Α. Φίλιας: «Είμαστε σε πόλεμο με την πανώλη»

Facebook
Twitter
ANDREAS.FILIAS

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΘΕΙ Η ΝΟΣΟΣ

 

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα Πολιτεία)

«Είμαστε σε πόλεμο» ήταν η δήλωση που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, αναφορικά με τα κρούσματα πανώλης που εμφανίστηκαν και στη Δυτική Ελλάδα. Και συμπλήρωσε: «Είμαστε σε πόλεμο και πρέπει από αυτόν τον πόλεμο, να βγούμε νικητές». Ως γνωστόν, την Τετάρτη ένα νέο κρούσμα πανώλης επιβεβαιώθηκε σε αιγοπρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία, μετά τα προ ημερών επιβεβαιωμένα κρούσματα σε περιοχή της Βόνιτσας και της Ηλείας. Έτσι, από την αρχή της εξάπλωσης της νόσου και μόνο μέχρι την περασμένη Πέμπτη οπότε και γράφονταν αυτές οι γραμμές, στη Δυτική Ελλάδα είχαμε τον εξής απολογισμό σε σχέση με τα κρούσματα:

 

  • 1 στη Βόνιτσα
  • 2 στην Ηλεία (Βαρθολομιό και Νεμούτα – τα ζώα θανατώθηκαν)
  • 1 καινούργιο στο Αγρίνιο

 

Μιλώντας προ ημερών σε εκδήλωση της εφημερίδας «Πολιτεία» για την αξία, ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων, της Δυτικής Ελλάδας, (ειδικό ρεπορτάζ στη σελίδα 4 της σημερινής «Πολιτείας»), ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι… «μιλάμε σε μια ατμόσφαιρα που είναι βεβαρυμμένη γιατί την επισκιάζει η νόσος της πανώλης». Και πρόσθεσε προκαλώντας αίσθηση… «Έχουμε πόλεμο και δεν το ‘χουμε καταλάβει. Και αυτός ο πόλεμος πρέπει να μας βρει νικητές, για να μπορούμε να μιλάμε για τοπικά προϊόντα». Επεξηγώντας ότι λόγω της νόσου «ένα μεγάλο μέρος αυτών των τοπικών προϊόντων, σήμερα κινδυνεύει. Διότι αν αυτή η νόσος μας ξεφύγει κι αν δεν μπορέσουμε να την ελέγξουμε, τότε θα μιλάμε για την καταστροφή ενός μεγάλου μέρους του ζωικού πληθυσμού της Περιφέρειάς μας».

 

60 ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

PANOLI

Από την εμφάνιση του πρώτου κιόλας κρούσματος πανώλης στη Δυτική Ελλάδα άρχισαν να καταφθάνουν ειδικοί επιστήμονες. Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, στην Πάτρα είχαν αφιχθεί περισσότεροι από πενήντα, έως και εξήντα, ειδικοί επιστήμονες όλων των αναγκαίων τομέων, (Κτηνίατροι, Γεωπόνοι, Γεωτεχνικοί, στελέχη των αρμόδιων Υπουργείων κ.α.), προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση, ξεκινώντας έναν αγώνα δρόμου από δύο κέντρα επιχειρήσεων που στήθηκαν σε Αγρίνιο και Πύργο.

Μάλιστα λόγω των καλοκαιρινών αδειών στις υπηρεσίες της Π.Δ.Ε., τα εναπομείναντα στελέχη αλλά και προσωπικά ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ανέλαβαν την διεκπεραίωση όλης της διαδικασίας που έχει να κάνει με την υποδοχή, φιλοξενία των επιστημόνων και επίσης την μετακίνησή τους από και προς τα σημεία όπου έπρεπε και πρέπει να εστιαστούν οι έλεγχοι και να γίνουν οι λεπτομερείς καταγραφές της κατάστασης.

 

ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

1) ΠΑΝΩΛΗ - ΕΝΘΕΤΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Κυρίαρχος στόχος και μέλημα είναι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση που να αφήνει περιθώρια σωστής πληροφόρησης, τόσο, των κτηνοτρόφων για το τι πρέπει να κάνουν και να προσέξουν, αλλά αντιστοίχως και των πολιτών – καταναλωτών, έτσι ώστε να μην γενικευτεί ο φόβος και η παραφιλολογία γύρω από την νόσο.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τις διαδόσεις δεξιά κι αριστερά, ο κ. Φίλιας ξεκαθαρίζει ότι η νόσος δεν απειλεί άλλα ζώα πέραν των αιγοπροβάτων. Κι αυτό διευκρινίζεται διότι ήδη παρατηρείται μια γενικευμένη φοβία των καταναλωτών που αποφεύγουν όλα τα είδη κρέατος ή στρέφονται στα κοτόπουλα.

Είναι μία κατάσταση που έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται και να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά και είναι κάτι που επισημαίνει και ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Χάρης Ανδρικόπουλος, μεταφέροντας το κλίμα άγνοιας και φόβου που έχει επικρατήσει στους κόλπους των καταναλωτών.

 

ΘΑΝΑΤΩΣΕΙΣ ΖΩΩΝ

Ο στόχος που εξ αρχής  τέθηκε ήταν να ελεγχθούν σε όλη την Ελλάδα 2.504 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 436.500 αιγοπρόβατα που διαβιούν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν ήδη ορισθεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου, ως τα τέλη της περασμένης εβδομάδα θανατώθηκαν ή προγραμματίστηκε να θανατωθούν, (σ’ όλη τη χώρα), 18.335 αιγοπρόβατα.

Η ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ:

0005

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top