ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΑΑΔΕ: Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής με νέα ελεγκτικά κέντρα και δύο υπερ-διευθύνσεις

Facebook
Twitter
Νέα όπλα στο κυνήγι της φοροδιαφυγής ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ με τη λειτουργία σύγχρονων ελεγκτικών κέντρων αλλά και τη σύσταση δυο νέων υπέρ-διευθύνσεων που θα επιβλέπουν όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τις Εφορίες, το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών, τη Φορολογική συμμόρφωση και εξυπηρέτηση των φορολογούμενων.

Ο νέος φοροελεγκτικός μηχανισμός θα τεθεί σε εφαρμογή από την προσεχή Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και βασικό στόχο θα έχει τον εντοπισμό και περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Όπως άλλωστε υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας εγκαινιάζοντας το 2ο Ελεγκτικό Κέντρο στο Μοσχάτο «όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή τόσο περισσότεροι φόροι επιστρέφονται στην κοινωνία».

Κατά την εκδήλωση δόθηκε το μήνυμα για τη βελτιστοποίηση των φορολογικών ελέγχων με νέους κανόνες διαφάνειας, με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή να αναφέρει ότι «επιχειρησιακός μας στόχος είναι η περαιτέρω μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας για τον εντοπισμό και την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής».

Η επιλογή και τα ραντεβού

Η επιλογή των φορολογικών υποθέσεων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα από τα νέα ελεγκτικά κέντρα θα πραγματοποιηθεί με μόρια βαρύτητας και υποθέσεις ρίσκου ενώ οι επισκέψεις των ελεγχόμενων προσώπων ή των εκπροσώπων τους δικηγόρων θα γίνονται μόνο μετά από ψηφιακά προγραμματισμένο ραντεβού.

Τα ραντεβού προγραμματίζονται μέσω της εφαρμογής «Τα Ραντεβού μου» με τη χρήση των κωδικών taxisnet στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), καταχωρώντας και τον αριθμό της εντολής ελέγχου.

Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο των ελεγκτών των νέων ελεγκτικών υπηρεσιών βρίσκονται:

Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.
Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής.
Υποθέσεις που διαβιβάζει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Παράλληλα οι έλεγχοι μεταξύ άλλων θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί, σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ ή απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

Οι δύο υπερ-διευθύνσεις

Παράλληλα σε πλήρη ετοιμότητα θα τεθούν η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών, με βασική επιδίωξη μεταξύ άλλων την:

μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων μέσα από βελτιωμένες διαδικασίες ελέγχου και είσπραξης αυτών.
εντοπισμό, καταπολέμηση φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.
διασφάλιση της συνεργασίας με τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, καθώς και με τις υπηρεσίες αυτής, που είναι συναρμόδιες ή εμπλεκόμενες σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης.
συντονισμό, ανάπτυξη, παρακολούθηση των διεθνών οικονομικών σχέσεων σε πολυμερές και διμερές διακρατικό επίπεδο και της σχετικής διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας.
συνδρομή στη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογουμένους καθώς και η ενίσχυση της εθελοντικής συμμόρφωσης αυτών.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top