Οι δύο στους δέκα πατρινούς εμπόρους έκλεισαν για να μην ξανανοίξουν

Facebook
Twitter
Το ότι το πρόβλημα στην αγορά είναι τεράστιο, λόγω της παρατεταμένης αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού, είναι γνωστό σε όλους, πατρινούς εμπόρους ή μη.

Εκείνο όμως που ακόμα δεν έχει γίνει απόλυτα σαφές σε όλες του τις εκφάνσεις, είναι ότι η ανακοίνωση της ημερομηνίας επανέναρξης λειτουργίας της αγοράς δεν θα προκαλέσει συναισθήματα ευφορίας και ανακούφισης σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς δεν πρόκειται όλοι να ανεβάσουν ρολά.

Δυστυχώς, οι καταγραφές των επιμέρους Συλλόγων καταδεικνύουν την ολοκληρωτική καταστροφή που η πανδημία επέφερε σε ορισμένους από τους επιχειρηματίες μικρής και μικρομεσαίας κλίμακας, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ξανανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Είτε αυτές σχετίζονται αμιγώς με το λιανεμπόριο, είτε και με την παροχή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της Εστίασης.

Η καταγραφή η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες στην Πάτρα, την Αχαΐα, καθώς και τους γειτονικούς νομούς που εντάσσονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία) δυστυχώς δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι και οι εκπρόσωποι φορέων σχετιζόμενων με το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών δείχνουν ότι το 10 με 15% των τοπικών επιχειρήσεων θεωρείται από τώρα κλειστό! Και αυτά είναι τα… «καλά» νέα. Διότι πέρα από την καταγραφή και τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί ως ώρας, υπάρχουν και τα μηνύματα που καταφθάνουν και οδηγούν σε εκτιμήσεις για μεγαλύτερα ποσοστά καταστημάτων που τελικώς θα παραμείνουν κλειστά ακόμα και μετά το άνοιγμα της αγοράς.

«Αλλά και από αυτούς που θα ανοίξουν, το θέμα είναι πόσοι θα κρατηθούν ανοιχτοί για το υπόλοιπο της χρονιάς», λέει στην «Πολιτεία» ο Γιώργος Βαγενάς

Ο Γιώργος Βαγενάς, από την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, τονίζει ότι το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει και το 20%! Με άλλα λόγια, 2 στις 10 επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές στην περίοδο του lockown δεν θα ξανανοίξουν ποτέ.

«Θυσιάστηκαν» στον βωμό της πανδημίας σε συνδυασμό με την έλλειψη στρατηγικής στο πλαίσιο της αναγκαίας υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιφέρειας ιδιαίτερα, και της Δυτικής Ελλάδας ειδικότερα η οποία ούτως ή άλλως στέναζε οικονομικά και πριν την άφιξη του πρώτου πανδημικού κύματος.

ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ «ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ»;

Ο υπολογισμός αυτός είναι το αμέσως επόμενο, ακόμα πιο δυσοίωνο, εύρημα της καταγραφής και των εκτιμήσεων των εκπροσώπων του λιανεμπορίου.

«Με δυο λόγια, μέχρι τώρα είναι αδύνατο να ξανανοίξει το 15% των επιχειρήσεων και μέχρι να γίνει το άνοιγμα το ποσοστό θα φτάσει το 20%. Αλλά και από αυτούς που θα ανοίξουν, το θέμα είναι πόσοι θα κρατηθούν ανοιχτοί για το υπόλοιπο της χρονιάς», επισημαίνει ο κ. Βαγενάς μιλώντας στην «Πολιτεία» και μεταφέροντας ένα κλίμα που ναι μεν… έρχεται από το άμεσο μέλλον, θυμίζει όμως εν πολλοίς την προ-μνημονιακή περίοδο του 2008-2009. Λέγοντας ευθαρσώς ότι ένα ποσοστό ελευθέρων επαγγελματιών, όλων των κλάδων της αγοράς, δεν θα κατορθώσουν να ορθοποδήσουν μετά το σήκωμα των ρολών των μαγαζιών τους.

Κι αυτό μην αντέχοντας το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων που θα φαντάζουν δυσπρόσιτο βουνό. «Και διότι δεν σημαίνει ότι το άνοιγμα της αγοράς θα συνοδευτεί από εισροή εσόδων στα ταμεία των καταστημάτων είτε του λιανεμπορίου, είτε της Εστίασης και αλλού. Ο κόσμος δεν έχει πλέον χρήματα, η αγορά θα κάνει καιρό να συνέλθει. Άρα το πιο λογικό είναι πολλοί να μην μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες υποχρεώσεις και τελικά να κλείσουν την επιχείρησή τους ως το τέλος του 2021», προβλέπει -δυστυχώς- ο κ. Βαγενάς, προειδοποιώντας ότι «έχουμε πολλά δυσάρεστα να δούμε και να ζήσουμε».

giorgos vagenas

«ΓΕΝΙΚΟ ΤΟ ΚΑΚΟ» Σ’ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Η παραπάνω περιγραφόμενη εικόνα δεν αφορά βέβαια μόνο την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Πάτρας ειδικότερα, αφού η τοπική επιχειρηματικότητα πλήττεται κατ’ αναλογία στο πλαίσιο της γενικότερης ανεπανόρθωτης ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία σε πανελλαδικό επίπεδο.

Άλλωστε τα στοιχεία που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας σε πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες, προερχόμενα από τις προβλέψεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κάνουν λόγο όχι για 2 στις 10 αλλά για… 4 στις 10 επιχειρήσεις που έχουν ήδη βάλει από τώρα λουκέτο!

Επίσης σκιαγραφείται ένα δυσοίωνο μέλλον της επιχειρηματικότητας, πανελλαδικά, βάσει του μεγέθους της απώλειας των εσόδων στον καιρό των lockdown.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την ελληνική αγορά έχουν χαθεί περισσότερα από 41 δισεκατομμύρια ευρώ και όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, τόσο θα αυξάνεται το αρνητικό μέγεθος.

Όσο για το πόσοι θα αντέξουν αφού ανοίξουν; Και πανελλαδικά επικρατεί το ίδιο σενάριο και ο ίδιος φόβος, με βάση το προφανές επιχείρημα ότι η αγοραστική δυνατότητα των πολιτών έχει επηρεαστεί στον μέγιστο βαθμό, άρα δεν αναμένεται άμεση τουλάχιστον αναθέρμανση της αγοράς μέσω κατανάλωσης.

Κάτι άλλωστε που καταγράφηκε προ ημερών και σε σχετική πανελλαδική έρευνα της Focus Bari, όπου διαφαίνεται πως το 30% των Ελλήνων δηλώνει πως σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας στην χώρα, η επαγγελματική τους κατάσταση είναι χειρότερη. Άρα ο μελλοντικός κίνδυνος για τη λειτουργία των επιχειρήσεων δεν θα έχει σχέση μόνο με τα βάρη που θα έχουν επωμιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και επειδή η κατανάλωση δεν αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top