«Πλέον μου προκαλεί έκπληξη αν κάποιος βάλει 10 ευρώ βενζίνη»…

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Πριν πολύ καιρό η «Πολιτεία» άρχισε να ρίχνει το κέντρο βάρους στην καλπάζουσα τιμή της βενζίνης και πριν από τρεις εβδομάδες, πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, προέβλεψε ότι η πώληση της αμόλυβδης θα εκτινασσόταν στα 2 ευρώ το λίτρο.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις ενέτειναν το πρόβλημα φέρνοντας τα ανώτερα επίπεδα ακρίβειας στην καθημερινότητα των οδηγών, πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

ΣΤΑ 2,038 €/lt ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Έτσι, στα πρατήρια καυσίμων της Πάτρας οι τιμές αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων έσπασαν την περασμένη εβδομάδα το «φράγμα» των 2 ευρώ ανά λίτρο! Με την ακριβότερη τιμή να εντοπίζεται την περασμένη Τετάρτη, στα μέσα δηλαδή της εβδομάδας, στα 2,038 €/lt, στις περιοχές του Νέου Δρόμου (Πατρών-Αθηνών), της Πανεπιστημίου, της Κανελλοπούλου, της Καλαβρύτων, της Ακρωτηρίου και του Αγίου Ιωάννη Πράτσικα.

Και την χαμηλότερη τιμή στα 1,875 €/lt, στην περιοχή του Γλαύκου. Όσο για την μέση τιμή της, αυτή διαμορφώθηκε στο 1,9565 ευρώ/λίτρο στα βενζινάδικα της Πάτρας.

ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΕ ΙΧ ΜΕ 3-5 ΕΥΡΩ

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας, έγινε αναφορά στο πέρασμα νεαρού οδηγού από βενζινάδικο της οδού Κορίνθου, ο οποίος έβαλε βενζίνη μόλις 1 ευρώ, δηλώνοντας μας ότι θα το στάθμευε λίγο παρακάτω και θα συνέχιζε με τα πόδια. Αλλά η περίπτωση του δεν ήταν η μόνη εξωπραγματική, κατά τα φαινόμενα.

Ο Γιώργος Χρυσικός (φωτογραφία), ιδιοκτήτης του πρατηρίου καυσίμων στην Βορείου Ηπείρου, μιλά επωνύμως στην «Πολιτεία» και δηλώνει ότι «η πλειονότητα των οδηγών βάζουν από 2 με 3 έως το πολύ 5 ευρώ βενζίνη». Μας έδειξε μάλιστα τον μετρητή, που έδειχνε 10 ευρώ (φωτογραφία), λέγοντας μας ότι μόλις είχε περάσει ένας οδηγός αυτοκινήτου που έβαλε τόσο και ο ίδιος εξεπλάγη!

«Τώρα πια συνήθισα να ακούω οδηγούς να μου λένε: ‘βάλε μου 2 ευρώ ή 3 ευρώ. Αν κάποιος βάλει 10 ευρώ… κάνουμε πάρτι πλέον. Αν βάλει και 20, πράγμα που πια σπανίζει; Τότε του κάνουμε και… δώρο», τονίζει χαριτολογώντας αλλά θέλοντας να προσδιορίσει επ’ ακριβώς την τεράστια αλλαγή που έχει συντελεστεί στις συνήθειες των οδηγών.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ, ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ…

Το πιο ανησυχητικό μήνυμα, όμως, αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι. Διότι όπως αναφέρει, οι διακυμάνσεις στην τιμή της βενζίνης είναι συνηθισμένες. «Με την διαφορά, ωστόσο, ότι κάποια στιγμή η τιμή αυξανόταν, όταν… ανέβαινε το βαρέλι πετρέλαιο, αλλά όταν υποχωρούσε βλέπαμε μειώσεις. Έτσι υπήρχε μια ισορροπία.

Αντιθέτως τώρα, δεν βλέπω πουθενά να ακολουθεί κάποια μείωση. Η άνοδος που σημειώνεται θα παραμείνει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα», τονίζει. Δηλαδή, όχι μόνο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια αντίστροφη κούρσα καθόδου, αλλά μετά το ξέσπασμα του πολέμου προοιωνίζονται ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, προς τα 2,5 ευρώ το λίτρο!

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top