Έκθεση Μικρασιατικής Καταστροφής στο Πειραματικό Λύκειο Πατρών

Facebook
Twitter

*  22 ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ 72 ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

 

«Μνήμες Ιωνίας» ονομάζεται η ξεχωριστή Έκθεση που «ανοίγει» μεθαύριο Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών, ως αφιέρωμα στο χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Σε μια περίοδο πολεμικών εντάσεων και προσφυγικών ροών οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές προετοίμασαν κάτι εντυπωσιακό αφού η έκθεση θα φιλοξενεί 22 εκθέματα που δημιουργήθηκαν μετά από κοπιώδη ερευνητική προσπάθεια και παρουσιάζουν, εκτός από το χρονικό της καταστροφής, και σκηνές του καθημερινού μικρασιατικού βίου.

Στην τελετή των εγκαινίων θα παραστούν ο Μικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων με το τμήμα Παραδοσιακών χορών της Μικράς Ασίας. Επίσης το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με φοιτητές της Δραματικής Σχολής οι οποίοι θα αποδώσουν δραματοποιημένο το έργο του Στρατή Δούκα «Η ιστορία ενός αιχμαλώτου» καθώς και η Χορωδία Παραδοσιακών Μικρασιατικών Τραγουδιών υπό τη Διεύθυνση του μουσικού Κων/νου Σπυρόπουλου.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ… ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ

Το άνοιγμα της έκθεσης την Τετάρτη θα είναι μόνο η αρχή, αφού Πέμπτη και Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι εργασίες μιας διημερίδας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με συμμετοχή συνολικά 32 σχολείων απ’ όλη τη χώρα!

Πρόκειται για σχολεία που εντάσσονται σ’ ένα Δίκτυο Σχολείων υπό τον συντονισμό του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών. Στο αφιερωματικό αυτό εγχείρημα θα παρουσιαστούν συνολικά 72 εργασίες – εισηγήσεις μαθητών οι οποίοι εργάζονται από την αρχή του σχολικού έτους για αυτό το σκοπό.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Οι θεματικοί άξονες της Διημερίδας είναι:

1. Ιστορία (από την Συνθήκη των Σεβρών έως την ενσωμάτωση των προσφύγων στην Ελλάδα)
2. Πνευματική ανάπτυξη (εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, πνευματική και επιστημονική παραγωγή)
3. Πολιτιστική δημιουργία (υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά)
4. Καθημερινός βίος (ήθη – έθιμα, τρόπος ζωής, κοινωνική οργάνωση, οικονομία)
5. Μνήμες – ενσωμάτωση (εικαστικές τέχνες, λογοτεχνία)

Να σημειωθεί ότι η διημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ στη διοργάνωση συμμετέχουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα της Μαθητικής Διημερίδας βρίσκεται στον Σύνδεσμο καθώς επίσης στην Ιστοσελίδα του Πειραματικού Λυκείου της Πάτρας.

ΑΧΙ.ΡΟ.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top