Γιάννης Καρβέλης στην Πολιτεία: «Ο σχεδιασμός για νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στην Πάτρα»

Facebook
Twitter
Η Πάτρα να γίνει υγειονομική πρωτεύουσα, με αναφορά σ’ όλο τον δυτικό άξονα της χώρας. Αυτός είναι ο στόχος που θέτει η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, όπως αναφέρει σήμερα, στη συνέντευξη του στην «Πολιτεία» ο διοικητής Γιάννης Καρβέλης.

Μιλά, επίσης, για την πορεία των εμβολιασμών, για την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας ενόψει του νέου, τέταρτου, κύματος αλλά και για τον πρώτο σχεδιασμό αναφορικά με το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο που έχει ανάγκη η Δυτική Ελλάδα.

Τι εξελίξεις έχουμε σχετικά με τους εμβολιασμούς στην περιοχή μας;

Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα στα χέρια μας λένε ότι εντείνεται η εμβολιαστική διαδικασία, αυτή που αφορά την τρίτη δόση. Είναι θετικό ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του κινδύνου της μετάδοσης αυτής της δύσκολης αναπνευστικής λοίμωξης, που λέγεται νέος κορωνοϊός και σπεύδουν να λάβουν και την τρίτη δόση προκειμένου να ανταπεξέλθουν υγιείς στη νέα πρόκληση που λέγεται «τέταρτο κύμα» της πανδημίας. Υπάρχουν, όμως, ακόμη οι ανεμβολίαστοι, αυτοί που δεν έχουν προβεί ούτε καν στην πρώτη δόση και είναι αυτοί που οξύνουν την υπάρχουσα υγειονομική κατάσταση στα νοσοκομεία μας, αυξάνοντας τον αριθμό των νοσηλειών. Συνεχίζω να λέω ότι μοναδικό όπλο υπεράσπισης και θωράκισης κάθε ανθρώπινου οργανισμού κατά του νέου κορωνοϊού παραμένει το εμβόλιο. Εξάλλου, αν κάποιος παρατηρήσει επιμελώς τα γραφήματα και τα στοιχεία που δίνει η Κεντρική Υπηρεσία, σε καθημερινή βάση, προς ενημέρωση των πολιτών μας,  για την κατάσταση νοσηλειών στις μονάδες ΜΕΘ και στις κλινικές Covid θα διαπιστώσει την αριθμητική υπεροχή  των ανεμβολίαστων έναντι των εμβολιασμένων, με την κατηγορία των δεύτερων να υπερτερεί και στις διασωληνώσεις, και δυστυχώς, και στους θανάτους.

ΜΕΓΑΛΟ ΟΦΕΛΟΣ Η ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ

Πριν λίγες ημέρες μας ανακοινώσατε την έναρξη της εμβολιαστικής κάλυψης των κατοίκων της υπαίθρου με την Κινητή Μονάδα Εμβολιασμού. Πώς εξελίσσεται η διαδικασία;

Πράγματι, πριν λίγες ημέρες μας παραχωρήθηκε από τον ΕΟΔΥ η Κινητή Μονάδα Εμβολιασμού για να ανταποκριθούμε καλύτερα, ως Κεντρική Υπηρεσία, στην οργάνωση των καταδρομικών εμβολιασμών στην ύπαιθρο. Πρόκειται για μία επιτόπια παρέμβαση σε χωριά, κυρίως ορεινών περιοχών, που συνδράμει στην ανόρθωση  του τοίχους ανοσίας για τους κατοίκους της υπαίθρου, ώστε να αποτραπεί η μετάδοση και να αποφευχθούν οι νοσηλείες σε νοσοκομειακές  μονάδες. Με τη συμβολή της Κινητής Μονάδας Εμβολιασμού καταφέρνουμε να δώσουμε σάρκα και οστά στο σύνθημά μας που είναι «ερχόμαστε εμείς σε σας και όχι εσείς σε εμάς» με την πολύτιμη βοήθεια των υγειονομικών υπαλλήλων των Κέντρων Υγείας. Αν το εξετάσετε καλά, θα δείτε ότι πρόκειται για μια αποκεντρωμένη δράση προκειμένου να κινητοποιηθεί  μέρος του  γενικού  πληθυσμού και να θωρακιστεί για να ξεπεράσουμε τους δύσκολους χειμερινούς μήνες που έρχονται μπροστά μας. Επί της ουσίας, η δράση ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και ευτυχώς, με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, διαπιστώνουμε ότι οι εμβολιασμοί στην ύπαιθρο πορεύονται με ικανοποιητικό βαθμό.

Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι η πανδημία λειτούργησε υποχωρητικά σε άλλες μορφές υποχρεώσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή χειρουργεία, εξετάσεις, επείγοντα περιστατικά κ.λπ;  

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, θα πω ότι ναι, υπήρξε μία μεγάλη περίοδος που επιβραδύνθηκαν κάποιες νοσοκομειακές δραστηριότητες, αλλά αυτό συνέβη στα πλαίσια των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έπρεπε να τηρηθούν για την αποφυγή της διασποράς της νόσου, σε ενδονοσοκομειακό επίπεδο, κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου κύματος που ήταν έντονα. Να σημειώσω ότι τα έκτακτα χειρουργεία, όπως και τα ογκολογικά χειρουργεία διενεργούνταν κανονικά. Ποτέ δεν σταμάτησαν. Όπως και τα Τμήματα των Επειγόντων κ.λπ.  Κάποια τμήματα, αναγκαστικά, συμπτύχθηκαν για να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις δεδομένες, κάθε φορά, υγειονομικές προκλήσεις. Από κει και πέρα, εδώ και αρκετό καιρό τα πράγματα έχουν βρει τον κανονικό τους ρυθμό. Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά και δεν τίθεται, πλέον, κανένα ζήτημα. Άλλωστε, το έχω πει και το ξαναλέω «κανείς  συμπολίτης μας δεν θα μείνει αβοήθητος». Μας καθοδηγούν οι ανάγκες κάθε φορά και αναλόγως λειτουργούμε, για να υπάρξει συλλογική νοσηλευτική περίθαλψη  των νοσούντων. Είμαστε έτοιμοι και σε θέση να σταθούμε στο ύψος των υγειονομικών περιστάσεων, ώστε  να αντιμετωπίσουμε και το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με επιτυχία. Κι αυτό  φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη, εκ των πραγμάτων.

1 3

Πέρα από την πανδημία και την αντιμετώπισή της, τι άλλους στόχους έχει θέσει η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ αυτή την στιγμή που μιλάμε κ. Καρβέλη, για την πληρότητα του Ε.Σ.Υ;

Χαίρομαι για την ερώτηση, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω και για άλλα θέματα που μας απασχολούν και συμβάλλουν στην βελτίωση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών μας προς τον πολίτη της 6ης ΥΠΕ. Μέσα στις προτεραιότητές μας, αυτή την εποχή, είναι η ανανέωση του ιατροτεχονολογικού εξοπλισμού των νοσοκομειακών μας μονάδων. Μάλιστα, προσφάτως ανανεώσαμε τα μηχανήματα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Τα προηγούμενα υφίσταντο από την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τέλη της δεκαετίας του ‘80, αν αυτό σας λέει κάτι. Στον ίδιο ρυθμό κινούμαστε και για άλλες πτέρυγες του Π.Γ.Ν.Π., όπως και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία μας και Κέντρα Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (π.χ. διαδρόμου test  κοπώσεως κ.λπ.) στο Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα Πατρών. Μην ξεχνάτε και την πρόσφατη αγορά των νέων ασθενοφόρων, που διανεμήθηκαν σε Κέντρα Υγείας των περιοχών ευθύνης μας συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε έκτακτη κατάσταση. Με την αγορά των ασθενοφόρων έγινε ένα ακόμη  βήμα ενίσχυσης των κατοίκων της υπαίθρου, αφού   παραδόθηκαν σε υγειονομικές μονάδες της επαρχίας, κατά κύριο λόγο.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Τελευταία κάνατε λόγο και για τη δημιουργία ενός σύγχρονου παιδιατρικού νοσοκομείου. Τι ακριβώς έχετε στα σχέδιά σας;

Ακριβώς. Μιλάμε  για ένα σύγχρονο, πανεπιστημιακό, Παιδιατρικό Νοσοκομείο και όχι ένα απλό, Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Μιλώ για δημιουργία μιας νοσοκομειακής δομής που θα περιλαμβάνει εξειδικευμένα τμήματα όπως  ογκολογικό, καρδιοθωρακοχειρουργικό, αιματολογικό και ορθοδοντικό τμήμα, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Τμήμα Ιατρικής και Φυσικής Αποκατάστασης για παιδιά, ξενώνες φιλοξενίας οικογενειών της Περιφέρειας κ.α. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι στιγμής τόσο οι παιδιατρικές Κλινικές των δύο μεγάλων πανεπιστημιακών νοσοκομείων, όσο και το Γενικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Καραμανδάνειο» Πατρών είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν περιστατικά, αλλά όχι όλων των κατηγοριών όπως εξυπηρετούν τα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. Στόχος μας  είναι να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στην Πάτρα, που θα μπορεί να καλύψει πλήρως όλες τις ανάγκες των παιδιών μας. Αυτό θα συμβάλλει στην αποφυγή διακομιδών στα αντίστοιχα νοσοκομεία των Αθηνών, διευκολύνοντας έτσι τη μέση ελληνική οικογένεια με την αποφυγή εξόδων και απώλειας χρόνου. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και μέσα από  τις κατάλληλες διαπραγματεύσεις, νομίζω ότι θα καταφέρουμε αυτόν τον τόσο σημαντικό στόχο μας, που είναι ζωτικής σημασίας για την  Αχαΐα, την υπόλοιπη επαρχία και δη, για τον δυτικό άξονα της χώρας μας.  Προτεραιότητά μας είναι ένα νοσοκομείο που θα πληροί προϋποθέσεις άμεσης  προσβασιμότητας και νοσηλείας  παιδιών και εφήβων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, ώστε να καλύπτεται  σφαιρικά, με ασφάλεια και επάρκεια, η ιατρονοσηλευτική τους φροντίδα. Ολοκληρώνοντας, θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω ότι στόχος μας είναι η Πάτρα να γίνει υγειονομική πρωτεύουσα, ένα υγειονομικό κέντρο με επίκεντρο τον πολίτη του δυτικού άξονα της χώρας, κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top