Δεν είναι ο Ερμής του Πραξιτέλη, αλλά είναι ένα εξίσου πανέμορφο άγαλμα από Πεντελικό μάρμαρο.
Βρέθηκε άθικτο νότια του Αίγιου το 1860, αγοράστηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία και βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Πρόκειται για επιτύμβιο άγαλμα κατασκευασμένο την περίοδο του Ρωμαίου Αυγούστου, αρχάς του 1ου μ.χ αιώνα εμπνευσμένο από τα Λυσιπεία πρότυπα του 4ου π.χ αιώνα. Το ιμάτιο χρησιμεύει μόνο σαν διακοσμητικά, ενώ στα χέρια του κρατούσε βαλάντιο [πουγκί] στο δεξιό και κηρύκειο στο αριστερά, ενδεικτικά του θεού του εμπορίου. Ο
Ο βετεράνος δημοσιογράφος Φάνης Ζουρόπουλος, παρεμβαίοντας ανέφερε
:
«Λογικο θα ειναι, σημερα που το Αρχαιολογικο Μουσειο του Αιγιου αναβαθμιστηκε και ανεβηκε η επισκεψημοτητα του να γινουν οι σχετικες ενεργειες – και απο την Εφορια Αρχαιοτητων- για να επιστρεψει ο Ερμης στην βαση του!….Βεβαια την πρωτοβουλια πρεπει να την παρει ο Δημος, που αν δεν κανω λαθος εχει αντιδημαρχια πολιτισμου που ασχολειται ομως μονο με Καρναβαλικες, συναυλιακες και αλλες πασης φυσεως εκδηλωσεις (π.χ Σφήνος) πλην της τοπικης ιστοριας….»











