Μάρκου στην «Πολιτεία»: Η «μπάλα» της πανδημίας χάθηκε το καλοκαίρι

Facebook
Twitter
Έχει να θυμάται πολλά από την πλούσια εθελοντική του δράση ανά τον κόσμο ως Ιατρός. Είχε όμως να πει και πολλά για τα αρνητικά της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας. Η συζήτησή μας με τον βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Μάρκου κινήθηκε περισσότερο στην ιδιότητά του ως Ιατρού – Ακαδημαϊκού και λιγότερο ως πολιτικού. Απαντά ωστόσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και το «στοίχημα» του κόμματός του…

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας αλλά και γιατρός, αξιολογεί την κυβερνητική αντίδραση στον κορωνοϊό  

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Ερ. Περισσότερο ως Ιατρός κι όχι ως πολιτικός θα ‘θελα την εκτίμησή σας για το πού η κυβέρνηση τα πήγε καλά και πού όχι, στο υγειονομικό κομμάτι της πανδημίας;

Απ. Η εμφάνιση της πανδημίας αιφνιδίασε τους πάντες. Το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας στήριξε απόλυτα, χωρίς αστερίσκους, τις πρώτες πρωτοβουλίες της Πολιτείας, οι οποίες ακολουθούσαν τις οριζόντιες κατευθύνσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Πριν έναν χρόνο συναινέσαμε όλοι και στερηθήκαμε αγαπημένους ανθρώπους και συνήθειες «για να δοθεί χρόνος στο δημόσιο σύστημα υγείας» ώστε να προετοιμαστεί. Η απόλυτη πολιτική γύμνια της κυβέρνησης άρχισε να γίνεται αισθητή όταν ήλθε η «ανακωχή» του καλοκαιριού και η κάθε χώρα ολοκλήρωνε την άμυνα για το δεύτερο κύμα. Τότε φάνηκαν οι αδυναμίες της κυβερνητικής πολιτικής. Αδυναμίες που προκύπτουν από το ότι είναι δέσμια των πολιτικών ιδεοληψιών της και στερεοτύπων, δηλαδή οι νεοφιλελεύθερες εμμονές και η προσπάθεια ανοικοδόμησης του πελατειακού κράτους. Πλέον μετράμε πάνω από 7.000 νεκρούς, χωρίς να μπορούμε ακόμα να μετρήσουμε το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί σε άλλους τομείς. Απαντώ λοιπόν «σε τίτλους», όπως το θέσατε: Μέχρι σήμερα δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος γιατρός στο ΕΣΥ, ενώ η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας απορφανίσθηκε. Τα νοσοκομεία μας υποβαθμίστηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου και οι διαγνωστικές εξετάσεις και τα τακτικά χειρουργεία καθυστερούν, αναβάλλονται ή ακυρώνονται. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν εξαντληθεί. Όταν δεν χειροκροτούνται από τα μπαλκόνια των ρετιρέ της αριστείας, δέρνονται από τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από τα νοσοκομεία ή καλούνται σε στημένες πειθαρχικές διαδικασίες.

Πως είναι δυνατόν να έχουμε 1.400 ΜΕΘ στη χώρα, όταν με 600-650 διασωληνωμένους ασθενείς φτάσαμε στο σημείο όπου οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι σε διαλογή ασθενών;

Ερ. Όμως αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ…

Απ. Η Κυβέρνηση διαδίδει ότι έχει αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ σε 1.400. Και ο μέσος πολίτης αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να έχουμε 1.400 ΜΕΘ στη χώρα όταν με 600-650 διασωληνωμένους ασθενείς φτάσαμε στο σημείο όπου οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι σε διαλογή ασθενών; Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχουμε κουραστεί να το επαναλαμβάνουμε: Στη φάση έξαρσης της πανδημίας, τους θανάτους τους μειώνουν οι κλινικές COVID, οι ΜΕΘ και οι θεραπείες. Ενισχυτικά και η Πρωτοβάθμια με τα μαζικά, στοχευμένα και δωρεάν τεστ και την πρώιμη αναγνώριση αυτών που κινδυνεύουν. Όμως ζούμε στην εποχή που στην επίλυση αυτών των προβλημάτων καλούνται να συμβάλλουν οι διορισθέντες Διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας, στα βιογραφικά των οποίων θα βρείτε έναν γυμναστή, μια νηπιαγωγό, μια ντουζίνα απόστρατους στρατηγούς, φιλολόγους και διευθυντές πολιτικών γραφείων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά, ο κόσμος έχει μνήμη και κρίση…

Ερ. Εκτός από διακεκριμένος γιατρός και ακαδημαϊκός έχετε ασχοληθεί δυναμικά με την ανθρωπιστική – εθελοντική παροχή ιατρικής φροντίδας σε κοινωνικές ομάδες ανά τον κόσμο. Άραγε θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί το ιατρικό εθελοντικό κίνημα της χώρας;

Απ. Το ιατρικό-υγειονομικό κίνημα της χώρας απέδειξε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, με την εισβολή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, ότι έχει τεράστια δυναμική. Θυμίζω πως φύτρωναν σαν μανιτάρια δεκάδες Κοινωνικά Ιατρεία και Κοινωνικά Φαρμακεία σε όλη τη χώρα που παρείχαν πολύτιμες υπηρεσίες σε χιλιάδες πολίτες που τις είχαν ανάγκη. Οι υπηρεσίες αυτές σε κρίσιμες στιγμές στήριξαν την κοινωνία αποφασιστικά όταν μάλιστα ο αριθμός ανασφάλιστων μεγάλωνε με γεωμετρική πρόοδο. Αυτές οι εθελοντικές πρωτοβουλίες ατόνησαν όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε δικαίωμα στην περίθαλψη και στην πρόσβαση στο φάρμακο σε 1,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες. Άρα, ο υποκειμενικός παράγοντας για εθελοντικό κίνημα υπάρχει στους λειτουργούς της υγείας και η συμβολή του θα ήταν τεράστια. Όταν όμως γίνονται μάρτυρες κατασπατάλησης αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση σε ημετέρους, τότε το αίσθημα που επικρατεί είναι οργή και αγανάκτηση.

Στην υγειά του πρώτου παρτιζάνου της Ευρώπης…

 

Ερ. Παρεμπιπτόντως, από τη δική σας εθελοντική δράση υπάρχει κάτι που έμεινε αξέχαστο;

Απ. Με την ιδιότητά μου ως γιατρός έχω συμμετάσχει σε πλήθος ανθρωπιστικών αποστολών ανά τον κόσμο. Όποιος, οπουδήποτε και από όποιο μετερίζι, έχει σταθεί αλληλέγγυος σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη θα σας καταθέσει ότι αυτό που παίρνεις είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από εκείνο που δίνεις. Μπορώ να σας διηγηθώ μια ωραία ιστορία πριν αρκετά χρόνια σε χωριό του Καυκάσου, στο Αζερμπαϊτζάν. Στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, στο σχολείο του χωριού, οι φιλόξενοι Αζέροι παρέθεσαν δείπνο. Πρώτος από τους Αζέρους σηκώθηκε ο πιο σεβάσμιος γέροντας του χωριού, γιατρός, που είχε ασκήσει την ιατρική επί Σοβιετικής Ένωσης και λέει (στα Ρωσικά που μας τα μετέφρασαν στα Αγγλικά): «Πίνω στη υγειά των συμπατριωτών του Μανόλη Γλέζου, του πρώτου παρτιζάνου της Ευρώπης». Ήταν για όλους εμάς, τους συντρόφους του Μανώλη Γλέζου, μια ακόμα στιγμή μεγάλης υπερηφάνειας.

Στην Ικαρία άνοιξε το καπάκι της λαϊκής οργής….



Ερ. Για να έρθουμε στο πολιτικό σκέλος, ποια η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα πιθανών πρόωρων εκλογών δεδομένων των δημοσκοπήσεων;

Απ. Μελετώντας τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων συμπεραίνεις ότι αναπτύσσεται έντονη κοινωνική αποδοκιμασία για κρίσιμες κυβερνητικές επιλογές. Κατά τη γνώμη μου η κορωνο-συγκέντρωση του κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία άνοιξε το καπάκι της λαϊκής οργής. Οργή που πλέον ξεχειλίζει σε πολλά επίπεδα. Με έναν κοινό παρονομαστή: τις κυβερνητικές πολιτικές. Πολιτικές που σε επίπεδο οικονομίας άφησαν απροστάτευτους: τη μεσαία τάξη, τους εμπόρους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Επίσης, στον ευαίσθητο τομέα των εργασιακών σχέσεων μιλάμε πλέον για απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας σε κλάδους που πλήττονται, ενώ σε αυτούς που δεν πλήττονται έχουμε φαινόμενα υπερ-εντατικοποίησης και εργοδοτικής εκμετάλλευσης. Αυτά όλα δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν από τις λίστες Πέτσα. Για να το θέσω χαριτολογώντας, το επιτελικό κράτος και η κανονικότητα του κ. Μητσοτάκη αποδείχτηκε πιο «ασύλληπτη» κι από τον Χρήστο Παππά…

Ερ. Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Απ. Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι να βρεθεί σε προγραμματική ετοιμότητα. Και επιπλέον να μιλήσουμε ανοιχτά στον κόσμο για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβερνητικής θητείας μας, προκειμένου να πείσουμε ότι έχουμε πάρει το μήνυμα της εκλογικής μας ήττας. Ταυτόχρονα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την πολύτιμη διεύρυνση και ανασύνταξη μας για να διεκδικήσουμε άμεσα τη λαϊκή εντολή. Επιμένω όμως ότι για εμάς το ζήτημα δεν είναι η κυβερνητική εναλλαγή, αλλά η προοδευτική διακυβέρνηση, η προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής και της κοινωνίας. Επίσης ζητούμενο είναι η επαναφορά, ενίσχυση και εμπέδωση της δημοκρατίας, ως μόνη απάντηση στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top