ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας: Μέρα μνήμης και τιμής του Νίκου Τεμπονέρα η 9η Γενάρη – 33 χρόνια μετά οι αγώνες συνεχίζονται

tempo

Μέρα μνήμης και τιμής του Νίκου Τεμπονέρα η 9η Γενάρη 2024

33 χρόνια μετά οι αγώνες συνεχίζονται

Ο Νίκος Τεμπονέρας το βράδυ στις 9 Γενάρη 1991 έγινε σύμβολο του λαϊκού κινήματος και ιδιαίτερα των καθηγητών, των μαθητών, των φοιτητών, της σπουδάζουσας νεολαίας. Στάθηκε στη πρώτη γραμμή του αγώνα συνεπής με τη πολιτική-συνδικαλιστική του αντίληψη, σταθερός στο συλλογικό του αξιακό σύστημα, μακριά από προσωπικές «σκέψεις» και «ηρωισμούς».

Τριάντα τρία  χρόνια από το βράδυ εκείνο του Γενάρη, φυσικά τίποτε δεν είναι το ίδιο με τότε. Μα και τίποτε δεν είναι και τόσο διαφορετικό. Η επίθεση αυτή, είχε σαν στόχο την καταστολή του μαζικού εκπαιδευτικού κινήματος που είχε αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα με πολύμορφο αγώνα μαθητών, εκπαιδευτικών, φοιτητών, ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου και είχε σαν αποτέλεσμα τον μεγάλο λαϊκό ξεσηκωμό που ακολούθησε ενάντια στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή, την παραίτηση του υπουργού και την απόσυρση όλων των επίμαχων νομοθετημάτων (λειτουργία ιδιωτικών Α.Ε.Ι., κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, απόπειρα περιορισμού του πανεπιστημιακού ασύλου).

Σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ., υπηρετώντας επιχειρηματικά και εργοδοτικά συμφέροντα, έχει περάσει τα πιο αντιδραστικά μέτρα σε βάρος της εκπαίδευσης και της κοινωνίας. Η κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η πολιτική λιτότητας και υποβάθμισης της υγείας, παιδείας και κοινωνικών παροχών, η ιδιωτικοποίηση πλευρών της εκπαίδευσης σε σχολεία και Α.Ε.Ι., ο εξοβελισμός των κοινωνικών, των οικονομικών επιστημών και των τεχνών, η μεταγυμνασιακή κατάρτιση, η τράπεζα θεμάτων, η Ε.Β.Ε., η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η προ των πυλών ίδρυση των ιδιωτικών Α.Ε.Ι. προετοιμάζουν ένα ζοφερό τοπίο στο χώρο της εκπαίδευσης.

Σήμερα, 33 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, διευρύνεται η λεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, με τις τιμές στα βασικά αγαθά να καλπάζουν ασταμάτητα, με την ασύδοτη αισχροκέρδεια-ληστεία στην ενέργεια να ενισχύεται με τα λεγόμενα «χρωματιστά τιμολόγια», με μισθό κάτω από 800€ ευρώ στο νεοδιόριστο και τα ενοίκια σε δυσθεώρητα ύψη. Και όλα αυτά, να δημιουργούν συνθήκες πρωτοφανούς αναξιοπρέπειας για κάθε εκπαιδευτικό, εργαζόμενο, άνεργο και συνταξιούχο.

Απέναντι στο δόγμα «νόμος, τάξη, κέρδη» υψώνουμε τείχος αγώνα για τα σύγχρονα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα, για τα κοινωνικά αγαθά, τις ελευθερίες! Απέναντι στην βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου και στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την επιβολή ταξικών φίλτρων διαλογής, κατηγοριοποίησης και απόρριψης μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων μέσα από την αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση, επιδιώκοντας τον έλεγχο του συνδικαλισμού και την απαγόρευση απεργιών και διαδηλώσεων μέσα από τον νόμο Χατζηδάκη, διεκδικούμε με τους αγώνες του λαού και της νεολαίας ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις, για την ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΟΟΣΑ, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Οι μέρες που ζούμε και οι αναμετρήσεις που έρχονται στην εκπαίδευση και την κοινωνία, φέρνουν στο μυαλό τον Νίκο Τεμπονέρα. Είναι παρών στην αγωνιστική μνήμη ενάντια στη λήθη της εξουσίας, πηγή έμπνευσης και περηφάνιας για τη μαχόμενη εκπαίδευση και το λαϊκό κίνημα. Αλλά και μάθημα ιστορίας, που τονίζει ότι κανένα δικαίωμα δεν ήρθε από τον ουρανό, αλλά κατακτήθηκε με ασυμβίβαστους αγώνες που συγκρούστηκαν με την αλαζονεία της εξουσίας, και τη λογική του μικρότερου κακού.

Η ανατροπή της, μέσα από μαζικούς αγώνες, είναι όρος για την υπεράσπιση της ζωής και του μέλλοντος του κόσμου της εργασίας και της εκπαίδευσης.

Η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας θα είναι παρούσα, στο σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα, στο διαχρονικό μνημείο του, την Τρίτη 9/1/2024 στις 6:30 μ.μ.

– Για το δικό μας νέο σχολείο που ονειρευόμαστε και οφείλουμε συλλογικά να ανιχνεύσουμε, χωρίς διακρίσεις και ταξικούς-οικονομικούς φραγμούς.

– Για τη δική μας κοινωνία, στη δική μας χώρα, κοινωνία αλληλεγγύης, δημοκρατίας, ελευθερίας και ισότητας για όλους.

– Για την ανατροπή κάθε νεοφιλελεύθερης αντεργατικής πολιτικής κάθε Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΝΑΤΟ,  και την ρήξη με τις δυνάμεις που τις εκπροσωπούν.

-Για έναν κόσμο ειρήνης και δικαιοσύνης, χωρίς πολέμους και βία σε κανένα μέρος της γής.

You may also like

Comments are closed.