Τιμή στον «Τίγρη» της Αεροπορίας – Οι ραδιοερασιτέχνες «έστειλαν» την 335 Μοίρα σε όλο τον Πλανήτη (ΦΩΤΟ)

Facebook
Twitter
Μία εξαιρετικά πρωτότυπη παρέμβαση διοργάνωσαν οι  ραδιοερασιτέχνες της Δυτικής Πελοποννήσου την περασμένη Δευτέρα 16 Μαΐου στα πλαίσια της μεγάλης ετήσιας άσκησης του ΝΑΤΟ tiger meet 2022 που πραγματοποιήθηκε στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Πιο συγκεκριμένα οι ραδιοερασιτέχνες της Δυτικής Ελλάδας τίμησαν και ανέδειξαν την αρχαιότερη και ιστορικότερη Μοίρα της Πολεμικής μας Αεροπορίας την 335 Μ, ευρισκόμενοι «στον αέρα» από την 1η Μαΐου κάτι το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μηνός.

Η δράση κορυφώθηκε τη Δευτέρα 16 Μαΐου μετά από αίτημα της Ένωσης μετά από το οποίο έλαβε ειδικό διακριτικό τίτλο κλήσης από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την έγκριση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για τη χρήση ονομάτων και συμβόλων που αφορούν στην Πολεμική Αεροπορία καθώς και των εκπομπών που έγιναν μέσα από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Ειδικότερα οι ραδιοερασιτέχνες εξέπεμπαν μηνύματα από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας στις μπάντες των 40m 20m και 15m με τον ειδικό διακριτικό τίτλο κλήσης SX 335 T.

562 1
Οι ραδιοερασιτέχνες μαζί με πυροτεχνουργούς της 116 Πτέρυγας Μάχης σε αναμνηστική φωτογραφία

Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Η 335 Μοίρα «Τίγρης» είναι η παλαιότερη Μοίρα της πολεμικής αεροπορίας, αφού συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης, λίγους μήνες μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς. Οι πρώτοι πιλότοι ήταν στελέχη της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας που είχαν σταλεί στο Ιράκ από το 1940 για να εκπαιδευτούν από τους Βρετανούς, καθώς και αρκετοί πιλότοι που κατέφυγαν στην περιοχή μετά την κατάληψη της Ελλάδας για να συνεχίσουν τον αγώνα ως την απελευθέρωση της χώρας.

Η Μοίρα εφοδιάστηκε με τα μαχητικά αεροσκάφη Hurricane-IIB στην αρχή, και μετά με τα Hurricane-IIC και υπαγόταν στην 339 Πτέρυγα Μάχης της RAF. Με τα αεροσκάφη αυτά επιχειρεί έως τον Δεκέμβριο του 1943, οπότε και τα αντικαθιστά με τα σύγχρονα Spitfire VB και VC. Η Μοίρα είχε, και μετά την παραλαβή των νέων αεροσκαφών, ως κύρια αποστολή την Δίωξη. Εκτελεί επιχειρήσεις στη Βόρεια Αφρική, στην Ιταλία, στη Γιουγκοσλαβία, στην Αλβανία και στην κατεχόμενη Ελλάδα, πιό συγκεκριμένα στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Μέση Ανατολή, επιχειρώντας από πρόχειρα αεροδρόμια, συμμετείχε σε αποστολές προστασίας νηοπομπών. Τη ρουτίνα των αποστολών αυτών, διέκοψε ο επιτυχής βομβαρδισμός και πολυβολισμός από χαμηλό ύψος του Ιταλικού στρατηγείου της Λιβύης που πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1942 (για να εορτασθεί και η επέτειος) μετά τις επίμονες αιτήσεις και τα έντονα διαβήματα των ελληνικών πληρωμάτων προς τους Βρετανούς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή