Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA και τοποθετείται μεταξύ άλλων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη θέση της Ελλάδας, τις κυρώσεις στη Ρωσία και την “εκτόξευση” των τιμών στην ενέργεια.
“Το βασικό θα ήταν να τελειώσει ο πόλεμος τώρα που μιλάμε. Έχουν φύγει 1 εκατ. πρόσφυγες μέσα σε μία εβδομάδα. Είναι βέβαιο ότι μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό πλάισιο στις σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι απομονωμένη”, είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: “Θέλω να εξάρω τις προξενικές μας αρχές. Έφυγαν τελευταίοι από την εμπόλεμη ζώνη και έκαναν το παν για να προστατεύσουν τους Έλληνες στην περιοχή. Υπήρχε στοιχειώδης επικοινωνία. Ελπίζουμε ότι η ελληνική αυτοκινητοπομπή θα μπορέσει να φτάσει σύντομα στα σύνορα με τη Μολδαβία”.
Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία στο ανώτατο επίπεδο. Αυτόν τον πόλεμο δεν τον θέλαμε. Τον επέλεξε προσωπικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα υποστεί τις συνέπειες ο ίδιος και ο ρωσικός λαός”.
Για την αποστολή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανέφερε: “Ήταν το ηθικά σωστό γιατί δέχεται επίθεση μία ελεύθερη χώρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πράξαμε το σωστό. Ενισχύουμε το κύρος της χώρας και στέλνουμε μήνυμα…”.
“Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Θεωρώ ότι είναι μία συζήτηση που δεν προσθέτει κάτι. Ό,τι έχουμε να το πούμε, θα το πούμε στη Βουλή”, συμπλήρωσε.
Για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: “Ο αναθεωρητισμός και η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι δημοφιλής. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ρητορική και θα το αντιληφθεί πολύ σύντομα. Δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας”.
“Αν μας ζητήσει το ΝΑΤΟ, θα στείλουμε δυνάμεις”, ανέφερε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός.
Δείτε LIVE τη συνέντευξη που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA