Φέρνουν… “τηλε-Δίκες” για να κλείσουν Πρωτοδικεία και Εφετεία; Σάλος στον Δικηγορικό κόσμο!

Facebook
Twitter
του Αχιλλέα Ροδίτη
Το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθούν Δίκες εξ αποστάσεως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, δηλαδή κοινώς… «τηλε-δίκες», είναι πιο ορατό από ποτέ και πυροδοτεί από τώρα σφοδρές αντιδράσεις των Δικηγόρων, αλλά και Δικαστικών υπαλλήλων υπό τον φόβο του κλεισίματος Πρωτοδικείων και Εφετείων στην ελληνική περιφέρεια. Πρώτοι τον χορό της αντίδρασης έσυραν οι Δικηγόροι του Αιγίου και ακολουθούν και της Πάτρας.

ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ.Σ. ΑΙΓΙΟΥ

Την περασμένη εβδομάδα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας ως «αδιανόητο» αλλά και «υποτιμητικό» για την Δικαιοσύνη, το Δικηγορικό Σώμα, αλλά και για την ίδια την κοινωνία, την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης να προωθήσει την ιδέα των τηλεακροάσεων και τηλεσυνεδριάσεων στα ελληνικά δικαστήρια. Και όλα αυτά έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να κλείσουν ορισμένα «μικρά» Πρωτοδικεία και Εφετεία.

Ο Δ.Σ. Αιγίου τόνισε ότι:   «Είναι πρωτοφανές με γνώμονα οικονομικά κριτήρια και συμφέροντα, τα οποία οι ίδιοι θέτουν, να παραβλέπουν προκλητικά τον κοινωνικό ρόλο και τις ανάγκες, τις οποίες έχει ο πολίτης από την παρουσία της Δικαιοσύνης και των υποδομών αυτής στην περιοχή του».

Και μπαίνοντας στην ουσία μιας τέτοιας αλλαγής, επεσήμανε:    «Είναι αδιανόητο να γίνονται συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με φορείς, οι οποίοι δεν έχουν θεσμικό ρόλο στην δικαιοσύνη και τους οποίους βαπτίζουν ως τεχνικούς συμβούλους για την υλοποίηση του κλεισίματος Πρωτοδικείων και την καθιέρωση τηλεσυνεδριάσεων και τηλεακροάσεων, οι οποίες οδηγούν στην απαξίωση και ουσιαστικά στην εξαφάνιση του μάχιμου Δικηγόρου».

Οι δικηγόροι του Αιγίου ξεκαθάρισαν πως   «Το ύψιστο αγαθό της Δικαιοσύνης απονέμεται σε δικαστικές αίθουσες με δημόσιες συνεδριάσεις και όχι διαδικτυακές τηλεσυνεδριάσεις, όπως μεθοδεύουν με το επερχόμενο νομοσχέδιο ο Υπουργός και οι συνεργάτες του».

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις εκ μέρους του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Αθανάσιου Ζούπα, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά από την «Πολιτεία» δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι η παραπάνω επιδίωξη έχει μεν «ακουστεί» δεν έχει όμως επισήμως γνωστοποιηθεί.

 

αθανασιος ζούπας 1
ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Αθανάσιος Ζούπας

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Ζούπας απαντά: «Δίκες γίνονται με φυσική παρουσία Δικηγόρων και διαδίκων. Έτσι αποδίδεται το Δίκαιο, έτσι πρέπει να συνεχίσει να γίνεται. Για λόγους πρακτικούς αλλά και για λόγους αρχής».

Επίσης εξήγησε ότι οι Δικηγόροι δεν είναι αντίθετοι στην τεχνολογία, αφού όπως είπε, απεναντίας η τεχνολογία επιβάλλεται να αξιοποιηθεί προς όφελος και επιτάχυνση της διαδικασίας.

«Όμως άλλο αυτό και άλλο το να προχωρήσουμε σε εφαρμογή εξ αποστάσεως ακροαματικών διαδικασιών», σημειώνει.

ΕΠΙΣΗΣ, “ΑΛΛΑΓΕΣ… ΡΩΓΜΕΣ” ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πάτρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που ανακύπτει μετά τις αλλαγές που προωθήθηκαν στον Ποινικό Κώδικα, ως αποτέλεσμα βελτίωσης, με αφορμή την οπαδική δολοφονία του Άλκη, στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ζούπας ενημερώνει – και επί της ουσίας καταγγέλλει – ότι στην προσπάθεια να υπάρξουν αλλαγές, κάποιες από τις νέες διατάξεις «προκαλούν… ρωγμές στον Ποινικό Κώδικα». Εξηγώντας ότι αυτό που θα προβλέπεται, θα είναι η στέρηση του δικαιώματος ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, για όποιον πρωτοδίκως καταδικαστεί, για κατηγορία που αφορά σε «Εγκληματική Οργάνωση».

Διευκρινίζει όμως ότι αυτό οδηγεί στο εξής παράδοξο:

«Ακόμα κι αν έχουμε μια κατάληψη ενός εργοστασίου, για παράδειγμα, στο πλαίσιο μιας κινητοποίησης, οι καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό, δεν θα μπορούν να ασκήσουν έφεση και να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό». Την ίδια ώρα, όμως ένας καταδικασθείς για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, διατηρεί αυτό το δικαίωμα!

«Οι σποραδικές, σκόρπιες και μεμονωμένες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, τέτοια αποτελέσματα έχουν. Πρέπει να προσεχτούν τέτοια θέματα», τονίζει ο κ. Ζούπας.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top