ΠΑΤΡΑ: Επιμένει η αφρικανική σκόνη – Τί προβλέπει ο Νικόλας Σερέτης

Facebook
Twitter
Σημαντικές ποσότητες αφρικανικής σκόνης αναμένονται για την περιοχή της Αχαΐας μέχρι και την Πέμπτη, ενώ την ίδια ημέρα θα έχουμε και βροχοπτώσεις μετά το μεσημέρι. Από ‘κει και πέρα, θα υπάρχει σταδιακή απομάκρυνσή της μέχρι και την Κυριακή.

«Χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις έχουν εγκατασταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, φθάνοντας να καλύπτουν μέχρι και περιοχές της βόρειας-βορειοδυτικής Αφρικής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση νότιων ανέμων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, και ως εκ τούτου και στην χώρα μας, οι οποίοι κουβαλούν μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Το σκηνικό αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το ερχόμενο διήμερο» αναφέρει  o γεωλόγος-προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης.

«Κατά την διάρκεια της Πέμπτης απομεινάρια του προαναφερθέντος πεδίου χαμηλών πιέσεων, με την μορφή μιας εξασθενημένης ατμοσφαιρικής διαταραχής, θα κατορθώσουν να κινηθούν προς την περιοχή μας απομακρύνοντας μέσα στην ημέρα σταδιακά την αφρικανική σκόνη, συνοδεία δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων και πρόσκαιρου περάσματος βροχοπτώσεων κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Η ατμοσφαιρική διαταραχή θα απομακρυνθεί γρήγορα μέχρι το τέλος της ημέρας, όμως θα αφήσει πίσω της μια φιλτραρισμένη ατμόσφαιρα χωρίς σκόνη μέχρι και την Κυριακή 10/4» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, έως και το τέλος αυτής της εβδομάδας, ο καιρός στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αχαΐας αναμένεται να κυλήσει ως εξής:

·  Αφρικανική σκόνη και την Τετάρτη. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα αγγίξουν τους 20-22°C. Γενικά εξασθενημένοι άνεμοι και μόνο στην περιοχή του Ρίου θα αγγίζουν πρόσκαιρα τα 4-5bf από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις.

·   Σταδιακή απομάκρυνση της σκόνης μέσα στην Πέμπτη και απουσία αυτής μέχρι και την Κυριακή. Πρόσκαιρο πέρασμα βροχοπτώσεων κατά την διάρκεια του 2ου μισού της Πέμπτης (από τις προμεσημβρινές και μετέπειτα ώρες). Απουσία φαινομένων το Παρασκευοσαββατοκύριακο.

·  Ο υδράργυρος ως προς τις μέγιστες τιμές του θα κινηθεί στα επίπεδα των 17-19°C και οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από δυτικές διευθύνσεις 3-4bf. 5αρι πρόσκαιρα στο Ρίο κατά την διάρκεια της Πέμπτης.

 Η τάση του καιρού τις επόμενες εβδομάδες

«Πάντοτε με την επιφύλαξη που χαρακτηρίζει μια τέτοια εκτίμηση, ανιχνεύοντας την τάση που διαφαίνεται στα υποσενάρια των προγνωστικών μοντέλων, μπορούν να εξαχθούν τα εξής συμπεράσματα» αναφέρει ο Νικόλας Σερέτης:

·  Επαναφορά του μοτίβου της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, που λέχθηκε αρχικά και το οποίο ευνοεί την μεταφορά σκόνης στην Ελλάδα, στο 1ο μισό της ερχόμενης εβδομάδας, με σχεδόν καθολική απουσία καιρικών φαινομένων και άνοδο της θερμοκρασίας με τις μέγιστες τιμές της να διαμορφώνονται στους 21-23°C με θερμότερες ημέρες την Τετάρτη & την Πέμπτη.

·  Ενδεχόμενη αντιστροφή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, από τις 16-17/4 και μετέπειτα, με επικράτηση υψηλών βαρομετρικών πιέσεων (αντικυκλώνα) στην δυτική και κεντρική Ευρώπη και χαμηλότερων στα ανατολικά της τμήματα, κάτι το οποίο ευνοεί την επικράτηση πιο άστατων και πιο δροσερών καιρικών συνθηκών στην περιοχή μας, φυσικά με την αφρικανική σκόνη να απουσιάζει.

Χαρακτηριστικό της εν λόγω ανάλυσης το παρακάτω διάγραμμα για την πόλη της Πάτρας.

ctfufpibbb624c34352c940
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top