Φάκελος «γήπεδο Παναχαϊκής» – Φωκίων Ζαΐμης και Παναγιώτης Σεμιτέκολος μιλούν για την ανάπλαση του πετάλου

Facebook
Twitter
Η «Match» ανοίγει τον φάκελο του πολύκροτου ζητήματος του γηπέδου της Παναχαϊκής και σας παρουσιάζει τις τοποθετήσεις των… πρωταγωνιστών.
Ο ιθύνων νους από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που τρέχει το έργο, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης και ο πρόεδρος της ΠΓΕ, Παναγιώτης Σεμιτέκολος μιλούν για την προετοιμασία της ανάπλασης του ιστορικού γηπέδου της Παναχαϊκής, την πιθανότητα υλοποίησής του, αλλά και το χρονοδιάγραμμα μελέτης και εργασιών.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί μέσω του ταμείου δημοσίων επενδύσεων, με αρωγή της Περιφέρειας και όπως και το γήπεδο, θα έχει ιδιοκτήτη και φορέα υλοποίησης την Ερασιτεχνική Παναχαϊκή, που έχει το ρόλο του ιδιώτη στη διαδικασία του Δημόσιου Έργου, με ανταποδοτικότητα στην κοινωνία της Πάτρας αλλά και την ομάδα.

ΦΩΚΙΩΝ ΖΑΪΜΗΣ: «Ένα μεγάλο αθλητικό μικτό έργο, όχι αμιγώς ποδοσφαιρικό»

Ο άνθρωπος της περιφερειακής αρχής που τρέχει το έργο του νέου γηπέδου της Παναχαϊκής μίλησε στη «Match» για τις διαδικασίες και τα επόμενα βήματα ώστε να γίνει το όνειρο των φίλων των «κοκκινόμαυρων» πραγματικότητα.
«Προχωράμε, είμαστε στη φάση της τελικής μελέτης. Τυπικά την υλοποιεί η Ερασιτεχνική Παναχαϊκή και θα την υποβάλει στην Περιφέρεια μόλις ολοκληρωθεί, ενώ εμείς θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση και τον υπολογισμό του τελικού κόστους. Θα είναι ένα δημόσιο έργο και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έχουμε κάνει την εκτίμησή μας μέχρι στιγμής, θα ζητήσουμε την απαραίτητη έγκριση και θα ενταχθεί. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά θα γίνουν μέσα στο ’22. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο, με κάθε επιφύλαξη, να έχουμε τελειώσει με τη διαδικασία.
Έχουμε παρουσιάσει το σύνολο του έργου, αφορά το πέταλο που είναι κατεδαφιστέο και την ανοικοδόμηση ενός καινούργιου με χώρο για το μπάσκετ, το βόλεϊ, την πυγμαχία και το μουσείο. Σε γενικές γραμμές αυτό είναι το πρότζεκτ, όλα είναι στο χέρι του μελετητή. Για το υπόλοιπο γήπεδο δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη, ίσως κάποιες ίσωνες παρεμβάσεις, ενδεχομένως να μπουν στην εργολαβία».

«Δεν θα κλείσει το ποδοσφαιρικό γήπεδο»

«Δεν είναι στις προθέσεις μας να ‘ακουμπήσουμε’ το υπόλοιπο κομμάτι, θέλουμε να λειτουργεί κανονικά το ποδοσφαιρικό γήπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Δεν θέλουμε να κλείσουμε το γήπεδο. Θα είναι μεγάλη ζημιά για την ομάδα, ενώ έχουμε δει και άσχημα παραδείγματα γηπέδων που δεν άνοιξαν ποτέ ξανά! Να δουλευτεί το κομμάτι που πρέπει και να παραδοθεί στην Παναχαϊκή, να μην καθυστερήσει και κατά συνέπεια δημιουργήσει πρόβλημα στην ομάδα. Το περιμετρικό τοίχος δεν θα πειραχθεί, αν δεν ενοχλήσει στις εργασίες. Θα περιφραχθεί και απομονωθεί η περιοχή των εργασιών. Αν χρειαστεί θα γίνει μερική επισκευή».

«Κοντά στον ένα χρόνο η υλοποίηση»

Για την διαδικασία που ακολουθείται και το χρονοδιάγραμμα ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας τονίζει:
«Είναι ένα κλασσικό δημόσιο έργο, όπως βγαίνει κάθε διαγωνισμός θα γίνει κι αυτός, με προσφορές και την κανονική διαδικασία του Δημοσίου.
Χωρίς ενστάσεις και προσφυγές, οι διαγωνισμοί διαρκούν περίπου 6 μήνες, με το άνοιγμα των προσφορών. Ενώ το έργο ανάλογα με την μελέτη προβλέπεται να έχει κοντά στον ένα χρόνο υλοποίησης. Προχωράει στην πραγματικότητα όπως θα μπορούσε να προχωρήσει στο χρονοδιάγραμμα. Θα είχε ξεκινήσει πιο γρήγορα, αν είχαμε νωρίτερα τη μελέτη (θα μας την παραδώσει η Ερασιτεχνική Παναχαϊκή). Δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό. Είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα με κάποια ελαστικότητα».

«Βαρόμετρο» η τελική μελέτη

Για τα προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν από δω και πέρα ο κ. Ζαΐμης δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Αναμένουμε την τελική μελέτη από την Παναχαϊκή, τη θέλουμε από πριν, όπως σε όλα τα δημόσια έργα πια, για να βγει η ένταξη του. Εκεί κολλούσαν οι περισσότερες διαδικασίες στο παρελθόν, όπως και στις κόντρες με τον εργολάβο, κάτι που είδαμε να γίνεται στο γήπεδο των Προσφυγικών. Με τον τρόπο που αναφέρω οι διαδικασίες θα προχωρήσουν πιο αναλυτικά και πιο σωστά. Καθυστερούμε λίγο αλλά είναι για το καλό του έργου», ενώ για το τι περιλαμβάνει το έργο ο κ. Ζαΐμης τονίζει:
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή. Είναι ένα μικτό έργο, όχι ένα κλασσικό ποδοσφαιρικό. Ο στόχος δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, γι’ αυτό επικεντρωθήκαμε στο πέταλο, αλλά να ανοίξουν κι άλλοι αθλητικοί χώροι. Εξυπηρετεί μεν κατά πλειοψηφία το ποδόσφαιρο, αλλά παράλληλα το μπάσκετ, το βόλεϊ και την πυγμαχία. Το θέλει η περιοχή. Έχει μελετητική δυσκολία αλλά θα το καταφέρουμε. Μόλις παραδοθεί η μελέτη, θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις για το έργο η ίδια η μελετητική ομάδα. Αυτό είναι το σωστό, αυτό το ιδανικό. Ας κάνουμε λίγο υπομονή, να βγει η παραδοτέα και μετά τα λόγια. Θεωρούμε ότι μέσα στο ’22, μαζί με την Περιφέρεια θα απαντηθούν όλα τα τεχνικά θέματα».

«Πολυσύνθετο με μεγάλη δυσκολία έργο»

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέλυσε τη διαφορά του γηπέδου της Παναχαϊκής από τα υπόλοιπα αθλητικά έργα της Περιφέρειας:
«Είναι ένα πολυσύνθετο, ακριβό έργο με μεγάλη δυσκολία. Άλλης κατηγορίας από τα υπόλοιπα αθλητικά έργα που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια.
Το γήπεδο του Απόλλωνα είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες πέντε χρόνια νωρίτερα, της Παναχαϊκής ξεκίνησαν μέσα στο 2020, τότε έγινε η προμελέτη.
Του Παναιτωλικού ξεκίνησε στη θητεία της προηγούμενης Περιφερειακής αρχής, είχε ενταχθεί στα χαρτιά αλλά χωρίς μελέτη και γι’ αυτό καθυστερήσαμε τόσο να βγάλουμε διαγωνισμό. Είναι ένα μικτό και όχι ποδοσφαιρικό έργο!».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΕΜΙΤΕΚΟΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΕΜΙΤΕΚΟΛΟΣ: «Το έργο έχει καθυστερήσει»

Η «Match» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ερασιτεχνικής Παναχαϊκής, στην οποία ανήκει και το γήπεδο, με τον Παναγιώτη Σεμιτέκολο να στέκεται στην πρόθεση της Περιφέρειας να ολοκληρώσει το έργο και τις καθυστερήσεις που τον ανησυχούν, εξαίροντας παράλληλα και την αγαστή συνεργασία ΠΓΕ και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Ξεκινήσαμε το όλο θέμα μέσω της Περιφέρειας και είχαμε πολύ καλή αποδοχή από την αρχή, αν και έχουν καθυστερήσει οι διαδικασίες. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται το έργο να τελειώσει όλο μαζί, μπορεί να γίνει και σταδιακά.
Η Περιφέρεια είναι στο πλευρό μας, γνωρίζει τι πρόκειται να φτιάξει, έχουν τα σχέδια και την προμελέτη στα χέρια τους, ενώ για την τελική μελέτη που μας έχει ζητηθεί, δεν νομίζω πως αποτελεί δικό μας πρόβλημα αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Έχουν δείξει κάθε καλή θέληση, αλλά όπως προανέφερα το έργο έχει καθυστερήσει».

Ηλίας Μάτσας

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top