Επίσημο: Βρετανία και ΗΠΑ ανακοίνωσαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Facebook
Twitter
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τη 13η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης (08.03.2022) το εμπράγκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.  

“Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα γίνεται πλέον δεκτό στην Αμερική. Δεν θα επιδοτήσουμε τον πόλεμο του Πούτιν. Πολλοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι και εταίροι ίσως να μην μπορούν να μας ακολουθήσουν. Μπορούμε να πάρουμε αυτό το μέτρο, άλλα άλλοι όχι”, είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Και συνέχισε: “Επιβάλλουμε το αυστηρότερο οικονομικό πακέτο κυρώσεων στην Ιστορία. Ένα ρούβλι ισούται με λιγότερο από 1 αμερικανικό σεντ. Έχουμε περικόψει την πρόσβαση στις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες. Ταυτόχρονα μειώνουμε την οικονομική ισχύ και τη δυνατότητα σε στρατιωτικό επίπεδο. Εταιρείες ανέστειλαν τις υπηρεσίες τους στην Ρωσία χωρίς να το ζητήσουμε”.

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι “αυτή η κρίση είναι μία υπενθύμιση για την προστασία της οικονομίας μας. Πρέπει να είμαστε αυτάρκεις ενεργειακά”.

Και κατέληξε: “Ο Ουκρανικός λαός έχει εμπνεύσει με το θάρρος και τη γενναιότητα του. Ο κύριος Πούτιν συνεχίζει το δολοφονικό του μονοπάτι, παρά το κόστος. Οι Ουκρανοί δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη νίκη του Πούτιν”.

Τον δρόμο των ΗΠΑ ακολούθησε και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ό, τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έτσι, η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης.

«Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας «Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο» για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Δείτε τις αναρτήσεις του υπουργού Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας της Βρετανίας
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top