Ο Πατρινός που «ανέβασε» την PepsiCo

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Ο Αντώνης Καραθανάσης είναι το κλασικό παράδειγμα του Έλληνα, που στο εξωτερικό διαπρέπει. Παράδειγμα, με έντονο και το τοπικό ενδιαφέρον, καθώς είναι ευρέως γνωστός στην πατραϊκή κοινωνία στην οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε, πέτυχε επαγγελματικά και τώρα ζει η οικογένεια του.

Πριν 9 χρόνια, κλήθηκε να πάρει μια τολμηρή και δύσκολη απόφαση. Να μεταναστεύσει στη Λιβύη και να αναλάβει την Εμπορική Διεύθυνση της Pepsi African Bottling Operations LTD. Λίγοι θα αποφάσιζαν να πάνε σε μια εμπόλεμη ζώνη, σ’ έναν σκληρό τόπο.

Ο ίδιος πήγε και όχι απλώς τα κατάφερε, αλλά προσφάτως σ’ ένα πενθήμερο event στο Ντουμπάι, ο πατρινός επιχειρηματίας βίωσε τη… μεγαλύτερη δικαίωση για τον ίδιο, την ομάδα του, αλλά και για την οικογένεια του που τον στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια της απουσίας του. Λαμβάνοντας το 1οβραβείο, για την επίτευξη του μεγαλύτερου όγκου πωλήσεων και μεριδίου αγοράς για την PepsiCo, σε… Αφρική, Μέση Ανατολή και Δυτική Ασία, ανάμεσα σε 58 χώρες!

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Κύριε Καραθανάση, να ξεκινήσουμε με δυο λόγια από την πιο πρόσφατη επιτυχία και βράβευση σας;

Εργάζομαι ως Εμπορικός Διευθυντής της Pepsi African Bottling Operations LTD για την Λιβύη. Η εταιρία μου είναι ουσιαστικά ο επίσημος εμφιαλωτής των προϊόντων της PepsiCo για την Λιβύη, αλλά και τις χώρες: Ιορδανία, Κύπρο και Σερβία. Με αυτήν την ιδιότητα παρέλαβα το βραβείο, στο οποίο αναφέρεστε. Δύο από τους σημαντικότερους δείκτες στις επιχειρήσεις είναι ο «όγκος πωλήσεων» και το «μερίδιο αγοράς». Βραβευτήκαμε, λοιπόν, για το γεγονός ότι πετύχαμε να έχουμε για το έτος 2021 τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και στους δύο αυτούς τομείς. Και το πετύχαμε ανάμεσα σε συνολικά 58 χώρεs του «Region» όπου ανήκουμε, δηλαδή σε έκταση από την Αφρική ως την Μέση Ανατολή και τη Δυτική Ασία.

Αλλά πίσω της αυτή η κατάκτηση «κρύβει» ατελείωτη δουλειά και κόπο…

Εννοείται! Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ιδίως όταν έχεις να διαχειριστείς ένα εμπορικό δίκτυο μιας τέτοιας εταιρείας, σε ένα τέτοιο περιβάλλον με τις δικές του ιδιαιτερότητες. Απαιτείται καθημερινή προσπάθεια, πολλές κι ατελείωτες ώρες δουλειάς και συναντήσεων. Απαιτείται σωστό επιχειρηματικό πλάνο, ετοιμότητα, κόπος και ταυτόχρονη παρακολούθηση όλων των δεικτών και της καθημερινότητας ώστε να κάνεις τις σωστές επιλογές, στη σωστή στιγμή. Και φυσικά είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι είναι όλα, η υλοποίηση μιας ομαδικής και συστηματικής δουλειάς, που εμπεριέχει όσα ανέφερα παραπάνω, μαζί με συνεχείς επισκέψεις στην αγορά, με στόχο την σε απόλυτο βαθμό εφαρμογή του σχεδιασμού που έχουμε εξ αρχής επιλέξει να αναπτύξουμε.

Πώς νιώθετε γι’ αυτή την επιτυχία;

Εννοείται πως νοιώθω απεριόριστα χαρούμενος αλλά και ευλογημένος! Κατ’ αρχάς, διότι εργάζομαι για μια τέτοια μεγάλη εταιρεία, σε ένα ευρύτερο μεγάλο Οργανισμό, αλλά και επειδή ανταποκρίνομαι στους στόχους, στις προκλήσεις και στις προσδοκίες. Αξίζουν όμως και πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα και τους συναδέλφους μου για τα εκπληκτικά αποτελέσματα του 2021. Και είναι αυτή η ομάδα που με κάνει να νοιώθω διπλά δικαιωμένος και ικανοποιημένος από την πορεία των πραγμάτων.

«ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Άρα γενικά «αισθάνεστε δικαιωμένος» για την προ 9 ετών απόφαση σας να πάτε στην Λιβύη; Όπου φαντάζομαι ότι ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά είχε δυσκολίες και απαιτούσε θυσίες, ειδικά από έναν οικογενειάρχη. Σωστά;

Δικαιωμένος, αισθάνομαι απόλυτα. Έφυγα μετά από 22 ολόκληρα χρόνια καριέραστην Ελλάδα, σε μια άλλη μεγάλη πολυεθνική εταιρεία και ξεκίνησα σε μια χώρα που μόλις είχε βγει από την δύνη του εμφυλίου πολέμου, το 2011. Πήγαινα σε ένα εντελώς ξένο περιβάλλον, με εντελώς άλλη κουλτούρα και άλλες συνήθειες και νοοτροπίες απ’ ό,τι έχουμε εμείς συνηθίσει.Προσαρμόστηκα όμως πολύ γρήγορα και χρονιά με τη χρονιά δυνάμωνα τη θέση της εταιρείας στην αγορά της Λιβύης και ευρύτερα σε όλη τη γεωγραφική περιοχή.Βέβαια, δυσκολίες υπήρξαν πολλές και ασύλληπτες, που είναι αλλιώς να τις περιγράφεις και αλλιώς να τις ζεις. Όπως το 2014, στην επόμενη εμφύλια διαμάχη. Χρειάστηκε να εκκενώσουμε τη χώρα με φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού! Καταλαβαίνετε ότι τα όσα βιώνεις σε μια τέτοια κατάσταση, δεν περιγράφονται εύκολα, με λέξεις. Όσο για… θυσίες; Η μεγαλύτερη θυσία και δυσκολία είναι ότι είσαι εκτός από την οικογένειά σου. Είσαι μακριά από τη γυναίκα και τα παιδιά σου. Μακριά από τους φίλους σου και τον ελληνικό τρόπο ζωής που με εκφράζει στο 100%. Το ευτύχημα ήταν ότι ερχόμουν πολύ συχνά στην Ελλάδα και στην Πάτρα, κι αυτό με γέμιζε κάθε φορά με ενέργεια, ώστε να αντέχω τον χρόνο που μεσολαβούσε μέχρι την επόμενη επίσκεψη μου.

 

ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ 3

 Θα συμβουλεύετε κάποιον να μεταναστεύσει; Και γιατί;

Ναι. Ξεκάθαρα! Η εμπειρία του εξωτερικού και της διεθνούς εργασίας είναι κάτι που αναπτύσσει τις δεξιότητες σου, σαν άνθρωπος αλλά και σαν επαγγελματίας. Ειδικά για τα νέα παιδιά, η συμβουλή μου είναι να ρισκάρουν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.

 Η ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Βλέποντας την Ελλάδα από… μακριά, τι νομίζετε ότι φταίει που ακόμα δεν έχει βρει τον βηματισμό της η χώρα;

Όχι και από… τόσο μακριά. Έχω ελληνική τηλεόραση εδώ, Έλληνες συναδέλφους, ελληνική κοινότητα ανά τις χώρες που ταξιδεύω και καθημερινή επαφή με την Ελλάδα και την Πάτρα. Νομίζω όμως ότι αρχίζουμε να βελτιωνόμαστε ως χώρα. Όπου αναφέρω την Ελλάδα, σ’ όποια χώρα κι αν ταξιδεύω, μου απαντούν αμέσως: Ιστορία, Πολιτισμός, Θάλασσα, Ήλιος, Ελληνική κουζίνα…

Μας γνωρίζουν, τους αρέσουμε σαν χώρα και σαν λαός. Πρέπει αυτό να το εισπράξουμε, και εκτός τουρισμού. Εκείνο που κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητο, είναι να προσελκύσουμε εταιρείες που θα επενδύσουν και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, να αποβάλλουμε σαν λαός την παθογένεια της νοοτροπίας που κυριαρχεί. Το κράτος πρέπει να είναι αρωγός και όχι εμπόδιο στον Πολίτη.

Ο επόμενος προσωπικός στόχος σας, ποιος είναι;

Πρώτα απ’ όλα, η ευχή μου είναι να έχουμε Υγεία. Ειδικά τώρα με αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Στόχος μου είναι να ανταπεξέρχομαι επιτυχώς στο ρόλο μου και στη διεύρυνση των καθηκόντων μου προσεχώς. «Sky is the Limit», λέμε στη γλώσσα των επιχειρήσεων…

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top