Αρτοποιοί μιλούν στην «Πολιτεία»: Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι;

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Η Αθηνά Νταφογιάννη (φωτογραφία) δείχνει δύο καρβέλια ψωμιού στον φακό της «Πολιτείας». Γελαστή, όπως πάντα, (έστω και πίσω από την υγειονομική μάσκα), προσφέρει το ψωμί στους πελάτες του οικογενειακού αρτοποιείου στην οδό Ιεροθέου.

Αλλά πίσω απ’ το πλατύ χαμόγελο υπάρχει και η δυσοίωνη ανάλυση των τιμών που ειδικά σε αυτή την εμπόλεμη εποχή δυστυχώς μετατρέπει σιγά σιγά το βασικό διατροφικό προϊόν σε είδος «πολυτελείας».

ένθετη 1 Αθηνά Νταφογιάννη

Με τους αρτοποιούς να μιλούν για εκτόξευση του κόστους, από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, σε επίπεδα απαγορευτικά για την εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης.

Ο αρτοποιός, Θανάσης Νταφογιάννης, (φωτογραφία), μας αναλύει την κατάσταση:

  • 1ον : «Το αλεύρι έχει πάει από 14 ευρώ το 25κιλο τσουβάλι, στα 21 ευρώ. Και αναμένεται, όπως μάθαμε νέα αύξηση μες την επόμενη εβδομάδα και ένας Θεός ξέρει πόσο ακόμη θα αυξηθεί, όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Ίσως φθάσει ακόμα και τα 30 ευρώ κάθε τσουβάλι».
  • 2ον : «Επίσης, το ηλιέλαιο, που χρησιμοποιούμε, ακρίβυνε κι αυτό, από τα 14 στα 20 ευρώ και θα φτάσει τα 23 ευρώ σε λίγες μέρες». Ανάλογες αυξήσεις φυσικά υπάρχουν στο βούτυρο, τη ζάχαρη και στα άλλα είδη παρασκευής ψωμιού και αρτοποιημάτων.
  • 3ον : «Το ρεύμα έχει εκτιναχθεί σε ανυπολόγιστα επίπεδα. Από 700 ευρώ που είχα να πληρώσω στον προηγούμενο λογαριασμό, τώρα μου ήρθε 1.400 ευρώ! Στο διπλάσιο δηλαδή».
  • 4ον : «Ακόμα και το τυρί που χρησιμοποιώ, το αγόραζα 5,40 ευρώ το κιλό και τώρα έχει ξεπεράσει τα 6 ευρώ και συνεχώς ανεβαίνει».

Επίσης εξηγεί ότι μια επιχείρηση αρτοποιείου με εργαζόμενους, δεν μπορεί να «βγάλει» τα έξοδα της πουλώντας το ψωμί προς 2 ευρώ το κιλό. «Εξαρτάται από τις υποχρεώσεις που έχει ο κάθε φούρνος, αλλά σε γενικές γραμμές είναι αδύνατον να λέγεσαι ‘υγιής’ επιχείρηση αν τα έσοδα είναι λιγότερα από το ύψος των εξόδων», τονίζει.

ένθετη 2 Θανάσης Νταφογιάννης

Επισημαίνοντας ότι από τα 2 ευρώ πώλησης κάθε κιλού ψωμιού θα ‘πρεπε το 1 ευρώ να πηγαίνει για λοιπά έξοδα και λίγο κέρδος. Αλλά αυτό θα γινόταν αν το ψωμί πωλούνταν περίπου και πάνω από 3 ευρώ το κιλό». Άποψη την οποία υποστηρίζουν άπαντες οι αρτοποιοί.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΤΙΜΗ;

Από τον περασμένο Νοέμβριο αυτή η τιμή έχει επιβληθεί στην Ιταλία. Όπου το ψωμί ολικής ξεκίνησε να πωλείται προς 3,81 ευρώ το κιλό και πλέον έχει φτάσει ή και ξεπεράσει τα 4 ευρώ το κιλό! Στην Ελλάδα αντιστοίχως εντοπίζεται η 2η χαμηλότερη τιμή στην Ευρωζώνη, όσον αφορά την πώληση άρτου.

Φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει ξεσπάσει κρίση στο ψωμί, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία ταλανίζει σοβαρά την αγορά σε συνδυασμό και με την έλλειψη σιτηρών που σε ποσοστό 80% είναι εισαγόμενα και σε ποσοστό 20% προερχόταν από την εμπόλεμη σήμερα Ουκρανία.

Προς το παρόν υπάρχει απόθεμα, όχι όμως για πολύ ακόμα. Γεγονός που μοιραία θα οδηγήσει άμεσα σε νέα άνοδο των τιμών των πρώτων υλών. Για παράδειγμα, το αλεύρι από 70 λεπτά το κιλό θα φτάσει και θα ξεπεράσει ακόμα και το 1 ευρώ / κιλό!

Κατ’ επέκταση, οι αρτοποιοί δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν και απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις. Με αποτέλεσμα να μετακυλήσει μέρος του βάρους στον καταναλωτή, άρα το ψωμί να φτάσει τα 3 ευρώ το κιλό (750 γραμμάρια). Μοναδική πιθανότητα συγκράτησης της τιμής θα είναι η μείωση του ΦΠΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top