Πάτρα: Ακρίβυνε και άλλο το γιορτινό τραπέζι – Στα ύψη το κόστος παραγωγής στα γλυκά

Facebook
Twitter
trapezi-giortes

Με τις τιμές σε χριστουγεννιάτικα γλυκά και βασικά τρόφιμα να σκαρφαλώνουν, οι καταναλωτές θα βρεθούν φέτος αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερα ακριβό γιορτινό τραπέζι. Οι επαγγελματίες της αγοράς μιλούν για πιέσεις σε πρώτες ύλες, ενώ οι καταναλωτικές οργανώσεις προειδοποιούν για ανατιμήσεις που φθάνουν ακόμη και το 20%.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές των χριστουγεννιάτικων γλυκών αλλά και γενικότερη άνοδο στο κόστος των τροφίμων καταγράφεται φέτος, όπως ανέφεραν στον ΜΑΧ FM 93,4 επαγγελματίες της αγοράς και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης. Τα μελομακάρονα κυμαίνονται από 9 έως και 20 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και το σημείο πώλησης, ενώ οι κουραμπιέδες φθάνουν τα 18–20 ευρώ λόγω ακριβών πρώτων υλών και αυξημένης χειρωνακτικής εργασίας.

Ο κ. Λεχουρίτης εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Νοέμβριο ανέβηκε στο 2,9%, ενώ στα τρόφιμα άγγιξε το 3,1%. Προειδοποίησε ότι το κόστος του γιορτινού τραπεζιού θα είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 20%, εξαιτίας των ανατιμήσεων στο κρέας και της μειωμένης παραγωγής αμνοεριφίων.

Την ίδια στιγμή, ο Αντώνης Δημακόπουλος από τις «Γλυκοτεχνίες» τόνισε ότι η επιχείρησή του κρατά τις περσινές τιμές παρά την εκτόξευση του κόστους στη σοκολάτα και στα γαλακτοκομικά. Τα μελομακάρονα πωλούνται 14 ευρώ το κιλό, οι κουραμπιέδες 16 και οι δίπλες 20, ενώ τα σοκολατένια μελομακάρονα παραμένουν στα 17 ευρώ. Όπως είπε, αν οι αυξήσεις περνούσαν στον καταναλωτή, οι τιμές θα ξεπερνούσαν τα 20 ευρώ το κιλό, υπενθυμίζοντας ότι πολλά ζαχαροπλαστεία –κυρίως στο κέντρο– κινούνται ήδη σε υψηλότερα επίπεδα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή