ΚΟΣΜΟΣ

Abdulhamid Han: Τα σενάρια για την πρώτη αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου

Abdulhamid Han

Γίνονται οι τελικές προετοιμασίες πριν από την πρώτη αποστολή του γεωτρύπανου της Τουρκίας Abdulhamid Han, το οποίο ξεκινήσει για τον προορισμό του – που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη – στις 9 Αυγούστου. Σύμφωνα με το Anadolu, ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει τις ανακοινώσεις για το πού θα γίνουν οι έρευνες αύριο, 9 Αυγούστου.

Στην ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό Twitter της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO), αναφέρθηκε ότι οι διαδικασίες ελέγχου ξεκίνησαν μετά την αναβάθμιση του συστήματος και του εξοπλισμού στο πλοίο γεώτρησης Abdulhamid Han.

Το Abdulhamid Han είναι το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας μετά το Fatih, το Kanuni και το Yavuz.

Το πλοίο, που διαθέτει τεχνολογία έβδομης γενιάς, έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα. Διαθέτει ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης με διπλό πύργο και πλήρωμα 200 ατόμων, και κάνει διάτρηση έως και 12.200 μέτρα.

Μετά την ολοκλήρωση των τελικών προετοιμασιών, το πλοίο θα αποσταλεί από το λιμάνι Mersin Taşucu στον πρώτο του σταθμό υπηρεσίας με μια τελετή που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 9 Αυγούστου με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου.

Τα σενάριο για τη θαλάσσια περιοχή

Τα σενάρια που εξετάζει η ελληνική πλευρά είναι τρία: Την ανάπτυξη του γεωτρύπανου νοτίως της Καρπάθου, στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, την αποστολή του στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ ή στην κατεχόμενη Καρπασία όπου η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει έρευνες στο παρελθόν.

Το Ισραήλ πάντως, φρόντισε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αμφισβήτησης του τουρκολιβυκού μνημονίου ζητώντας από την Ελλάδα την έκδοση NAVTEX για ασκήσεις νοτίως της Κρήτης.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ