπως, δηλαδή, ο ίδιος είχε ζητήσει. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε στις 23 Αυγούστου του 2007.

Ο Σπανούλης είχε επικαλεστεί «οικογενειακούς λόγους», στην απόφασή του να μη συνεχίσει στο NBA, με τον ατζέντη του να φτάνει στο σημείο να συγκρίνει την απροθυμία των Ρόκετς να σπάσουν το συμβόλαιο, με τη σκλαβιά. Ακολούθως, επέλεξε να παίξει στην Α1 και στην Ευρωλίγκα, για χάρη του Παναθηναϊκού.

EΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

2007 – Ευρωμπάσκετ (4η θέση)

Τον Σεπτέμβριο του 2007, στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας,ο Βασίλης Σπανούλης είχε εμφανώς πιο αυξημένο χρόνο συμμετοχής από αυτόν του 2005, παίζοντας σε 9 αγώνες (συνολικά 235 λεπτά), πετυχαίνοντας 11.7 πόντους, 1.8 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά αγώνα. Στον ημιτελικό η Ελλάδα είχε αποκλειστεί από την Ισπανία, με 82-77, σε εκείνο τον αγώνα ο Λαρισαίος γκαρντ, αγωνιζόμενος 31 λεπτά πέτυχε 24 πόντους, και βγήκε ο πρώτος σκόρερ του αγώνα. Στον μικρό τελικό, η Εθνική ηττήθηκε από την Λιθουανία, με σκορ 78-69, με τον Σπανούλη να μην κάνει καλό αγώνα, πετυχαίνοντας μόλις 2 πόντους σε 16 λεπτά συμμετοχής. Έτσι, η Εθνική κατέλαβε την 4η θέση της διοργάνωσης.

Screenshot 12 10

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

2007-08

Τη σεζόν 2007-08, βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα του και στις δύο διοργανώσεις, που συμμετείχε, πετυχαίνοντας 661 πόντους και μοιράζοντας 215 ασίστ, σε 36 αγώνες στην Α1 και σε 20 στην Ευρωλίγκα. Μέσο όρο είχε 11.8 πόντους ανά παιχνίδι και 3.8 ασίστ, σε 56 παιχνίδια. Τη συγκεκριμένη χρονιά  βγήκε, τελικά, πρώτος σε ασίστ, στην Α1 και στο All – Star Game, ψηφίστηκε και μέσα στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος.

Τη σεζόν αυτή ο Παναθηναϊκός πήρε και το πρωτάθλημα και το κύπελλο, και ο Σπανούλης συνείσφερε τα μέγιστα. Μάλιστα, στον τελικό Κυπέλλου, του 2008, είχε εξαιρετική παρουσία κόντρα στον Ολυμπιακό, πετυχαίνοντας 20 πόντους και μοιράζοντας 7 ασίστ.

Screenshot 6 20

2008-09 (Triple Crown και MVP του Final Four της Ευρωλίγκα)

Το 2009, είναι πιθανόν από τις κορυφαίες χρονιές της τεράστιας καριέρας του Βασίλη Σπανούλη καθώς  κατέκτησε με την ομάδα του Παναθηναϊκού το Τριπλ Κράουν. Στο Final Four της Ευρωλίγκας, εκείνης της χρονιάς, που διεξήχθη στο Βερολίνο, αναδείχθηκε MVP του Final FourΠαράλληλα αναδείχθηκε μέλος της All-Euroleague 2nd Team. Επίσης αναδείχθηκε και MVP της Α1Με το πέρας της σεζόν, μία ακόμα διάκριση  ήταν γεγονός για τον Βασίλη Σπανούλη, αφού ανακηρύχθηκε Αθλητής των Βαλκανίων για το 2009, ένα βραβείο που δίνεται στον καλύτερο παίκτη, που αγωνίζεται στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων.

Στο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό, και τον κέρδισε 80-70. Είχε πετύχει 9 πόντους σε εκείνον τον αγώνα. Στο πρωτάθλημα, αν και στην κανονική περίοδο, ο Παναθηναϊκός βγήκε δεύτερος, πίσω από τον Ολυμπιακό, κατάφερε στους τελικούς να τον κερδίσει με επιμέρους σκορ 1-3. Ο Σπανούλης έπαιξε και στους τέσσερις αγώνες του τελικού και πέτυχε 40 πόντους και 11 ασίστ.

Στην Ευρωλίγκα, στην κανονική περίοδο ο Παναθηναϊκός πέρασε με 7-3 στο Top16. Έκεί, πέρασε πρώτος με 5-1. Στα προημιτελικά βρήκε τη Σιένα, κερδίζοντάς την με επιμέρους σκορ 3-1. Ο Σπανούλης έπαιξε και στους 4 αγώνες, βάζοντας, συνολικά, 49 πόντους και μοιράζοντας 22 ασίστ. Στον ημιτελικό, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον μεγάλο του αντίπαλο (Ολυμπιακό), και τον απέκλεισε με σκορ 82-84.

Screenshot 8 11

Screenshot 7 14

Ο Σπανούλης σε εκείνο το ματς πέτυχε 18 πόντους και μοίρασε 2 ασίστ. Στον τελικό ο Παναθηναϊκός αναμετρήθηκε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη νίκησε 73-71, πανηγυρίζοντας τον 5 ευρωπαϊκό τίτλο. Ο Σπανούλης σε εκείνον τον αγώνα 13 πόντους. Εν συνεχεία βγήκε και ο MVP του Φάιναλ Φορ, για πρώτη φορά στην καριέρα του.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

2009 – Ευρωμπάσκετ (Χάλκινο Μετάλλιο)

Στο Ευρωμπάσκετ του 2009, ο Σπανούλης ανέβασε τις επιδόσεις του στο σκοράρισμα, πετυχαίνοντας 14.1 πόντους ανά παιχνίδι και ήταν πάλι ο πρώτος παίκτης της Εθνικής Ελλάδος σε αυτήν την κατηγορία. Ενώ πρώτος ήταν και στην κατηγορία, για την Εθνική, και στις ασίστ, μοιράζοντας 4.2 ανά αγώνα. Συνολικά αγωνίστηκε σε 9 παιχνίδια του τουρνουά, έχοντας 47.7% στα δίποντα, 43.6% στα τρίπονα και 82.9% στις βολές.

Σε αυτό το Ευρωμπάσκετ, Σπανούλης έκανε μία από τις καλύτερες διοργανώσεις του με την Εθνική. Στα προημιτελικά εναντίον των Τούρκων, έβαλε συνολικά 23 πόντους. Στον ημιτελικό η Εθνική πέτυχε την Ισπανία, η οποία αργότερα κατέκτησε και το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση. Στον μικρό τελικό, o Λαρισαίος γκαρντ δεν έκανε καλό παιχνίδι, πετυχαίνοντας μόλις 3 πόντους. Ωστόσο, η Εθνική κέρδισε τη Σλοβενία και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Το εν λόγω μετάλλιο είναι και το τελευταίο, έως τώρα, που έχει πάρει η Εθνική Ελλάδος στις επίσημες μεγάλες διοργανώσεις.

Ο Σπανούλης, τελικά, βρέθηκε μέσα στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, μαζί με τους Μίλος Τεόντοσιτς, Ρούντι Φερνάντεθ, Εράζεμ Λόρμπεκ και Πάου Γκασόλ, ο οποίος ανακηρύχθηκε και MVP της διοργάνωσης.

2009-10 – ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Και αυτή τη σεζόν ο Παναθηναϊκός κέρδισε το Πρωτάθλημα Ελλάδας, με μπροστάρη τον Βασίλη Σπανούλη. Στον τελικό των τελικών του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό, νικώντας τον,\ με επιμέρους σκορ 3-1. Ο Σπανούλης αγωνίστηκε και στους τέσσερις αγώνες, έχοντας πετύχει 29 πόντους και μοιράσει 11 ασίστ. Συνολικά, στο πρωτάθλημα, έπαιξε σε 31 αγώνες, πέτυχε 312 πόντους, μοίρασε 103 ασίστ, και από το σημείο του τρίποντου είχε 43,30% ποσοστό ευστοχίας. Στην Ευρωλίγκα αγωνίστηκε σε 14 αγώνες, βάζοντας 144 πόντους και μοιράζοντας 51 ασίστ. Εκείνη τη χρονιά, ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από τη φάση TOP16, με 2-4.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε την μεγάλη ανατροπή όταν, στις 11 Ιουλίου του 2010, συμφώνησε με την ομάδα του Ολυμπιακού, υπογράφοντας συμβόλαιο τριών χρόνων, με συνολικές αποδοχές 7,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ, αν υπολογιστεί και η Εφορία, η μεταγραφή ξεπέρασε τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Η μεταγραφή αυτή συζητήθηκε πολύ, και από πολλούς ονομάστηκε «η μεταγραφή του καλοκαιριού». Η ΚΑΕ Ολυμπιακός έκανε την εξής ανακοίνωσε για τη μεταγραφή: «Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Βασίλη Σπανούλη. Ο διεθνής γκαρντ θα είναι παίκτης της ομάδας μας για τα επόμενα τρία χρόνια».

Ο Σπανούλης, μετά τις υπογραφές, είχε δηλώσει: «Είναι ένα νέο βήμα στην καριέρα μου και το κίνητρο για μένα είναι πολύ μεγάλο. Ήθελα μια αλλαγή στη ζωή μου και ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη επιλογή. Όταν μου έδειξε ο Ολυμπιακός πόσο πολύ με θέλει μου μπήκε στο μυαλό, αλλά σίγουρα δεν ήταν καθόλου εύκολη αυτή η απόφαση και σίγουρα θα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά δεν φοβάμαι. Ο Ολυμπιακός με προσέγγισε με τον πιο σωστό τρόπο και για αυτό είμαι παίκτης του. Γυρίζω σελίδα στην καριέρα μου και στη ζωή μου κι εύχομαι η μετεγγραφή μου να είναι η αρχή για τίτλους της ομάδας μου. Δεν χρειάζεται να πούμε τώρα περισσότερα. Μετά από χρόνια θα μιλήσω και θα μάθουν όλοι τι ακριβώς έγινε».

Screenshot 13 10

Screenshot 14 9

Η πρώτη του εμφάνιση μπροστά στο κοινό του Ολυμπιακού, συνδυάστηκε και με το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα, σε ένα ματς κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, στον οποίον ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει με σκορ 82-66, στις 18 Οκτωβρίου 2010, πετυχαίνοντας, μάλιστα, και 16 πόντους, ενώ μοίρασε και 7 ασίστ, σε 31 λεπτά συμμετοχής.

Τη πρώτη σεζόν (2010-2011) ο λεγάμενος βοήθησε τον Ολυμπιακό να βγει πρώτος στη κανονική περίοδο χωρίς, μάλιστα, να ηττηθεί ούτε σε έναν αγώνα. Βέβαια η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς έχασε στους τελικούς από τον Παναθηναϊκό με 3-1, ενώ στην ευρωλίγκα αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Σιένα με 3-1. Ωστόσο κέρδισε το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας τον Παναθηναϊκό 74-68.

Τη σεζόν αυτή βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας 318 πόντους σε όλους τους αγώνες της Α1 (και τελικούς), μοίρασε 155 ασίστ, και είχε ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα 28.7%, σε 30 αγώνες. Στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις, σε 20 αγώνες, έβαλε συνολικά 284 πόντους (14.2 μέσο όρο, ανά παιχνίδι), μοίρασε 85 ασίστ και είχε ποσοστό ευστοχίας 34.7, από το σημείο του τρίποντου.

2011-12 (Ευρωλίγκα και MVP Final Four-Πρωταθλητής Ελλάδος)

Η προηγούμενη χρονιά δεν έκλεισε καλά για τον Ολυμπιακό, προμηνύοντας δύσκολη την επόμενη. Οι πρόεδροι του Ολυμπιακού, είπαν πως θα αποχωρήσουν, από την προεδρεία της ΚΑΕ, τον Ιούνιο του 2011. Μαζί με αυτούς θα αποχωρούσαν οι πελάτες του Μίρζα Ραζνιάτοβιτς (ατζέντης), μεταξύ αυτών και ο Σπανούλης (Ίβκοβιτς, Κέσελ και Νίλσεν).Γενικά υπήρξαν αποχωρήσεις, όπως του Θοδωρή Παπαλουκά, του Γιάννη Μπορούση, του Λουκά Μαυροκεφαλίδη και του Μίλος Τεόντοσιτς. Οι αποχωρίσεις των δυο γκαρντ, παρόλα αυτά, μεγάλωσαν τις ευθύνες του Σπανούλη, απέναντι στην ομάδα του. Σε κάτι τέτοια ήταν «μανούλα» ο Βασίλης Σπανούλης. Έμενε να το αποδείξει και στο παρκέ. Οι προσθήκες εκείνη τη σεζόν που βοήθησαν τα μέγιστα τον Ολυμπιακό ήταν ο Κάιλ Χάινς, ο Γιώργος Πρίντεζης, και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος. Ως επί το πλείστον, ο Σπανούλης, πλαισιώθηκε με νεαρούς παίκτες, όπως ο Κώστας Σλούκας, ο Βαγγέλης Μάντζαρης και ο Κώστας Παπανικολάου.

Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός νίκησε τον πρώτο του επίσημο αγώνα, στις 12 Οκτώβρη του 2011, κόντρα στον Άρη, με σκορ 59-80, για το Κύπελλο Ελλάδας, στη φάση των προημιτελικών. Ο Σπανούλης σε αυτόν τον αγώνα είχε 14. πόντους και 2 ασίστ. Εν συνεχεία, όσον αφορά το Κύπελλο, απέκλεισε στη φάση των ημιτελικών τον ΠΑΟΚ, αλλά στον τελικό δεν τα κατάφερε, χάνοντας από τον Παναθηναϊκό, με 71-70. Ο Σπανούλης στον τελικό, είχε 12 πόντους, αλλά μία μέτρια συνολικά εμφάνιση.

Πάρα το κακό ξεκίνημα, όπως φάνηκε, να έχει η χρονιά, τελικά ολοκληρώθηκε ιδανικά, τόσο για τον παίκτη, όσο και για τον Ολυμπιακό. Σε 24 αγώνες στο πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός έκανε μόλις μία ήττα, στην κανονική περίοδο, ενώ στα playoffs πέρασε αήττητος από τον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο. Στον τελικό αγωνίσθηκε κόντρα στον Παναθηναϊκό, και τον νίκησε με επιμέρους σκορ 3-2, κατακτώντας το Πρωτάθλημα Ελλάδας, ύστερα από 15 χρόνια. Ο Σπανούλης συμμετείχε και στους 5 τελικούς που διεξήχθησαν. Πέτυχε σύνολο και στους 5 αγώνες 66 πόντους και μοίρασε 24 ασίστ. Συνολικά στο πρωτάθλημα, πέτυχε 362 πόντους, μοίρασε 155 ασίστ και είχε 36,52% ποσοστό ευστοχίας από το σημείο του τρίποντου. Εκείνη τη σεζόν βρέθηκε και μες στην καλύτερα πεντάδα του πρωταθλήματος, καθώς ανακηρύχθηκε  MVP του πρωταθλήματος.

Screenshot 16 7

Οι επιτυχίες για τον Σπανούλη και την ομάδα του συνεχίστηκαν και στην Ευρωλίγκα. Ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις του κόντρα στην τότε Γκεσκραπ, γνωρίζοντας την ήττα με 76-61, είχε βάλει 9 πόντους σε αυτόν τον αγώνα και είχε μοιράσει μόλις μία ασίστ. Στο Top16 της διοργάνωσης βγήκε δεύτερος με 3-3, και στους 8 της διοργάνωσης αντιμετώπισε πάλι τη Σιένα, αυτή τη φορά όμως την κέρδισε 1-3 επιμέρους σκορ και πέρασε στο φάιναλ φορ (εκεί βρέθηκε και ο Παναθηναϊκός). Σε αυτούς του τέσσερις αγώνες ο Σπανούλης είχε 103 λεπτά συμμετοχής και έβαζε 10.8 πόντους ανά παιχνίδι, μοίρασε 13 ασίστ, ενώ χαμηλά κινήθηκε στα τρίποντα, αφού είχε ποσοστό ευστοχίας 22,2. Στον ημιτελικό της διοργάνωσης ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη Μπαρτσελόνα. Στον αγώνα αυτόν ο Ολυμπιακός επικράτησε 68-64, πηγαίνοντας για 5η φορά σε τελικό Ευρωλίγκας. Ο Σπανούλης είχε πάρα πολύ καλή απόδοση, πετυχαίνοντας 21 πόντους και μοιράζοντας 6 ασίστ.

Στον τελικό που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, ο Ολυμπιακός βρέθηκε να αντιμετωπίζει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τον αγώνα, τελικά, τον κέρδισε 62-61, με μία μυθική ανατροπή, η οποία ακόμα και σήμερα είναι η μεγαλύτερη υπέρβαση ομάδας σε τελικό Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός ενώ βρέθηκε να χάνει και με 19 πόντους στο 3ο δεκάλεπτο κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι και να κατακτήσει για 2η φορά, στην ιστορία του την Ευρωλίγκα μετά τη σεζόν 1996-97. Ο Σπανούλης, έβαλε 15 πόντους και μοίρασε 2 ασίστ, εκ των οποίων η μία ήταν στον Γιώργο Πρίντεζη, που πέτυχε το νικηφόρο καλάθι στο 0.7 πριν από τη λήξη της αναμέτρησης.Ο Σπανούλης, κρίθηκε MVP του Φάιναλ Φορ, για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Αναδείχθηκε, επίσης, μέλος της All-Euroleague 1st Team για τις σεζόν 2011-2012.

Screenshot 15 9

2012-2013 (2η Ευρωλίγκα και MVP Final four)

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να έχει πλέον άλλον προπονητή, καθώς ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποχώρησε και στη θέση του ήρθε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Βασίλης Σπανούλης εκείνη τη σεζόν, θα έπαιζε με έναν παλιό του συμπαίκτη από τον Παναθηναϊκό, τον Στράτο Περπέρογλου.

Τη σεζόν αυτή το πρωτάθλημα ξεκίνησε με έναν αγώνα κόντρα στον ΠΑΟΚ, στο ΣΕΦ, τον οποίον κέρδισε ο Ολυμπιακός με 89-64, ο Σπανούλης σε εκείνον τον αγώνα έβαλε 11 πόντους και μοίρασε 4 ασίστ. Ενώ στον πρώτο του αγώνα του Κυπέλλου για αυτή τη σεζόν κέρδισε τη Νέα Κηφισιά με 94-43, με τον Σπανούλη να πετυχαίνει 5 πόντους και να μοιράζει 1 ασίστ. Αναφορικά με το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός τερμάτισε πρώτος στην κανονική διάρκεια , έχοντας μόνο μία ήττα από τον ΠΑΟΚ, με σκορ 76-71, παρόλα αυτά στο έφτασε στον τελικό των τελικών και εκεί ηττήθηκε με 3-0 επιμέρους σκορ από τον Παναθηναϊκό, χάνοντας έτσι το πρωτάθλημα. Ο Σπανούλης σε 33 συνολικά αγώνες για το πρωτάθλημα πέτυχε 346 πόντους, μοίρασε 189 ασίστ και είχε 29,53 %  από το σημείο του τρίποντου. Στο κύπελλο, ο Ολυμπιακός έφτασε κι εκεί στον τελικό, αλλά έχασε από τον Πανθηναϊκό με σκορ 81-78, με τον Σπανούλη να πετυχαίνει 12 πόντους και να μοιράζει 2 ασίστ.

Στην Ευρωλίγκα εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός στην κανονική διάρκεια τερμάτισε δεύτερος πίσω από τη Ζαλγκίρις, κάνοντας 8 νίκες και 2 ήττες. Στο Top 16 τερμάτισε δεύτερος με 9-5, πίσω από την πρώτη Μπαρτσελόνα. Στα πλέι οφ ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Αναντολού Εφές, κερδίζοντάς την με επιμέρους σκορ 3-2, με τον Σπανούλη να πετυχαίνει 52 πόντους και να μοιράζει 33 ασίστ. Στο φάιναλ φορ, αντίπαλος του Ολυμπιακού στα ημιτελικά ήταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την οποία κέρδισε με σκορ 52-69, με τον Σπανούλη να πετυχαίνει 8 πόντους και να μοιράζει 4 ασίστ.

Έτσι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βρισκόταν στον τελικό της διοργάνωσης. Εκεί αντιμετώπισε τη Ρεάλ Μαδρίτης, νικώντας την 100-88, και κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά την Ευρωλίγκα (Αυτή ήταν τρίτη συνολικά της ομάδας του Ολυμπιακού). Αξιοσημείωτο και εκείνη τη χρονιά ήταν το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός, αυτή τη φορά, γύρισε το παιχνίδι, ενώ έχανε αρχικά για 17 πόντους. Ο Σπανούλης κηρύχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά MVP του Final Four, φτάνοντας τον Τόνι Κούκοτς, στη σχετική λίστα. Εκείνη τη σεζόν πέτυχε συνολικά στην Ευρωλίγκα 457 πόντους, μοίρασε 170 ασίστ , και είχε ένα 32.1% από το σημείο του τρίποντου.

2013 – 2014 (Κατάκτηση Διηπειρωτικού Κυπέλλου)

Τη σεζόν 2013–14, ο Βασίλης Σπανούλης, δεν πανηγύρισε κανέναν τίτλο με την Ολυμπιακό, εκτός του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, κερδίζοντας τη βραζιλιάνικη ομάδα Πινιέιρος, ένα τρόπαιο, που το κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ομάδα του Πειραιά. Στο Πρωτάθλημα Ελλάδος, τερμάτισε δεύτερος στην κανονική περίοδο, πίσω από τον Παναθηναϊκό, και στους τελικούς του πρωταθλήματος, έχασε με συνολικό σκορ 3-2 από τον Παναθηναϊκό. Σχετικά με το Κύπελλο Ελλάδος, αποκλείστηκε στους ημιτελικούς της διοργάνωσης από τον Παναθηναϊκό (ο οποίος και το κατέκτησε), με σκορ 67 – 59.Ενώστην  Ευρωλίγκα, αποκλείστηκε στη φάση των 8 από τη Ρεάλ Μαδρίτης με συνολικό σκορ 3-2, αφού πρώτα ο Ολυμπιακός είχε ισοφαρίσει το 2-0 της Ρεάλ. Ο Ολυμπιακός εκείνη τη χρονιά είχε πάρα πολλούς τραυματισμούς και παρ’ όλα αυτά πήγε να κάνει το ακατόρθωτο και να λάβει μέρος σε τρίτο σερί Final Four.

Ο Σπανούλης εκείνη τη σεζόν στο Πρωτάθλημα αγωνίσθηκε σε 19 αγώνες στην κανονική περίοδο, πετυχαίνοντας 157 πόντους και έχοντας στα τρίποντα 29.41%, ενώ μοίρασε και 90 ασίστ. Στα playoffs αγωνίσθηκε σε 10 αγώνες πετυχαίνοντας 116 πόντους, με ακριβώς το ίδιο ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα και μοίρασε 51 ασίστ. Συνολικά είχε, σε 29 αγώνες, 273 πόντους, 44,14 % στα δίποντα, 29.41% στα τρίποντα και μοίρασε 141 ασίστ. Στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του, σε αγωνίσθηκε και στους 10 αγώνες, στη φάση των ομίλων, πετυχαίνοντας 158 πόντους, και είχε ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα 41.7%, ενώ μοίρασε 48 ασίστ. Στη φάση των 16, αγωνίσθηκε σε 11 αγώνες, πετυχαίνοντας 150 πόντους, με ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα 29.4%, ενώ μοίρασε και 46 ασίστ. Στη φάση των 8 αγωνίσθηκε σε 5 παιχνίδια και πέτυχε 84 πόντους, με 34.3% ευστοχία στα τρίποντα, μοιράζοντας 25 ασίστ. Συνολικά, αγωνίσθηκε σε 26 παιχνίδια, πετυχαίνοντας 392 πόντους, με 51.3% ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα, με 34.4% ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα, ενώ μοίρασε και 119 ασίστ. Τέλος, στο Διηπειρωτικό Κύπελλο, ο Σπανούλης, χρίστηκε MVP της διοργάνωσης.

Screenshot 1 39

2014 – 2015 (Κατάκτηση Ελληνικού Πρωταθλήματος)

Η σεζόν αυτή δεν ξεκίνησε καλά για την ομάδα του Ολυμπιακού, καθώς αποκλείστηκε στους προημιτελικούς του Κυπέλλου, από τον Παναθηναϊκό με σκορ 77-76. Η ήττα αυτή ακολουθήθηκε κι από την παραίτηση του προπονητή Γιώργου Μπαρτζώκα. Η θέση του αρχικά καλύφθηκε από τον βοηθό του Μίλαν Τόμιτς, έως ότου έρθει και υπογράψει συμβόλαιο για δύο χρόνια ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ξεπερνώντας αυτές τις δυσκολίες ο Ολυμπιακός εκείνη τη σεζόν, ο Σπανούλης, πανηγύρισε το Πρωτάθλημα Ελλάδος, τερματίζοντας, αρχικά, πρώτος στην κανονική περίοδο, και στους τελικούς των play-offs, κέρδισε στον τελικό, με συνολικό σκορ 3-0, τον Παναθηναϊκό. Αυτό το 3-0 ήταν μία μεγάλη επιτυχία για τον σύλλογο καθώς ήταν το πρώτο “sweep” της ιστορίας του σε τελικούς play-off της ΕΣΑΚΕ. Ο Σπανούλης στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς των τελικών, ήταν ο κορυφαίος του αγώνα πετυχαίνοντας 23 πόντους.

Στο Πρωτάθλημα Ελλάδος αγωνίσθηκε σε 31 αγώνες εκείνη τη σεζόν και πέτυχε 384 πόντους, έχοντας ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα 52,55 %, στα τρίποντα 37,50 %, μοιράζοντας και 174 ασίστ.

 

Στην Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός τα πήγε καλά, καθώς τερμάτισε δεύτερος, χάνοντας στον τελικό της διοργάνωσης από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με 78 – 59 στην έδρα της Ρεάλ. Ο Kill – Bill μνημονεύεται σε εκείνη τη διοργάνωση για τον ημιτελικό του Final Four, κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, στον οποίον είχε στα πρώτα 3 δεκάλεπτα, μόλις 2 πόντους, ενώ στο τελευταίο πέτυχε 11 την ώρα που η μπάλα έκαιγε και έδωσε τη πρόκριση στο τελικό της διοργάνωσης στην ομάδα του Πειραιά.

O Ολυμπιακός είχε τερματίσει πρώτος στον όμιλο, με τον Σπανούλη να έχει 175 πόντους, σε 10 αγώνες και να έχει μοιράσει 52 ασίστ. Ενώ στα τρίποντα είχε ποσοστό ευστοχίας 34.4%. Στη φάση των 16, ο Ολυμπιακός τερμάτισε τρίτος στον όμιλο, και με τον Σπανούλη να έχει 134 πόντους σε 10 παιχνίδια, ενώ μοίρασε και 66 ασίστ. Στη φάση των 8, ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Μπαρτσελόνα, με συνολικό σκορ 3-1, με τον Σπανούλη να πετυχαίνει 49 πόντους, αγωνιζόμενος και στα τέσσερα παιχνίδια. Συνολικά έβαλε 374 πόντους σε 26 παιχνίδια, με ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα 46.9% και στα τρίποντα 33.3%, ενώ μοίρασε και 142 ασίστ.

Τέλος, τον Οκτώβριο του 2014, είχε βγει MVP του μήνα.

 

2015 – Ευρωμπάσκετ(5η θέση)

Το Ευρωμπάσετ του 2015 ήταν η τελευταία μεγάλη διοργάνωση του Βασίλη Σπανούλη με την Εθνική Ελλάδας. Σε εκείνο το Ευρωμπάσκετ η Εθνική ξεκίνησε με 5 νίκες σε πέντε αγώνες στους ομίλους. Στην επόμενη φάση πέτυχε το Βέλγιο, όπου και το απέκλεισε εύκολα. Στην αμέσως επόμενη φάση, εναντίον της Ελλάδας τέθηκε η Ισπανία, η οποία την απέκλεισε, ενώ αργότερα κέρδισε το τρίτο Ευρωμπάσκετ της ιστορίας της. Σε εκείνον τον αγώνα παρά τους 10 πόντους που πέτυχε και τις 5 ασίστ που μοίρασε δεν είχε την αναμενόμενη απόδοση στα κρίσιμα σημεία.

Γενικά ήταν από τους καλύτερους διεθνείς και σε αυτό το τουρνουά, βάζοντας 11.4 πόντους ανά αγώνα, γεγονός που τον καθιστά τον ξανά τον πρώτο σκόρερ της Εθνικής. Πρώτος και πάλι βγήκε και στην κατηγορία των ασίστ με 5.3 ανά αγώνα, θέση, όμως, που μοιράστηκε με τον Νικ Καλάθη. Στους αγώνες κατάταξης της διοργάνωσης η Εθνική κέρδισε τη Λετονία με 97-90, με τον Σπανούλη να πετυχαίνει 16 πόντους και να μοιράζει 4 ασίστ.

Αυτός ο αγώνας δεν ήταν μονάχα ο τελευταίος του Σπανούλη αλλά και του Νίκου Ζήση, ο οποίος ανακοίνωσε πως σταματάει από την Εθνική Ελλάδας. Στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ο Γιάννης Μπουρούσης, είχε αγκαλιάσει τους δύο διεθνείς, αφήνοντας τα Μέσα να θεωρούν πως σταματάει και αυτός, πράγμα που δεν έγινε, αφού συμμετείχε στο Ευρωμπάσκετ του 2017, στο οποίο ήταν και ο αρχηγός της αποστολής.

2015-2016 (Back to Back Πρωταθλητής Ελλάδος)

Η χρονιά δεν ξεκίνησε ιδιαίτερα καλά, καθότι η ομάδα του Πειραιά, αποκλείστηκε ξανά από τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος, από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αργότερα το κατέκτησε. Ο Σπανούλης, σε εκείνο το ματς είχε μέτρια απόδοση, καθώς κατάφερε να πετύχει μόλις 2 πόντους. Στην Ευρωλίγκα, επίσης, δεν κατάφερε να διακριθεί και μετά από καιρό δεν πέρασε στη φάση των 8. Ο Κill – Bill αγωνίστηκε στα περισσότερα παιχνίδια της ομάδας, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό ευστοχίας 36.8% στα δίποντα, 26% και στα τρίποντα, 70.6% στις βολές, ενώ μοίρασε 108 ασίστ, σε 20 αγώνες.

Η επιτυχία της χρονιάς τόσο για τον Λαρισαίο γκαρντ όσο και για τον Ολυμπιακό ήταν η κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πράγμα που είχε να γίνει από τις σεζόν 1995-96 και 1996-1997, τα οποία ήταν 2 από τα 5 συνεχόμενα που είχαν κατακτήσει εκείνη τη δεκαετία. Στην κανονική περίοδο, ο Σπανούλης, αγωνίστηκε σε 21 αγώνες, πετυχαίνοντας 258 πόντους και μοιράζοντας 121 ασίστ. Ενώ, στα Playoffs αγωνίστηκε σε 8 αγώνες, βάζοντας 123 πόντους και μοιράζοντας 36 ασίστ. Συνολικά, εκείνη τη σεζόν, στο πρωτάθλημα πέτυχε 381 πόντους σε 29 αγώνες και μοίρασε 157 ασίστ. Είχε ποσοστό ευστοχίας 45,97% στα δίποντα, 33,33% στα τρίποντα και 82,22% στις ελεύθερες βολές.

Τελικοί Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού

Σε αυτούς τους τελικούς έγινε του «break». Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κερδίσει 3-1 τον Παναθηναϊκό, αφού πρώτα ο δεύτερος έκανε break, και με τον πρώτο να σπάει και αυτός την έδρα του Παναθηναϊκού δύο φορές. Οι τελικοί αυτοί ονομάστηκαν από δημοσιογράφους και παίκτες από τους καλύτερους του ελληνικού πρωταθλήματος, λόγω της ατμόσφαιρας και των ανατροπών τους. Άλλο αξιοσημείωτο των τελικών είναι ότι στον τέταρτο αγώνα, το παιχνίδι κρίθηκε στη δεύτερη παράταση και μαζί του και ο τίτλος, ενώ ο εν λόγω αγώνας ήταν και ο τελευταίος αγώνας του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος αποχώρησε από την ενεργό δράση. Στους τελικούς αυτούς, ένας από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος, πρωταγωνιστής ήταν ο Βασίλης Σπανούλης. Στο πρώτο ματς που σημειώθηκε ήττα για αυτόν και την ομάδα του, πέτυχε 15 πόντους και μοίρασε 2 ασίστ. Στο δεύτερο παιχνίδι των τελικών, ο Ολυμπιακός κερδίζει 66-68 τον Παναθηναϊκό, κάνοντάς του το break. Ο αγώνας κι αυτός είχε τις συγκινήσεις του, αφού μόλις στο 8ο δευτερόλεπτο, πριν το τέλος, ο Διαμαντίδης ευστοχεί σε τρίποντο, ενώ με τη λήξη του αγώνα, ο Σπανούλης ευστόχησε κι αυτός σε τρίποντο, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Ήταν, επίσης, η πρώτα φορά που σουτ του Σπανούλη, καθόρισε αποτέλεσμα μεταξύ αυτών των δύο συλλόγων, στο ΟΑΚΑ, από το 2010, που φόρεσε τα ερυθρόλευκα. Ακολούθησε ένας ακόμα σπουδαίος αγώνας, με το «τριφύλλι» να κερδίσει στο 35ο λεπτό με 59-66. Ο Σπανούλης έβαλε 22 πόντους σε 27 λεπτά, με τους 7 να τους πετυχαίνει το τελευταίο καθοριστικό πεντάλεπτο. Το τελευταίο παιχνίδι κρίθηκε στη δεύτερη παράταση, αφού εκεί οδηγήθηκε, όταν ο Μάντζαρης, ισοφάρισε σε 71-71 με τρίποντο, στο τέλος της παράτασης, μετά από δύο χαμένες βολές του Ντάνιελ Χάκετ. Το τελικό σκορ κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα της δεύτερης παράτασης, όταν ο Σπανούλης πέτυχε τρίποντο στο 1.9, δίνοντας προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 81-82 τελικό σκορ. Ο Κill – Bill πέτυχε 26 πόντους σε εκείνον τον αγώνα.

 

 

 

 

2016-17 (Aκόμα ένα Final Four)

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού τη σεζόν 2016-17 αγωνίστηκε σε 18 αγώνες της κανονικής περιόδου, καταφέρνοντας σε περίπου 20 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα 144 πόντους, 21,05% στα τρίποντα, 85,71% στις βολές, μοιράζοντας και 98 ασίστ. Στους αγώνες των play-offs αγωνίστηκε συνολικά σε επτά αγώνες, ανεβάζοντας το ποσοστό του στις ασίστ και στα δίποντα και ρίχοντάς το στις βολές και στα τρίποντα. Στους τελικούς των play-offs, ο Ολυμπιακός αν και με πλεονέκτημα έδρας έχασε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό με σκορ 2-3.Ενώ και στο Κύπελλο Ελλάδος, αποκλείστηκε στον ημιτελικό, πάλι από τον Παναθηναϊκό (ο οποίος έκανε νταμπλ εκείνη τη σεζόν), χάνοντας έτσι και τους δύο εγχώριους τίτλους.

Από τους 30 αγώνες της Ευρωλίγκας, η οποία άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής της αυτή τη χρονιά, ο Σπανούλης αγωνίστηκε σε 29 αγώνες, βάζοντας 12.6 πόντους, έχοντας 47.9% ευστοχία στα δίποντα, 31.5% στα τρίποντα και 75.9% στις βολές, ενώ μοίρασε 6.1 ασίστ ανά παιχνίδι. Μάλιστα σε έναν αγώνα κόντρα στην Μπασκόνια, στις 27 Οκτωβρίου του 2016, μοίρασε 15 ασίστ κι έγινε ο παίκτης του Ολυμπιακού με τις περισσότερες ασίστ σε έναν αγώνα, δεύτερος πλέον είναι ο Θοδωρής Παπαλουκάς με 14. Εκτός από αυτό, τη σεζόν 2016-17 έγινε ο πρώτος σε ασίστ καλαθοσφαιριστής στην εγχώρια και ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού. Επίσης, έγινε ο δεύτερος σε ασίστ καλαθοσφαιριστής στην ιστορία τόσο της Ευρωλίγκας όσο και του Ελληνικού Πρωταθλήματος.

Εκείνη τη σεζόν, τελικά, ο Ολυμπιακός ξεπερνώντας στη φάση των 16 την Εφές Αναντολού, προκρίθηκε στο Final Four της Κωνσταντινούπολης, αποκλείοντας αρχικά στον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Σε εκείνον τον αγώνα ο Σπανούλης αγωνίστηκε 36 λεπτά και πέτυχε 14 πόντους, μοιράζοντας και 6 ασίστ.

Στον τελικό αντιμετώπισε την Φενερμπαχτσέ, από την οποία και ηττήθηκε, με τον Έλληνα αθλητή να αγωνίζεται 37 λεπτά και να πετυχαίνει 9 πόντους, ενώ μοίρασε και 8 ασίστ. 

Ο Ολυμπιακός και ο Βασίλης Σπανούλης σε ακόμα ένα Final – Four στάθηκαν άτυχοι με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στο πάγκο τους καθώς και το 2015 και το 2017 αντιμετώπισαν σε τελικό τη Ρεάλ και την Φενέρμπαχτσέ αντίστοιχα οι οποίες έπαιζαν στην έδρα τους. Το 2015 το Final – Four ;έγινε στη Μαδρίτη, ενώ το 2017 στην Κωνσταντινούπολη.

2017-18

Η σεζόν 2017-18, ξεκίνησε με πρόβλημα για τον Λαρισαίο γκαρντ. Στις 4 Οκτωβρίου του 2017, έπαιξε τον πρώτο του αγώνα για τη σεζόν, κόντρα στον Φάρο, σε έναν αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας, σκοράροντας 7 πόντους και δίνοντας 4 ασίστ, με τελικό σκορ 67-97, υπέρ του Ολυμπιακού. Ωστόσο, αυτός ήταν και ο μοναδικός επίσημος αγώνας έως και τις 3 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, αφού τον ταλαιπωρούσε τενοντίτιδα στο γόνατο. Η επιστροφή του άργησε καθότι, ούτε ο ίδιος ούτε το ιατρικό τιμ ήθελε να ρισκάρει. Τελικά, μετά από αρκετές αναβολές, αγωνίστηκε έπειτα από 60 ημέρες, σε έναν αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στον Κόροιβο Αμαλιάδας, σε ένα ματς που έληξε 79-58, υπέρ του Ολυμπιακού. Ο Σπανούλης, είχε επιστρέψει στα παρκέ με καλή εμφάνιση, πετυχαίνοντας 13 πόντους και μοιράζοντας 5 ασίστ, σε 16 λεπτά συμμετοχής.

Στις 23 Δεκεμβρίου του 2017, ο Σπανούλης, ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδα της αγωνιστικής, στη διοργάνωση της Ευρωλίγκας, μετά την καλή του εμφάνιση κόντρα στην Εφές Αναντολού, πετυχαίνοντας 12 πόντους, μοιράζοντας 4 ασίστ και κερδίζοντας τέσσερα ριμπάουντ. Τον Ιανουαρίου του 2018, σε ψηφοφορία των General Mangers της Ευρωλίγκας, που δίνονται ατομικά βραβεία, σε διαφορετικές κατηγορίες, ο Σπανούλης βγήκε ο Κορυφαίος Ηγέτης της διοργάνωσης. Τη συγκεκριμένη σεζόν, αν και η ομάδα του δεν πανηγύρισε κανέναν τίτλο, ο Σπανούλης, σημείωσε κάποια σημαντικά ατομικά ρεκόρ εγχώρια και ευρωπαϊκά: Τον Απρίλιο του 2018, έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της του Ελληνικού Πρωταθλήματος της Α1, ξεπερνώντας τον Νίκο Χατζή, σημειώνοντας πάνω από 5.200 πόντους. «Είναι κάτι τιμητικό. Ευχαριστώ όλους τους συμπαίκτες και τους προπονητές μου. Όλα αυτά θα τα σκεφτώ αργότερα όμως, γιατί προέχει το τώρα» είχε δηλώσει ο ηγέτης του Ολυμπιακού.

Screenshot 1 41

Λίγες μέρες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2018, έγινε ο πρώτος σε ασίστ καλαθοσφαιριστής της Euroleague, ξεπερνώντας τον Δημήτρη Διαμαντίδη, σημειώνοντας πάνω από 1255 τελικές πάσες, σε έξι, μάλιστα, λιγότερα παιχνίδια από τον προκάτοχο. Ο Διαμαντίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Βασίλη, κατ’ αρχάς συγχαρητήρια… Το αξίζεις. είσαι ένας από τους καλύτερους παίκτες που αγωνίστηκαν ποτέ στην Ευρωλίγκα. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος γιατί είσαι Έλληνας παίκτης και αυτό το βραβείο θα μείνει σε ελληνικά χέρια

Τέλος, έγινε ο μόνος παίκτης της Ευρωλίγκας που μπήκε για 8η φορά στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης.

2018-19

Τη σεζόν 2018-19, ο Σπανούλης, ανανέωσε τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό, για δύο ακόμη χρόνια και είπε να σπάσει μερικά ακόμα ρεκόρ.

Με προπονητή τον Ντέιβιντ Μπλατ έγινε ο πρώτος δημιουργός στην ιστορία της Α1

 

Αυτή η σεζόν είναι κάπως περίεργη. Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία στον ημιτελικό του Κυπελλου στο μπάσκετ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, οι ερυθρόλευκοι αποφάσισαν να μην κατέβουν να παίξουν το δεύτερο ημίχρονο και ενώ το σκορ ήταν 40 – 25  υπέρ των Πρασίνων. Η αποστολή του Ολυμπιακού, με απόφαση της διοίκησης της ομάδας, αποχώρησε από το ΟΑΚΑ και έτσι οι ερυθρόλευκοι μηδενίστηκαν και το παιχνίδι κέρδισε ο Παναθηναϊκός. Τον λόγο πλέον είχαν τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, ενώ οι πράσινοι θα αντιμετώπιζαν στο τελικό του κυπέλλου τον ΠΑΟΚ.

Στο φύλλο αγώνα, στο οποίο γίνεται αναφορά και σε καπνογόνα που άναψαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού πριν την έναρξη της αναμέτρησης, έγραφε: «Πριν την έναρξη του αγώνα οπαδοί της Α ομάδας άναψαν στον χώρο της κερκίδας 10 πυρσούς οι οποίοι παρήγαγαν λάμψη και καπνούς. Ο αγώνας διεκόπη οριστικά σε βάρος της Β ομάδας διότι δεν εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο για την έναρξη του Β’ ημιχρόνου. Χορηγήθηκε προθεσμία 15 (δεκαπέντε) λεπτών μετά το πέρας της οποίας έκλεισε οριστικά το φύλλο αγώνα»

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να μην αγωνίζεται στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό και έτσι υποβιβάστηκε.

2019-2020

Ο Ολυμπιακός αγωνίζεται μόνο στην Ευρωλίγκα. Το Δεκέμβρη του 2019 Ο Βασίλης Σπανούλης σπάει ακόμα ένα ρεκόρ. Γίνεται ο πρώτος στο PIR της Ευρωλίγκας μετά την εκπληκτική του εμφάνιση απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο του Ετόρε Μεσίνα.

Kαι σιγά μην σταματούσε σε αυτό. Η συνέχεια της σεζόν ήταν ανάλογη για τον θρύλο της Ευρωλίγκα αφού έγινε ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ξεπερνώντας τον Χουαν Κάρλος Ναβάρο. Το ρεκόρ το έκανε απέναντι στη Φενέρμπαχτσέ του Ομπράντοβιτς. Μετά το ρεκόρ όλος ο μπασκετικός κόσμος του έδωσε συγχαρητήρια.

Αλίμονο αν τελειώναμε εδώ. Τον Μάη του 2020 ο Λαρισαίος γκαρντ ανακοινώθηκε από την Ευρωλίγκα πως βρίσκεται μέσα στη κορυφαία πεντάδα της δεκαετίας!

Προσοχή όμως. Όχι απλά ήταν στη κορυφαία πεντάδα της δεκαετίας για την Ευρωλίγκα. Ήταν ο κορυφαίος της δεκαετίας για την Ευρωλίγκα. Είναι ο μόνος στην ιστορία της διοργάνωσης που έχει κατακτήσει 3 Ευρωπαϊκά τρόπαια και έχει 3 MVP Final 4, μαζί με τον Τόνι Κούκοτς.

2020-2021(ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΥ)

Ο Σπανούλης βάδιζε στο 38ο έτος της ηλικίας του. Παρ’ όλα αυτά συνέχιζε να κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις. Η καλύτερή του εμφάνιση ήταν στην Αγία Πετρούπολη, όταν έβαλε 31! πόντους απέναντι στη Ζενίτ.

Το πόσο μεγάλος είναι ο Βασίλης Σπανούλης δεν είναι είδηση. Αλλά όταν ένας εκ των κορυφαίων (αν όχι ο κορυφαίος) του ΝΒΑ του ζητάει τη φανέλα του, τότε πείθετε και ο πιο άπιστος.

Screenshot 6 21

2021(ΤΟ LAST DANCE ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ)

Το καλοκαίρι του 2021 ο Ρικ Πιτίνο ήθελε σαν τρελός τον Βασίλη Σπανούλη στο Προολυμπιακό Τουρνουά. Ο Αμερικάνος προπονητής ήθελε τον Βασίλη Σπανούλη να ηγηθεί της προσπάθειας της Εθνικής μας για να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο Ρικ Πιτίνο βρέθηκε με τον Βασίλη Σπανούλη, του παρουσίασε το πλάνο του και τον έπεισε να επιστρέψει στην Εθνική για το «THE LAST DANCE». Ο Θρύλος του μπάσκετ όμως στάθηκε άτυχος καθώς τραυματίστηκε πριν τους αγώνες και ήταν αδύνατον να προλάβει να επιστρέψει για τις υποχρεώσεις της Εθνικής μας.

Μετά τον τελευταίο του τραυματισμό με την εθνική βρέθηκε με τους προέδρους του Ολυμπιακού και τους ανακοίνωσε πως ήρθε η ώρα ο παίκτης Βασίλης Σπανούλης να ξεκουραστέι.

Screenshot 4 21

Έτσι πήρε την απόφαση να σταματήσει την τεράστια καριέρα του και περάσει στο επόμενο level. Αυτό σίγουρα θα έχει να κάνει με το μπάσκετ. Από πιο πόστο; Θα το μάθουμε σύντομα.

Διακρίσεις και τίτλοι

Ομαδικοί τίτλοι

Παναθηναϊκός

  • 4 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 2006, 2008, 2009, 2010
  • 3 Κύπελλα Ελλάδας: 2006, 2008, 2009
  • 1 Πρωτάθλημα Euroleague: 2009
  • 1 Τριπλ Κράουν: 2009

Ολυμπιακός Πειραιώς

  • 3 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 2012, 2015, 2016
  • 1 Κύπελλο Ελλάδος: 2011
  • 2 Πρωταθλήματα Euroleague: 2012, 2013
  • 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο: 2013

Διεθνείς τίτλοι

Εθνική Ελλάδας

  • Χάλκινο μετάλλιο στο FIBA Europe Under-18 το 2000
  • Ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2001
  • Χρυσό μετάλλιο στο πρωτάθλημα FIBA Europe Under-20 το 2002
  • Νικητής σε 9 Τουρνουά Ακρόπολις: 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2013, 2015
  • Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2005
  • Νικητής το 2006 στο Stanković Continental Champions’ Cup
  • Ασημένιο μετάλλιο στο FIBA World Championship (Μουντομπάσκετ) του 2006
  • Χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2009

Ατομικές διακρίσεις

  • Πολυτιμότερος παίκτης της Ευρωλίγκας για τη σεζόν 2012-2013
  • Μέλος της πρώτης ομάδας της Ευρωλίγκας για τα έτη 2011-12, 2012-2013 και 2014-15
  • Μέλος της δεύτερης ομάδας της Ευρωλίγκας για τα έτη 2005-2006, 2008-2009, 2010-2011, 2013-14 και 2017-18
  • Μέλος της καλύτερης πεντάδας του Ευρωμπάσκετ 2009
  • Αθλητής των Βαλκανίων για τη χρονιά 2009
  • Μέλος του All-Star της Ελληνικής Λίγκα 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014, 2018, 2019
  • Μέλος της καλύτερης πεντάδας του Πρωταθλήματος Ελλάδας για τα έτη 2005, 2006, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017
  • Πανευρωπαϊκός παίκτης της χρονιάς το 2012, 2013
  • Πολυτιμότερος παίκτης στα Final Four της Ευρωλίγκας το 2009, το 2012 και το 2013
  • Πολυτιμότερος παίκτης της Ευρωλίγκας για το Φεβρουάριο του 2012
  • Πολυτιμότερος παίκτης της Ευρωλίγκας για το Νοέμβριο του 2012
  • Πολυτιμότερος παίκτης του Οκτωβρίου της Ευρωλίγκας 2014-15
  • 8 × Ευρωλίγκα MVP της εβδομάδας:
  • 2006 (Εβδομάδα 2 και πλέι-οφ παιχνίδια 1 και 2)
  • 2014 (εβδομάδα 8 και την Εβδομάδα 1 Top 16)
  • 2017 (εβδομάδα 2 και πλέι-οφ παιχνίδια 5)
  • 2018 (εβδομάδα 23)
  • 2019 (εβδομάδα 14)
  • Πολυτιμότερος παίκτης στο Τουρνουά Ακρόπολις το 2007 και το 2009
  • Πολυτιμότερος παίκτης στα Πρωταθλήματα Ελλάδας το 2009, 2012 και το 2016
  • Πολυτιμότερος παίκτης στα Ελλάδας τελικός το 2012, 2015 και το 2016
  • Πολυτιμότερος παίκτης στο Διηπειρωτικό Κύπελλο το 2013
  • Παγκόσμιο Βραβείο Αθλητισμού (Giuseppe Sciacca) το 2013
  • Κορυφαίος Ηγέτης της Ευρωλίγκας (2017-18)
  • Ψηφίστηκε ανάμεσα στους κορυφαίους 25 παίκτες στον κόσμο, που έχουν αγωνιστεί στη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων ανά θέση
  • Στην καλύτερη δεκάδα παικτών της Ευρωλίγκας τη δεκαετία 2010-2020 (Πήρε τη πρώτη θέση)
  • Ψηφίστηκε ανάμεσα στους κορυφαίους 5 παίκτες, που έχουν αγωνιστεί στη διοργάνωση των Ευρωμπάσκετ αγώνων ανά θέση (2000-2020)
  • Πρώτος συνολικά σκόρερ στο στην ιστορία της επαγγελματικό πρωτάθλημα ΕΣΑΚΕ (1992-2021)
  • Πρώτος συνολικά στις ασίστ στο στην ιστορία της επαγγελματικό πρωτάθλημα ΕΣΑΚΕ (1992-2021)
  • Δεύτερος συνολικά στα εύστοχα τρίποντα στην ιστορία της επαγγελματικό πρωτάθλημα ΕΣΑΚΕ (1992-2021)
  • Δεύτερος συνολικά σκόρερ σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ομάδων όλων των εποχών με 4.872 πόντους (πρώτα σκόρερ είναι Νίκο Γκάλη που έχει 4.909 πόντους).
  • Πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Κυπέλλων Πρωταθλητριών Ευρώπης και Ευρωλίγκας (1958-2021) 
  • Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας  (2000-2021) 
  • Πρώτος συνολικά στην αξιολόγηση στην ιστορία της Ευρωλίγκα
  • Πρώτος συνολικά στις ασίστ στην ιστορία της Ευρωλίγκα
  • Δεύτερος συνολικά στα τρίποντα στην ιστορία της Ευρωλίγκα

 

Βασίλη Σπανούλη σε ευχαριστούμε για όλα!

Τάσος Αγραπίδης

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top