ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ – Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Facebook
Twitter

Την καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς απευθύνει το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

«Τέσσερα χρόνια πριν από αυτό εδώ το βήμα μπορούσαμε να οραματιστούμε μια Ελλάδα που ανοίγει τα φτερά της, απαλλαγμένη από τα μνημόνια και τον ασφυκτικό κορσέ της δημοσιονομικής επιτήρησης, μπορούσε να ανασάνει ξανά» είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Μια πόλη που άρχιζε να αλλάζει πρόσωπο με μεγάλα έργα υποδομής και παρεμβάσεις που επί χρόνια είχανε βαλτώσει. Το μετρό Θεσσαλονίκης, θα έπρεπε να είχε παραδοθεί από τα τέλη του 2020. Η σιδηροδρομική και η οδική σύνδεση του ΟΛΘ το ίδιο, ενώ είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το εμπορευματικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, επίσης. Το ίδιο συνέβη και με μια σειρά έργα που είχατε οραματιστεί και είχαμε ξεκινήσει με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Στη συνέχεια είπε: «Γι’ αυτό και σήμερα πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο υποψιασμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι απαιτούν οι καιροί και οι ανάγκες, ανεξάρτητα από πιέσεις, επιθέσεις από συμφέροντα και απειλές».

Εδώ και μια τριετία έχουν γίνει τόσα ανήκουστα πράγματα στη χώρα, που δεν τους πιστεύει πια κανείς, είπε ακόμα. «Γιατί η πρωτιά στις απώλειες από την πανδημία. Η πρωτιά στην ενεργειακή φτώχεια. Η πρωτιά στη στεγαστική κρίση. Τα δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων. Οι υποκλοπές. Αυτά είναι πράγματα που «δεν γίνονται» σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Αντιθέτως, ένα σχέδιο για την αναγέννηση της χώρας συνεκτικό, ρεαλιστικό, με όρους δικαιοσύνης παντού, όχι απλώς γίνεται, αλλά απαιτείται. Και αυτό ακριβώς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη. Να αμφισβητήσουμε στη πράξη την απειλή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει. Ο ελληνικός λαός δεν θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα ούτε φυσικά θα αυτοκτονήσει. Αλλά πολύ σύντομα θα επικυρώσει και στις κάλπες την απόφασή του».

Ο Α. Τσίπρας συνέχισε: «Για όλους αυτούς είμαστε εδώ. Για όλους αυτούς που αναζητούν σιγουριά, ασφάλεια, ένα καλύτερο αύριο. Που θέλουν πίσω την περηφάνεια τους».

«Είμαστε εδώ για ένα πράγμα. Για να φέρουμε ξανά σε αυτή τη χώρα τη δικαιοσύνη παντού. Στην κοινωνία, την οικονομία, το κράτος. Ένα κράτος εγγυητή της κοινωνικής συνοχής» επεσήμανε.

«Όσοι μας χρεωκόπησαν το 2009 επιμένουν στις ίδιες χρεωκοπημένες συνταγές», σχολίασε ακόμα.

«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας, πολιτική αλλαγή πριν να είναι αργά, με δικαιοσύνη παντού» τόνισε.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις έξι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες πάνω στις οποίες δομείται το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία.

Πρώτη εθνική προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

-Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ. Ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

-Αποσυνδέουμε την τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.

-Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.

-Παρεμβαίνουμε δραστικά στη στρεβλή και προβληματική λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.

-Θεσπίζουμε ανώτατο όριο τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.

-Επιβάλλουμε διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

-Αξιοποιούμε για όσο χρειαστεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.

-Προστατεύουμε από τις αποκοπές ειδικά τους ευάλωτους καταναλωτές.

Δεύτερη εθνική προτεραιότητα ενίσχυση του εισοδήματος

-Αυξάνουμε κατωτατο μισθό στα 800 ευρώ

https://www.ertnews.gr/

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top